Raj Raghunathan had jarenlang les gegeven in vakken als ‘consumenteninzichten’ en ‘consumentengedrag’, toen hij besloot dat hij zijn studenten iets wezenlijkers wilde leren. Hij verdiepte zich in de vraag: hoe word je gelukkig?
Geluk kun je een handje helpen, laat de ‘geluksprofessor’ zien in zijn boek ‘Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?’. Als je jezelf goede gewoonten aanleert, stimuleer je je eigen geluk. We zetten er vier op een rijtje.
Zet geluk op één
Van geluk moet je een prioriteit maken, zegt Raghunathan, maar je moet het niet nastreven. Klinkt best tegenstrijdig, zou je denken, maar dat valt mee. Raghunathan vergelijkt het met slaap. Ben je moe, dan val je niet sneller in slaap door steeds te denken: ‘ik wil slapen! Ik wil slapen!’. Wat wèl helpt, is voorwaarden scheppen voor een goede nachtrust: niet te zwaar eten van tevoren, lekker sporten en geen discussie voeren voor het slapen gaan. Zo is het ook met geluk: bedenk hoe je je geluk kunt vergroten, en doe de dingen die je er dichterbij brengen. Definieer jij geluk als harmonie, maak dan een lijstje met dingen die je dat gevoel van harmonie geven.
Streef naar flow
Flow is het gevoel dat je krijgt als je helemaal in iets opgaat. Ieder mens stelt zich unieke doelen, ieder mens vindt andere dingen belangrijk. Maar allemaal vinden we het fijn om in een staat van flow te zijn, waarin je je niet bewust bent van jezelf, maar in het moment bent en je kunt richten op wat je dóet. Hoe je dat aanpakt? Richt je niet alleen op waar je goed in bent, maar vooral ook op wat je voldoening geeft.
Heb lief en wees vrijgevig
Volgens de geluksprof hebben we allemaal, een voor een, de diepgewortelde behoefte om goed voor anderen te zijn. Liefdevol en vrijgevig zijn maakt gelukkig en geeft een rijk gevoel, en daar is niets mis mee, zegt Raghunathan: we mogen blij zijn met de ‘door ons gegenereerde positiviteit’.
Neem verantwoordelijkheid
Over heel veel dingen in het leven hebben we geen controle. Wat er gebeurt in de wereld om ons heen, en wat andere mensen doen, ligt buiten onze invloed. Dat moeten we ook niet anders willen, zegt Raghunathan: hoe meer controle we nastreven, hoe minder gelukkig we worden.
Al is controle wél nuttig als je het weet toe te passen op je gedachten en gevoelens. Neem je verantwoordelijkheid voor je eigen geluk, dan leer je jezelf aan gebeurtenissen zo veel mogelijk positief te interpreteren (dus niet: ‘mijn geliefde heeft me na een fijne week samen weer alleen gelaten’, maar: ‘wat hebben we het leuk gehad de afgelopen dagen’) Dat betekent niet dat je alles hoeft te sugarcoaten. Onprettige emoties mogen er ook zijn, maar de truc is om die te benoemen. Zeg je tegen jezelf ‘ik ben kwaad’, dan wordt de intensiteit van dat gevoel al afgezwakt.
Benieuwd wat je kunt leren van de geluksprof? Raj Raghunathan biedt een gratis online gelukscursus aan, gebaseerd op de inzichten van zijn boek: ‘A life of happiness and fulfillment’
Meer Happinez?
- Wil je iets betekenen voor de wereld? 3 tips van Jane Goodall
- Ontdek de magie van de alledaagse kamerplant
- Susan Smit over dualiteit en polariteit