Wat zou jij doen als geld er niet toe deed? Wat het nadenken over deze vraag je kan opleveren, ook als je geen miljoenen op de bank hebt staan.
Er is een Harvard professor die altijd dezelfde vraag stelt aan zijn leerlingen als ze op het punt van afstuderen staan: What would you like to do if money were no object?
Dat klinkt als een ‘wat als’ vraag, die je jezelf voor de grap stelt voor het geval dat je ooit in je leven de loterij zult gaan winnen. Toch kan deze vraag ook heel nuttig zijn als geld er weldegelijk toe doet – zoals voor zo’n 99% van de wereldbevolking geldt.
De tijd van spelen is voorbij
De meesten van ons komen er na hun studie- of schoolperiode achter dat de tijd van veilig leren, spelen en onderuitgaan voorbij is. Opeens kun je niets meer voorzichtig uitproberen zonder dat daar onmiddellijk consequenties aan verbonden zijn, want vanaf de dag dat je afstudeert is daar: de realiteit. Daar betekent geen werk geen geld, en geen geld geen huis en geen eten. Die realiteit zorgt ervoor dat we keuzes maken waarvan we denken dat ze het verstandigst zijn – ofwel waarvan we denken dat ze ons het meeste geld, en dus geluk opleveren. Maar is dat wel zo?
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
-
Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
-
Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
-
En nog veel meer
Wat maakt jou gelukkig
Om zijn studenten een juiste beroepskeuze te laten maken, gaat Alan Watts met ze op zoek naar hun passie. Zijn motivatie is als volgt: als je als je net afgestudeerd bent een keuze maakt waarin geld de belangrijkste drijfveer is, blijf je je hele leven dingen doen die je niet leuk vindt – alleen om nog meer dingen te kunnen blijven doen die je niet leuk vindt. Je kunt beter een kort leven hebben gevuld met dat wat je blij maakt, dan een lang leven dat je ongelukkig maakt. En als dat wat je doet echt je hart vervult, dan kun je er heel goed in worden en kun je naar je kunnen betaald worden.
Zoek uit waar je hart ligt
Het mooie van deze filosofie is dat iedereen wel ergens in geïnteresseerd is. Of dat nu het beoefenen van yoga, strandjutten, het in elkaar knutselen van vliegers, schilderen, het fotograferen van meerkoeten of het leven van een groen bestaan is, iedereen heeft wel iets waar hij toe aangetrokken wordt. Waar je obsessief in wilt duiken en waar heel je hart voor open staat. En laat dat nu juist zijn wat je nodig hebt om ergens in uit te blinken: obsessie en passie. Schaam je niet als jij passie hebt voor iets dat ongewoon is: je kunt er niets aan doen dat daar jouw hart ligt. Maar je kunt ervoor kiezen om je hart te volgen, ook al lijkt dat in eerste instantie een keuze die niet voor de hand ligt.
Hart versus hoofd
Altijd maar zoeken naar manieren om meer geld te verdienen, ultiem profijt uit al je handelingen te halen en alleen maar te denken in rendement zorgt niet voor geluk. Als je je hele leven alleen verstandige keuzes maakt, dan leef je vaak een leven waarin je je niet gelukkig en vrij voelt. In het onbekende springen is eng. En laten we eerlijk zijn: het loopt ook niet altijd goed af. Maar je moet jezelf afvragen: is het risico dat ik loop als ik luister naar mijn hart me de moeite waard?
Reis de wereld rond
Als het antwoord op die vraag ja is, handel er dan naar. Ga op zoek naar een andere baan, ga opnieuw studeren, neem een kind, reis de wereld rond, leer een taal, doe iets voor je medemens, of schrijf een toneelstuk. Wat het ook is: doe het omdat het je gelukkig maakt. Al heb je er totaal geen talent voor, of vind je het moeilijk: wat maakt dat uit, als jij er blij van wordt?