Ieder van ons bevindt zich wel eens in een trance. Tenminste, volgens de definitie die meditatieleraar Tara Brach hanteert. ‘Trance’ betekent voor haar: blijven hangen in angst, onrust, of gewoon stress. Je zou zelfs een onvervalste rotdag kunnen zien als trance, want het is vaak moeilijk om eruit te komen. Wat je daartegen kunt doen? Bijvoorbeeld de RAIN-methode volgen.
In het Nederlands klopt de afkorting niet meer, dan zou het iets worden als HSOK (herken, sta toe, onderzoek en koester). Dat klinkt toch wat minder. Dus vooruit: RAIN staat voor Recognize, Allow, Investigate en Nurture. Het is een stappenplan dat je helpt om los te komen van pijnlijke overtuigingen en emoties die, volgens Tara, ‘ons ervan weerhouden trouw aan onszelf te zijn in het leven.’
Hoe je weet of je in trance bent, en dus baat kan hebben bij haar plan? Een goede graadmeter is of je het gevoel hebt dat je in het ‘nu’ bent. Wie vastzit in emoties, of van repetitieve gedachten, zit daar vaak zo in vast dat je meer in je hoofd zit dan bewust het moment beleeft. Wie níet in trance is, is zich vaak veel bewuster van wat de zintuigen vertellen, aldus Tara.
Tara heeft RAIN trouwens niet bedacht; dat heeft meditatieleraar Michelle McDonald gedaan. Maar Tara heeft er wel haar eigen draai aan gegeven. In haar nieuwe boek De RAIN-methode: Met radicale compassie naar de wereld kijken, legt ze uit hoe het werkt en waar je het allemaal voor kunt gebruiken (bijvoorbeeld in relaties).
Stap 1: Recognize – herken
De eerste stap van RAIN is: word je bewust van wat er gaande is in je hoofd en je hart. Het is de fase waarin je wakker wordt uit de trance: je (h)erkent dat je vast zit, dat je je bang of verward voelt en dat negatieve gedachten zich maar blijven herhalen in je hoofd.
Stap 2: Allow – sta toe
Opmerken wat er gebeurt is één ding, het jezelf toestaan is een tweede. Het kan tegennatuurlijk voelen: je hebt rottige gedachten, voelt je beroerd, en wilt daar vooral snel vanáf. Maar de kunst volgens de RAIN-methode is juist dat je omarmt wat je hoofd en je hart je allemaal vertellen. Door je er niet meer tegen te verzetten, ontstaat er ruimte om te onderzoeken waarom je denkt en voelt zoals je doet.
Stap 3: Investigate – onderzoek
Gebruik je nieuwsgierigheid om uit te vogelen wat er gebeurt. Welke overtuiging ligt er onder jouw gedachtes en gevoelens? Dat kan bijvoorbeeld het diepgewortelde geloof zijn dat je eigenlijk niet de moeite waard bent. Zo’n overtuiging kun je proberen los te laten door jezelf vragen te stellen. Bijvoorbeeld: ‘wat zou er gebeuren als ik deze overtuiging losliet?’. Vaak zijn mensen bang dat ze dan veranderen, schrijft Tara, en dat andere mensen daar dan iets van vinden. Op een gekke manier kan een negatieve overtuiging over jezelf ook veilig zijn. Maar weet je ‘m los te laten, dan voel je je vrijer.
Stap 4: Nurture – koester
De laatste stap is als het ware het verzorgen van de wond die je onderzocht hebt. Hier gaat het om mild zijn voor jezelf, compassie hebben met je worsteling. Hoe je dat doet? Er zijn veel manieren. ‘Je roept het meest wijze en compassievolle deel van je wezen aan, je zou jezelf een liefdevolle boodschap kunnen sturen, of jezelf innerlijk teder omhelzen. Je zou je hand heel koesterend op je hart kunnen leggen’, schrijft Tara.
Meer RAIN?
In haar boek De RAIN-methode – met radicale compassie naar de wereld kijken legt Tara Brach de vier stappen uitgebreid uit, aan de hand van haar eigen ervaringen en verschillende oefeningen.
Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?
Honjok: zo word je een goede vriend voor jezelf.