Soms heb je weinig controle over dingen, maar maar heb je wél controle over hoe je emotioneel voor jezelf en voor anderen zorgt. Therapeut Shira Myrow en mindfulness-lerares Laurie Cousins deelden hiervoor 6 technieken die je helpen om te gaan met ongemak.
1. Accepteer onzekerheid
Het is de basisfunctie van je brein om dingen te plannen en te voorspellen, dus het is niet gek als een onzekere tijd voor angst zorgt. Je kunt je brein helpen door je aandacht te richten op het huidige moment. Breng je bewustzijn naar je voeten, en blijf bij dat gevoel van contact. Dit besef van aarden kan je angst verminderen.
2. Check in bij jezelf
In een crisis kun je makkelijk geïrriteerd, somber, zelfkritisch of angstig worden. Je kunt emotioneler reageren dan anders of uithalen naar anderen. Door bewust in te checken, kun je deze neiging om je op anderen af te reageren, beteugelen. Doe bijvoorbeeld deze oefening wanneer je je gestrest of geprikkeld voelt:
Herken
Op het moment dat je bewust herkent wat er zich in je afspeelt, neem dan een stap terug en observeer de gedachten of gevoelens die je hebt. Door jezelf deze ruimte te geven, vergroot je je perspectief.
Sta toe
Sta jezelf toe om te voelen wat je voelt, zonder dat je ertegen vecht of wenst dat het anders was. Door je gevoelens echt te ervaren, kun je jezelf ervan losmaken.
Onderzoek
Onderzoek je emoties. Wees nieuwsgierig en oordeel niet over wat er aanwezig is. Waarom voel je je zo? Hoe voelt het? Benader je emoties met liefde, in plaats van op een zelfkritische manier.
Verzorg
Kalmeer je zenuwstelsel door er met een tedere blik naar te kijken. Vanuit een zorgzame plek kun je je behoeften voorzien, de dingen duidelijker bekijken en je rustiger voelen.
3. Doe dagelijks een dankbaarheidsoefening
Wat aandacht krijgt, groeit. Hoe meer je ingaat op je op angst gebaseerde gedachten, hoe meer deze de positieve dingen overschaduwen. Ga in plaats daarvan op zoek naar lichtpuntjes. Vind dingen waar je dankbaar voor bent – zelfs de kleinste dingen; de vogeltjes die fluiten, de bomen die weer tot bloei komen. Door regelmatig een dankbaarheidsoefening te doen, krijg je een positiever perspectief en heb je meer veerkracht in moeilijke omstandigheden.
4. Creëer verbindingsrituelen
Verbindingsrituelen zijn activiteiten waarbij je echt aanwezig bent bij een ander. Dit kan van alles zijn: samen een spel spelen, iemand iedere dag bellen, een wandeling maken, koken. Als je bewust met deze rituelen bezig bent, kunnen ze je een gevoel van betekenis geven.
5. Stel grenzen en neem de nodige ruimte
Iedereen verwerkt de uitdagingen die een crisis met zich mee brengt op een andere manier. Daarom is het belangrijk om je grenzen te kunnen stellen en innerlijke ruimte voor jezelf te nemen. Door aan te geven waar jij behoefte aan hebt, nodig je een ander uit hetzelfde te doen.
6. Heb genegenheid en respect voor elkaar
Genegenheid en respect zijn essentieel voor een vrolijk en stabiel huwelijk, maar ook zeker voor een familie in zijn geheel. Spreek je waardering hardop uit. Elkaar bedanken en het uiten van respect en waardering kan een grote bijdrage leveren aan het creëren van een fijne, respectvolle omgeving.
Meer Happinez?
- Waarom een ‘ik-boodschap’ je helpt conflicten te voorkomen
- 12 levenslessen van de mens. Welke herken jij?
- Ben jij emotioneel afhankelijk? Zo stop je ermee