Wanneer werd jij voor het laatst overweldigd door emotie?
Je begon te snikken en kon niet meer ophouden of je viel plotseling naar iemand uit. Het overkomt iedereen en het is fijn om er licht op te werpen. Waar zit de bron van jouw boosheid, jaloezie of angst? In het boek Emoties zet Osho op nuchtere en heldere wijze uiteen wat emoties zijn en hoe je ze kunt omarmen om je innerlijke mysterie op te helderen. Oprecht verdriet raakt je in de kern en heeft in die zin geen verdere verklaring nodig. Angst, woede en jaloezie zijn emoties die an sich niet ondersteunend zijn en kunnen daarom wat verheldering gebruiken. Drie quotes van Osho over angst, woede en jaloezie.
Grote angst ontstaat als je geen oorzaak kunt vinden, als er geen enkele reden voor is; dan word je echt bang
Angst is een emotie die ons helpt om te overleven. Je bent bijvoorbeeld terecht bang zijn om aan de rand van een klif te lopen, in een zee te zwemmen met haaien of om in het donker door het bos te fietsen. Angst geeft ons een kader waarbinnen we veilig zijn en is daarom een hardnekkige en verwarrende emotie. Als je de oorzaak van angst kent, scheelt dat. Het maakt je angst niet minder en de omgang ermee niet makkelijker, maar je weet wel wat je kunt verwachten. Helaas is van sommige van onze angsten de oorzaak onbekend. De angst dat je de deur open hebt laten staan bijvoorbeeld of de angst voor de dood. Deze angsten houden je in hun greep omdat je er niks mee kunt. Als je er echt last van hebt, probeer deze angst dan volledig te doorvoelen. Welke gedachtes komen er naar voren, welke emoties? Niet per se ontspannen om te doen, maar het levert vaak wel inzicht op.
Van binnen, in je centrum is geen woede
Weinig ruzie? Dat kan niet goed zijn. Vaak ruzie? Evenmin. Over de emotie boosheid oordelen we makkelijk. Verlies aan zelfbeheersing, dat wil toch niemand? Onzin, volgens Osho. Boos zijn, hoort erbij. Het geeft het leven kleur: een beetje frictie op zijn tijd kan geen kwaad. Maar het is wel belangrijk je te realiseren dat boosheid nooit van binnenuit komt. Het is een reactie op iets uit je omgeving. Iets is je ontnomen of aangedaan en dat vind je niet leuk. Je staat op voor jezelf en bent boos. Grenzen afbakenen en het verduidelijken van je identiteit; daar zorgt boosheid voor. Belangrijk dus! Alleen is boosheid op zich geen helpende emotie. Wees dus vooral boos, maar heb ook altijd oog voor het verdriet dat of de angst die eronder schuilgaat.
Als je het wilt hebben, moet je je handen openhouden
Jaloezie… Van de drie emoties misschien wel de lastigste, want je kunt je er zo kwetsbaar en klein door voelen. Osho is duidelijk over jaloezie: hij vindt het dom. Waarom vergelijken? We zijn allemaal anders en dat is juist de schoonheid. De maatschappij zet ons aan tot vergelijken (beter werk, mooiere auto, jongere huid) en het is de kunst daarbuiten te blijven. Een waarheid als een koe, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Soms wil je gewoon anders zijn dan je bent. Juist op de momenten dat je je heel erg bewust bent van jezelf. Jaloezie is bewondering en in bewondering zit een verlangen. Kijk aan wat dat verlangen is. Tot slot is daar nog: jaloezie in de liefde. Mogelijk nog intenser, want dit gaat over verlatingsangst en (zelf)vertrouwen. Je kunt iemand niet bezitten, dus: wees open, vertrouw je gevoel en bepaal je eigen grenzen.
Meer Happinez?
- Osho: een goede goeroe of een charlatan? Wat denk jij?
- Leer jezelf (en je lijf) te omarmen met deze spiegelmeditatie
- Wil je blijven groeien als persoon? Dan moet je hierin oefenen