Zo wordt je kind een kleine blije boeddha

Zo wordt je kind een kleine blije boeddha Zo wordt je kind een kleine blije boeddha Zo wordt je kind een kleine blije boeddha

Spelen met iemand die je eigenlijk niet zo leuk vindt, je snoep delen en zonder morren je huiswerk maken; voor een kind valt het niet altijd mee om naar de intenties van Boeddha te leven. Maar er zijn manieren om ze er toch wat van mee te geven. Dit zijn er een paar.

1. We helpen elkaar

Mededogen of compassie is in het boeddhisme ‘de wens dat de ander vrij is van lijden en de oorzaken van lijden’. Dat kun je voor kinderen vertalen naar: we leven met elkaar mee en we helpen elkaar. Die twee gaan samen: eerst probeer je te begrijpen wat er in iemand omgaat en vervolgens schiet je te hulp. Als je merkt dat je kind worstelt met huiswerk, kun je samen kijken waardoor het komt. Als papa staat te hannesen met een zware boodschappentas, help je even. ‘Zie je dat, de vogels hebben dorst… Dorst is niet fijn. Kom, we zetten een bakje water neer.’ Helpen is leuk. Je maakt er iemand blij mee – en zelf word je er ook vrolijk van.

2. Dit is voor jou

Oké, speelgoed delen is niet altijd makkelijk, maar verder zijn kinderen gul in bijna alles. Let maar eens op wat je allemaal krijgt. Knuffels en kusjes, denkbeeldige snoepjes, een rol in elk fantasiespel waar je kind vol van is. Je mag zelfs met de beer naar de ‘dokter’ als je kind van oma een dokterskoffertje kreeg. ‘Mama, wil je spelen?’ Altijd ja zeggen, want je kind je volle aandacht geven, dat is óók een cadeautje. Geven kan op zoveel manieren. Een verhaal vertellen over vroeger bijvoorbeeld, dan geef je iets van jezelf. Je kunt gul zijn met aandacht, met kennis, met liefde. Het raakt nooit op, het wordt alleen maar meer.

3. We doen wat nodig is

Het positieve doen, het negatieve nalaten en al doende zelfkennis ontwikkelen. Zo zou je het boeddhisme in drie punten kunnen samenvatten. Discipline heeft te maken met de eerste twee: doen wat nodig is en nalaten wat negatief is. Toonladders oefenen voor muziekles, of helpen met de tafel opruimen, daar is discipline voor nodig. Tip: kinderen willen regels best volgen, als ze begrijpen waarom ze belangrijk zijn. Discipline gaat prachtig samen met dat andere vaardige middel: concentratie. Eenvoudige oefening om dat te vermeerderen: steek ’s avonds een kaarsje aan en blijf er samen een paar minuten naar kijken.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over hoe je kind een kleine boeddha wordt?

In Happi.kids 3-2020 ‘Samen’ vind je meer manieren om je kind de intenties van Boeddha mee te geven. Bestel dit nummer nu in onze webshop.

 Meer Happinez?

Volgend artikel
Gezinsdynamiek in corona-tijd: hoe pak je dat aan als iedereen ineens thuis is?
Gezinsdynamiek in corona-tijd: hoe pak je dat aan als iedereen ineens thuis is?