Kinderen doen het van nature als ze bij elkaar komen, volwassenen herontdekken het: een kring vormen is een universele vorm van eenheid, gelijkwaardigheid en verbinding. In een cirkel is de energie anders, je bent elkaars gelijke en je voelt je er makkelijker gezien en gehoord.
Samenzitten in een cirkel is de oudste vorm van menselijke sociale interactie. Volgens de Amerikaanse psychologe en schrijfster Dr. Sharon G. Mijares zijn er bewijzen dat mensen 300.000 jaar geleden al samenkwamen in een cirkel rondom het vuur. Inheemse stammen gebruiken de cirkel nog steeds voor rituelen, feestelijke ceremonies en het delen van verhalen.
Geen begin of einde
De cirkel is het symbool van eenheid, verbinding en perfectie. Als mensen samenkomen in een cirkel, ontmoeten ze elkaar in gelijkwaardigheid. Omdat een cirkel geen begin en einde heeft, kan de energie die onderling ontstaat oneindig blijven circuleren in de groep zolang de cirkel gesloten blijft. De cirkel kan dan ook versterkend werken bij het neerzetten van een collectieve intentie, meditatie of delen van gedachten en gevoelens.
Communicatie of connectie
Een tachtig jaar durend onderzoek aan de universiteit van Harvard toont aan dat een sterk ontwikkeld gevoel voor community de allerbelangrijkste factor is voor een lang, gelukkig leven en onderzoekers aan Universiteit van Californië, Los Angeles, concludeerden dat we sociale pijn hetzelfde beleven als fysieke pijn. Dat veel mensen het zo moeilijk vinden om zoiets natuurlijks als human connection te creëren, komt volgens auteur en spreker Sean Stephenson omdat we communicatie verwarren met connectie. Communicatie is een uitwisseling van informatie, terwijl connectie een uitwisseling is van onze menselijkheid en gevoelens.
Basisrichtlijnen voor wie een cirkel wil organiseren
- Een cirkel hoeft niet groot te zijn. Vijf tot zeven mensen waarbij je je comfortabel voelt en van wie je weet dat ze zich ook onderling goed verhouden is prima.
- Besteed aandacht aan het inrichten van je cirkel. Plaats stoelen of zitkussentjes in een kring met in het midden een laag tafeltje of dienblad dat je inricht als een altaartje met bijvoorbeeld kaarsjes, een theepot met kruidenthee, mooie bekertjes, een paar kristallen, palo santo en rozenblaadjes.
- Voor de deelnemers en het verloop van de cirkel is het prettig als er een iemand de leiding heeft. Kies die vooraf uit.
- Spreek met de deelnemers af dat als de cirkel eenmaal begonnen is, niemand de cirkel meer mag verlaten of binnentreden.
- Spreek af dat wat besproken wordt in de cirkel, in de cirkel blijft. Wie even niets te zeggen heeft, blijft een waardevolle aanwezige.
- Telefoons gaan uit en zijn niet toegestaan in de cirkel.
- Open de cirkel altijd met het benoemen dat er in de cirkel oordeelloos en respectvol naar elkaar geluisterd wordt.
- Geef iedere deelnemer de ruimte en vrijheid om een beurt over te slaan.
- Hanteer een tijdslimiet. Drie kwartier tot een uur inclusief openen en afsluiten, kan al voldoende zijn. Je kunt na afloop nog even samen wat drinken en in een lossere setting met elkaar napraten.
Tekst: Angélique Heijligers
Meer weten?
Er zijn verschillende soorten healing circles: van de gesprekscirkel en de waarderingscirkel tot de orakel cirkel. Hoe je deze cirkels zelf organiseert, lees je in Happinez 5-2020 ‘Ruimte om te helen’. Bestel dit nummer nu in onze webshop.
Meer lezen over verbinding?
Dit is waarom echte verbinding zo belangrijk is.