In New York zie je ze steeds meer: stalletjes waar bekers hete bouillon worden verkocht. Een lekker licht, geurig en smaakvol tussendoortje waar je helemaal van opknapt. Leuk, én niet moeilijk, om thuis vers te maken.
Bereiding
Ook als basis voor tal van groentesoepen
Voor ± 1½ liter
Ingrediënten
- 1 flinke wortel
- 1 ui
- ½ prei
- 2 stengels bleekselderij
- 100 gram champignons
- 1 vleestomaat
- 2 eetlepels olie
- 2 liter water
- 1 takje rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 6 zwarte peperkorrels
Snijd 1 flinke wortel, 1 ui, ½ prei, 2 stengels bleekselderij, 100 gram champignons en 1 vleestomaat in kleine stukjes. Verhit 2 eetlepels olie in een ruime pan en bak de groenten al omscheppend 2 minuten op hoog vuur. Giet er 2 liter water bij. Voeg 1 takje rozemarijn, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes en 6 zwarte peperkorrels toe en breng de bouillon tegen de kook aan. Draai het vuur laag en laat een uur zacht koken. Haal de pan van het vuur, laat 10 minuten rusten en zeef de bouillon. Leg een goed uitgespoelde theedoek in de zeef als je heldere bouillon wilt.
Eet smakelijk!
Wie wat bewaart…
Zo’n geurige, krachtige bouillon is fijn om op voorraad te hebben. Als basis voor soepen, sauzen of om bijvoorbeeld vis om te pocheren. Maak dus meteen een dubbele hoeveelheid en vries de helft in. Snel koelen is belangrijk om bacteriën geen kans te geven. Giet de bouillon die je wilt invriezen over in een schone (koude) pan of schaal. Plaats deze in een met koud water gevulde bak of gootsteen en roer regelmatig. Doe over in diepvriesdozen als de bouillon volledig is afgekoeld en vries in. Ook makkelijk: bouillon in ijsblokjesvormen of plastic bekertjes invriezen voor als je eens een kleinere hoeveelheid nodig hebt.
Meer heerlijke bouillonrecepten vind je in Happinez 3-2015, ‘Jezelf zijn’.