Maak gebruik van de botanische rijkdom van de Nederlandse natuur. Met de juiste kennis pluk je namelijk zo een brandnetelsoep bij elkaar. Dit zijn de do’s en dont’s van wildplukken.
- Pluk altijd met respect voor de natuur
- Laat genoeg bloemen staan voor bijen, hommels en vlinders
- Trek niets met wortel en al eruit (tenzij je de wortel nodig hebt)
- Pluk niet op hondenuitlaatplekken en niet van de eerste rij, waar honden tegenaan kunnen plassen (geldt ook voor katers in eigen tuin)
- In de duinen: pluk bramen en duindoornbessen boven de knie: vossen plassen namelijk op kniehoogte
- Per persoon heb je ongeveer een champignonbakje vol nodig
- Beperk het plukken tot dat wat je gaat gebruiken
- Eet het alleen als je 100% zeker weet dat je de juiste plant hebt
Brandnetelsoep (voor 4 personen)
Was 400 gram jonge brandnetelbladeren en -toppen onder stromend water en laat ze uitlekken in een vergiet. Hak de brandnetelbladeren fijn. Doe 3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin op zacht vuur 1 ui, gesnipperd, en 1 teen knoflook, geperst. Voeg de gehakte brandnetelbladeren, 2 aardappelen, in stukjes, en 1 liter groentebouillon toe. Laat 15 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Mix de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met zout, peper, en 1 deciliter room.
Meer Happinez?
- De magie van een handgeschreven brief
- Zo herstel je je band met de natuur
- Hoe we de wereld kunnen redden door minder vlees te eten