Bellen met je ouders, urenlang kletsen met een vriend(in) of een gesprek terwijl je zit te tafelen met je lief: we praten nogal wat af op een gemiddelde dag. Maar waar het ene gesprek gemakkelijk de diepte induikt, gaat dat lang niet altijd helemaal vanzelf.
Wil je meer uit je gesprekken halen en echt de verbinding met een ander aangaan? Dan kom je niet ver met random uitwisselingen over de weersverwachting en vragen die alleen een korte ja of nee als antwoord verlangen. Deze simpel toepasbare tips en trucs zorgen wél voor meer verdieping:
1. Leg je telefoon aan de kant
‘Even snel’ je telefoon checken terwijl je met iemand in gesprek bent, is echt een no go. Klinkt nogal wiedes, toch maken we ons er bijna allemaal wel eens schuldig aan. Je raakt er zelf door afgeleid en voor je gesprekspartner lijkt het alsof je niet geïnteresseerd bent in wat hij of zij te vertellen heeft. Hup, die telefoon aan de kant dus, zodat je je echt kunt focussen op het gesprek. Instagram of het laatste nieuws checken kan heus wel even wachten.
2. Focus op de ander, niet op jezelf
Let er maar eens goed op als je met iemand praat: hoe vaak draai jij een gesprek – al dan niet bewust – naar jezelf toe? Gedeelde ervaringen kunnen heel waardevol zijn, maar soms is een luisterend oor pas echt onbetaalbaar. Laat iemand rustig uitpraten voordat je jouw visie ergens op geeft, wees oprecht nieuwsgierig en vraag vooral door.
Happinez Krachtdieren deck
-
Welk krachtdier is jouw gids vandaag?
-
Trek een (dag)kaart ter inspiratie of doe een legging
-
Ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren
3. Laat merken dat je luistert
Je kunt op verschillende manieren laten merken dat de ander jouw onverdeelde aandacht heeft. Bijvoorbeeld door iemand in de ogen te kijken, soms even bemoedigend te knikken of af en toe kort samen te vatten wat je gesprekspartner vertelt. Op die manier laat je de ander weten dat hij of zij gehoord wordt en moedig je aan om vooral verder te vertellen.
4. Vertel iets persoonlijks
Stel je open en eerlijk op en deel iets wat je hebt meegemaakt, waar je je zorgen over maakt, wat je moeilijk vindt of waar je van droomt. Als jij zelf persoonlijke informatie durft te delen, schept dat vertrouwen. Dat maak het voor anderen makkelijker om hetzelfde te doen.
5. Wees niet bang voor stilte
Stiltes in gesprekken kunnen ongemakkelijk aanvoelen, maar zijn – echt waar – niet meer dan normaal. Weersta de neiging om stiltes op te vullen met loze opmerkingen over het weer (hallo, dooddoener), maar laat ze er gewoon zijn. Lukt het je écht niet om de stilte te accepteren, verval dan niet in koetjes en kalfjes maar stel een inhoudelijke vraag om het gesprek weer op gang te brengen.
6. Stel open vragen
Dat betekent: geen vragen waar de ander alleen met ja of nee op kan antwoorden. Simpel voorbeeld: vraag niet ‘gaat het goed?’ maar ‘hoe gaat het met je?’
7. Kom ergens op terug
Wees attent en kom terug op dingen die iemand je tijdens een eerder gesprek verteld heeft. Ook hiermee laat je weer zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en goed luistert.
8. Vraag of je advies mag geven
Ongewenst advies is doorgaans goed bedoeld, maar lang niet altijd gewenst. Soms wil iemand gewoon even ventileren en zit hij of zij helemaal niet te wachten op hoe jij een situatie zou aanpakken. Denk je dat iemand echt iets aan je advies kan hebben? Vraag dan eerst of de ander er wel behoefte aan heeft.
Meer lezen over verbinding?
Mis je verbinding in je relatie? Zo werkt het volgens een expert.