Waar je ook staat in het leven en wat je doel ook is: het is altijd een mooi moment om zélf weer nieuwe dingen te leren. Er zijn talloze mogelijkheden om (gratis) de smaak te pakken te krijgen. Dit zijn er een paar.
1. Leer (weer) een instrument bespelen
Die gitaar of viool die al jaren op zolder liggen, de mondharmonica van je opa, haal ze tevoorschijn. Wij schreven eerder al over de ukelele (hoofdredacteur Eveline is fan!) maar ook voor andere instrumenten is online veel lesmateriaal beschikbaar. YouTube is een goudmijn vol online tutorials, maar je kunt natuurlijk ook contact opnemen met een muziekdocent en vragen of die lessen geeft. Laat de toonladders voor wat ze zijn, het gaat erom dat je plezier beleeft aan muziek.
2. Volg online colleges
Ook leuk om samen met iemand te doen! Bekijk bijvoorbeeld de korte online colleges van de Universiteit van Nederland.
3. Leer met je handen te werken
Zit je ruim in je tijd en ben je veel thuis? Dan is het heerlijk om met je handen iets te maken. Het leidt lekker af van beslommeringen en je maakt iets tastbaars. Onhandig? Maakt niet uit. Of het nu gaat om een muur schilderen, een oude kast repareren of een ladenkastje pimpen, voor vrijwel elke klus zijn online tutorials beschikbaar, via bouwmarkten en klusprogramma’s bijvoorbeeld. Klusangst is echt niet nodig. Wat Susan Smit zegt: Je kunt altijd meer dan je denkt, ook al heb je het nog nooit gedaan.
4. Leer een taal (of fris je Duits, Frans of Engels op)
Zet muziek op in de taal die je wilt leren, luister naar de radio in die taal en kijk ’s avonds naar het nieuws in het Duits, Frans of Engels. Laat de grammatica even zitten, leer kinderliedjes – of leen de lesboeken van je kinderen, als die op school al talen krijgen. Ook bijzonder om te leren: gebarentaal.
5. Ontdek wat echt bij je past
Wat kinderen dus vaak op school óók al leren tegenwoordig: onderzoeken wat bij hen past. Dat hebben eerdere generaties nog niet zo gehad op school, maar het is nooit te laat om wat over jezelf te leren. Follow your bliss. Juist in tijden van bezinning kun je je opnieuw bezinnen. Wat zou je nog willen, en hoe ga je dat pad belopen?
Door een dagboek bij te houden, ontdek je meer over wie je zelf bent dan door wat dan ook. Maar het hoeft geen dagboek te zijn, je kunt ook over gebeurtenissen in je leven schrijven. Dat kan ongelofelijk helend zijn, en ook verhelderend: doordat je herinneringen opschrijft, creëer je vanzelf een beetje afstand, waardoor je de dingen meer in perspectief ziet. Een boek dat daar goed bij kan helpen is ‘Op verhaal komen. Je autobiografie als bron van wijsheid’ van Ernst Bohlmeijer en Gerben Westerhof. Het belangrijkste: je doet het niet voor een cijfer, of omdat het móet, maar omdat het je verrijkt.
Dunne laagjes, steeds meer laagjes, tot je aan het eind iets hebt dat je leven glans geeft. Dat.