Lekker aan het doezelen? Waarom je daar creatief van wordt

Lekker aan het doezelen? Waarom je daar creatief van wordt Lekker aan het doezelen? Waarom je daar creatief van wordt Lekker aan het doezelen? Waarom je daar creatief van wordt

Je kent het misschien wel: vlak voordat je echt in slaap valt, doezel je al een beetje. Je bent volledig ontspannen, maar je gedachten zijn actief, en soms doe je verrassende ideeën of zelfs diepe inzichten op. Er is een naam voor de staat waarin je je bevindt: thèta. Van de vijf verschillende soorten hersengolven, maken deze het meest creatief. 

Leuk om te weten, zou je denken, maar je kunt er ook echt iets mee. Het is mogelijk om die fase van hersengolven op te zoeken. In bed, wanneer je op tijd gaat slapen en ontspannen aan de nacht begint, of juist vlak voordat je wakker wordt. Maar ook overdag, bijvoorbeeld wanneer je op een verlaten stuk fietst en alle ruimte hebt om je gedachten de vrije loop te laten, of onder de douche.

Creativiteit aanboren

Volgens Stacey Griffin, meditatieleraar gespecialiseerd in sound meditation, is de thèta-staat de perfecte staat om je creativiteit aan te boren. Niet alleen nuttig wanneer je een kunstzinnig beroep hebt, maar ook als je vastloopt omdat je met een lastig dilemma zit – of dat nou in je werk is, de liefde, of op een ander vlak. In een interview in Happinez zegt ze: ‘In onze drukke levens verkeren we vaak in de bètafase, de actieve fase, en soms in de alfafase, waarin je Netflixt of een boek leest.’ Natuurlijk is de bètafase enorm nuttig en ontspan je in de alfafase, maar thèta voegt iets extra’s toe.

Golflengten

Hoe het precies werkt met die fases, of soorten golflengten? Er zijn er vijf: delta, alfa, thèta, bèta en gamma. Bij elke fase hoort een bepaalde frequentie van hersenactiviteit. Bij delta is dat bijvoorbeeld 1 tot 3 Hertz, bij thèta is het 4-7 Hertz en bij bèta 16-31 Hertz, waarbij bèta dus de meest actieve, ‘heldere’ staat is en je bij delta juist diep in slaap bent. Al die golflengten kunnen gemeten worden met een EEG (elektro-encefalogram), waarbij elektroden op het hoofd geplakt zijn.

Muziek als medicijn

Het lijkt erop dat bepaalde geluiden je in de thèta-staat kunnen brengen. Vandaar dat Stacey Griffin bij haar sound baths gebruikmaakt van allerlei instrumenten die dat kunnen stimuleren. Kristallen klankschalen bijvoorbeeld, maar ook houten trommels en windgongs. Ze zegt: ‘Niet voor niets zie je dat muziek al in de vroegste culturen werd gebruikt als medicijn. Het kan je van binnen helen, bijvoorbeeld wanneer je emotioneel vastzit. Alles in ons lichaam trilt op een bepaalde frequentie en we hebben allemaal een frequentie waarop we ons goed voelen en in een flow zitten. Je kent dat wel, bijvoorbeeld wanneer je iets doet dat je gelukkig maakt, of wanneer je bij een geliefde bent. De trillingen van de muziek kunnen je weer in die staat brengen, dichter bij je gevoel.’

Meer weten over thèta en sound-meditatie?

Het interview met Stacey Griffin vind je in Happinez 4 -2020 ‘Zin in samen’. Bestel dit nummer nu in onze webshop.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over creativiteit?

5 simpele manieren om je creativiteit te vergroten.

Volgend artikel
Waarom het gezond is om onproductief bezig te zijn
Waarom het gezond is om onproductief bezig te zijn