We komen rimpelig ter wereld (kijk maar eens naar de vingertjes van een pasgeboren baby) en worden aan het eind, als we het mogen beleven, nog rimpeliger. In de tussentijd maakt onze huid een interessant proces door.
Babyhuid: gevoelig voor zon
Het is niet voor niets dat baby’s vaak in de kinderwagen onder een boom worden gezet, of dat ze zonnehoedjes op krijgen: heel jonge kinderen zijn nog erg gevoelig voor zon. Blootstelling aan fel zonlicht kan gevaarlijk zijn. Ook is de huid van een baby nog niet zo rekbaar als die van een volwassene. Is het je weleens opgevallen dat baby’s soms puistjes hebben? Vaak gebeurt dat bij baby’s die borstvoeding krijgen, want door de moedermelk nemen ze mannelijke hormonen op. Dermatoloog Yael Adler legt het uit in haar boek De huid.
Tienerhuid: puistjes-spitsuur
Die puistjes komen een jaar of vijftien later in grote getale terug, want in de puberteit is het puistjes-spitsuur. Hormonen verbinden zich met de talgklieren, die daardoor extra hard aan het werk gaan. Gevolg: mee-eters en puistjes. Veel wassen helpt niet, legt Adler uit, maar anders eten kan wél effect hebben. Veel groente, volkorenproducten, noten en vis zijn goed voor een tienerhuid. Producten met veel witmeel, suiker en melk niet.
Los van die puistjes hebben tieners en twintigers vaak een mooie gladde huid. Dat komt door de vetlaag in de onderhuid.
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
Volwassen huid: je ziet dat je ouder wordt
Gelukkig komt je huid na die heftige puberteit weer een beetje tot rust. Puistjes komen nog steeds voor bij volwassenen, maar doorgaans veel minder. De oorzaken zijn vaak anders: niet zelden hebben ze te maken met stress, de pil of het gebruik van te veel (en/of te vette) cosmetica. Heb je als volwassene last van puistjes, kies dan voor producten waar op staat dat ze ‘niet-comedogeen’ zijn. Wat lijkt op puistjes, kan trouwens ook rosacea zijn (dat bevindt zich op de rondingen van je gezicht: wangen, kin, neus). Het komt veel voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.
Dat je huid ouder wordt, is vanaf ongeveer je dertigste beter zichtbaar. Voor een groot deel is zichtbare huidveroudering genetisch, maar je levensstijl heeft er ook invloed op. Hoe ouder je wordt, hoe minder snel allerlei processen in je huid verlopen: cellen vernieuwen zich minder snel, het aantal collageenvezels en elastische vezels en het aantal bloedvaten daalt. Daardoor kun je bijvoorbeeld aderen op je huid beter zien als je ouder wordt.
Wat je verder kunt doen om goed voor de volwassen (en ouder wordende) huid te zorgen? Haar goed beschermen tegen de zon. Die draagt namelijk nogal bij aan zichtbare huidveroudering. De vitamine D in zonlicht is natuurlijk gezond, dus vermijd de zon vooral op de momenten dat ze het felst is en smeer je goed in – ook op plekken als de hals en de oren.
Oudere huid
Naarmate je ouder wordt, wordt je huid droger en je bindweefsel minder stevig, waardoor alles wat gaat zakken. Dat effect van de zwaartekracht, daar is niks aan te doen. Wel kun je een drogere huid goed voeden met vette crème. Door scheren beschadigt je huid, maar dat kun je voor een deel voorkomen: bijvoorbeeld door lichaamshaar te laten laseren, of natuurlijk door het te laten staan. Nat scheren is niet aan te raden, schrijft dermatoloog Adler, want dat beschadigt je huid het meest, maar als je het toch doet, gebruik er dan een goed antibacterieel product bij.
Meer lezen over de levensfasen van je huid?
- Lees De huid – Gezondheid, schoonheid en verzorging van Yael Adler