Het recept zou oorspronkelijk uit Israël komen, waar het zelfs wordt gezien als hét nationale gerecht. Maar hummus, een gezonde puree van peulvruchten, sesam, knoflook en olie, heeft inmiddels ook de rest van de wereld veroverd. We geven het basisrecept én een variatie met yoghurt.
Basisrecept voor hummus
Ingrediënten:
- 250 gram gedroogde kikkererwten
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- ½ eetlepel bakpoeder
- 1 grote teen knoflook
- 4 eetlepels witte tahin
- Citroen- of limoensap
- 2 eetlepels frisse olijfolie
- Geroosterd komijnzaad
- Zaätar
Bereiding:
Doe 250 gram gedroogde kikkererwten samen met 1 ½ theelepel bakpoeder in een kom. Giet er zo veel koud water bij tot ze ruim onderstaan en laat een nacht weken. Giet de kikkererwten af, doe ze over in een pan en voeg zo veel vers water toe tot ze een centimeter of drie onderstaan. Voeg ½ eetlepel bakpoeder toe en breng aan de kook. Laat 1 uur zachtjes koken tot de kikkererwten zacht zijn. Bewaar 1 kop van het kookwater en giet de rest af. Pel 1 grote teen knoflook en hak deze samen met wat zout heel fijn. Doe de kikkererwten samen met de zoute knoflook en 4 eetlepels witte tahin in een keukenmachine en draai tot een smeuïge massa. Voeg 3 eetlepels van het kookwater toe of zo veel als nodig voor een lekker zachte hummus; er moet nog maar een beetje stevigheid in zitten. Breng op smaak met citroen- of limoensap, eventueel nog wat extra tahin en zout. Doe de hummus in een mooie kom en giet er 2 eetlepels frisse olijfolie over. Bestrooi met wat geroosterd komijnzaad en zaätar – een gedroogd kruidenmengsel met o.a. oregano, tijm, sesam en peper.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Lekker met gebakken pita’s en rauwkost. Of op een volkorenpizza, als broodbeleg, als basis voor een vinaigrette, door de soep, bij geroosterde groenten en allerlei salades.
Hummus met kruidenyoghurt
Ingrediënten:
- 250 gram gedroogde kikkererwten
- 6 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel tahin
- 1 teen knoflook
- 1½ theelepel gemalen korianderzaad
- ½ citroen, zout en peper
- Tijm
- Dille
- Platte peterselie
- Oregano
Bereiding:
Maak hummus met 250 gram gedroogde kikkererwten volgens het basisrecept hiernaast, maar zonder de gezouten knoflook. Klop 6 eetlepels Griekse yoghurt los, samen met 1 eetlepel tahin, 1 teen knoflook uit de knijper, 1½ theelepel gemalen korianderzaad, rasp van ½ citroen, zout en peper. Snijd een mix van verse kruiden als tijm, dille, platte peterselie en oregano fijn en meng 6 eetlepels door de yoghurt. Roer de kruidenyoghurt vlak voor serveren luchtig door de hummus.
Eet smakelijk!