Betrap je jezelf er wel eens op dat je dingen tegen jezelf zegt als ‘ik ben niet goed genoeg’, of ‘wie vindt mij nou leuk’? Dit kan duiden op een gebrek aan eigenwaarde, bijvoorbeeld door pesterijen, een bepaalde thuissituatie, of (social) media.
De meeste mensen krijgen hier in hun leven mee te maken. Sommige mensen hebben dit alleen in een bepaalde periode van hun leven, en anderen kampen hier langer mee. Vaak is het probleem dat dit komt doordat je jezelf niet ziet, hoort of begrijpt; je weet niet wie je écht bent. Mindbodygreen deelde een oefening die je kan helpen om hierachter te komen en de waarde van jezelf in te zien.
De oefening
Pak er een pen en papier bij. In deze oefening ga je visualiseren en reflecteren. Neem hier echt je tijd voor.
Stap 1
Stel je een oudere, wijzere versie van jezelf voor – zoals de jij over 70 jaar – en dat die versie onvoorwaardelijk veel van je houdt.
Stap 2
Beeld je nu in dat je samen met die oudere, wijzere versie van jou op een prachtige plek in de natuur bent. Neem je tijd om deze mooie plek helemaal voor je te zien. Gebruik hier al je zintuigen voor; zie, voel, hoor en ruik de natuur.
Stap 3
Stel je voor dat jij als klein kind er ook bij bent, spelend vlakbij je oudere, wijzere zelf.
Stap 4
Fantaseer dat jij jezelf kunt zien als klein kind door de ogen van je oudere, wijzere zelf, die zielsveel van je houdt.
Stap 5
Schrijf de kwaliteiten op die je in jezelf als klein kind kunt zien – kwaliteiten als compassie, empathie, vriendelijkheid, gevoeligheid, zorgzaamheid, avontuurlijkheid, creativiteit enzovoort. Schrijf ook gaven op waar je mee gezegend bent, zoals muzikaliteit, kunstzinnigheid, wetenschappelijk inzicht, schrijfvaardigheid, sportiviteit enzovoort.
Herken je kwaliteiten in je dagelijks leven
Wanneer je een lijstje hebt gemaakt van deze kwaliteiten en ziet wie je echt bent, begin deze kwaliteiten dan te herkennen in je dagelijks leven. Spreek je innerlijke kind op deze kwaliteiten aan, door bijvoorbeeld ‘dankjewel voor je empathie en compassie voor je vriend(in) in deze moeilijke tijd’, of ‘dankjewel voor je geweldige creativiteit bij dit project’ tegen hem of haar te zeggen.
Hoe meer je je innerlijke kwaliteiten ziet en benoemd, des te meer je er trots op kunt zijn en des te meer je weet dat deze kwaliteiten je maken tot wie je bent. Ook zul je minder goedkeuring van anderen nodig hebben en beter in staat zijn om je dromen waar te maken. Je hoeft niet langer bang te zijn om fouten te maken, omdat je je waarde niet meer hecht aan je prestaties.