Ik ging laatst naar een etentje bij een vriendin thuis en zag daar tot mijn verbazing ook haar ex-vriend aan tafel zitten. Nog verrassender: hij had zijn nieuwe vriendin bij zich.
De volgende dag vroeg ik mijn vriendin: ‘Is het leuk om met hem om te gaan nu hij een nieuwe relatie heeft?’ Ze antwoordde: ‘Ik heb al lang geen romantische gevoelens meer voor hem. Nu vind ik het gewoon fijn om hem gelukkig te zien.’ Het zette me aan het denken over de enorme verschillen tussen vrouwen als het gaat over omgaan met hun ex. Sommigen snijden alle banden door en het noemen van zijn naam is zoiets als beginnen over Voldemort (alias Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden). Anderen blijven dikke vrienden en doen zelfs mee aan dinertjes bij kaarslicht met hem en zijn nieuwe liefde.
Vragen en adviezen
Waar zit jij tussen deze twee uitersten? Dat hangt af van een paar dingen. Maar het allerbelangrijkste, in de afweging of je een oude vlam wel of niet in je leven wilt hebben, is de reden waarom jullie uit elkaar zijn gegaan. (Daar komen we zo op….) Als je erover denkt om een puur platonische vriendschap te hebben met je ex, of als je die al hebt, dan zijn hier drie belangrijke vragen, en een paar adviezen waarmee je de kans op succes van je nobele idee kunt vergroten.
Is er genoeg tijd overheen gegaan?
Een stukgelopen relatie doet pijn – dat is nu eenmaal zo. Zelfs al was jij degene die het uitmaakte, er komen zoveel gemengde gevoelens bij kijken dat het bijna altijd een slecht idee is om meteen door te schakelen naar vriendschap zonder eerst afstand te nemen. Tegen de cliënten in mijn praktijk zeg ik vaak: uit elkaar gaan is net als een wond die tijd en aandacht nodig heeft om te kunnen genezen. Uiteindelijk breekt de dag aan dat je het verband voorzichtig los kunt trekken en dan is het weg – de pijn van toen is nu nog maar een herinnering. Zo moet je je stukgelopen relatie ook een deel van je verleden laten worden voordat je er een vriendschap van maakt. Die situatie voelt voor iedereen anders, dus jij bepaalt zelf hoeveel tijd er overheen moet gaan. Zorg dat het lang genoeg is om de pijn echt goed te verwerken. En in die tussentijd helpt het om nieuwe dingen te doen en – boeiend gegeven – om aan anderen te vertellen hoe je relatie is afgelopen. Elke keer dat je je verhaal vertelt – we hielden van elkaar maar wilden verschillende dingen, dus dat werkte niet… of wat jouw verhaal ook is – daalt de nieuwe realiteit weer een beetje verder in en ben je beter in staat om die periode af te sluiten.
Waarom wil je het?
Ik kan met niemand zo fijn muziek luisteren of over politiek discussiëren als met m’n ex. Dit soort dingen hoor ik constant van mijn cliënten. Het is ook wel logisch, want al werkt het romantische deel van je relatie niet, je hebt toch een diepe band. Als je vrienden wilt zijn met je ex, moet je eerst precies uitzoeken wat je zo waardeert aan hem en welk deel van jullie band je wilt proberen te vast houden. Misschien zitten jullie in dezelfde sociale kring, of misschien helpt hij jou aan veel zakenrelaties – dat zijn prima redenen om niet volledig van elkaars radar te verdwijnen. Maar als je diep nadenkt en ontdekt dat een stiekeme hoop op toch weer bij elkaar komen je werkelijke motief is, dan kun je rekenen op een heleboel pijn. Dan doe je er goed aan om afstand te nemen.
Wat gebeurt er als één van jullie een nieuwe liefde vindt?
Tuurlijk, vrienden zijn klinkt makkelijk en volwassen. Maar het kan lastig worden als een van jullie twee een nieuwe relatie krijgt. Stel dat hij plotseling helemaal weg is van een nieuwe vrouw. Dan is de kans groot dat jij je daar in eerste instantie niet fijn bij voelt. Dat is heel normaal, dus daar hoef je je niet voor te schamen. Bovendien gaat het er veel meer om wat je vervolgens doet. Haar banden lek prikken? Slecht. Haar met een glimlach verwelkomen in je leven? Goed. Andersom, als jij degene bent met een nieuwe liefde aan de horizon, dan zou ik zeggen: wacht niet te lang met hem te vertellen over je ex. Geen geheimen. Je hoeft het niet tot in de details te schetsen, maar als je hem vertelt over de belangrijke mensen in je leven, noem dan ook je ex samen met je andere vrienden. Want dat is toch het hele gegeven? Je ex is nu gewoon een vriend…. meer niet.
Ten slotte
Ben je net weer single? Dan gaat het om grenzen. Hier zijn er drie waar je niet overheen moet gaan.
Niet doen: zijn vrienden uithoren
Ten eerste kwel je jezelf ermee, dus hou op! (En ga ook niet op z’n socials zitten kijken – dat is net als krabben aan een korstje.) Ten tweede maak je het de anderen lastig omdat je ze dwingt een kant te kiezen. Als je per se moet weten of hij al een ander heeft, ben je eigenlijk op zoek naar een bevestiging van jouw waarde. Hoe vervangbaar ben ik? Geeft hij nog iets om mij? Hoe eerder je hem los kunt laten en die bevestiging van anderen krijgt – je beste vrienden bijvoorbeeld – hoe sneller je er overheen komt.
Niet doen: je ex vragen om je op te beuren
De persoon met wie je net gebroken hebt is niet degene die jou kan helpen met je pijn en verdriet. Je hebt steun nodig, maar die krijg je van je beste vriendinnen.
Niet doen: je twijfels over je nieuwe vriend delen met je vorige
Als je tegen je ex zegt: ‘Ik ben aan het daten, maar ik weet niet zeker of deze man het is,’ dan geef je hem misschien valse hoop. Plus, je doet jezelf tekort als je je ex laat meebeslissen over een potentiële nieuwe vriend. Het einde van een relatie moet helder zijn. Het begin van een nieuwe relatie verdient respect. En jij verdient een nieuwe start.
Tekst: Esther Perel