Regelmatig oefenen met dankbaarheid helpt je om je aandacht te richten op de fijne, goede dingen in je leven. Daardoor verleg je de focus van het negatieve naar het positieve.
Als je jezelf aanwent om bewust stil te staan bij wat er allemaal is om dankbaar voor te zijn, ga je steeds meer lichtpuntjes zien. Maar soms voelt oefenen met dankbaarheid geforceerd. Omdat alles even helemaal tegen zit en je je gewoon niet zo happy voelt. Of omdat het zo’n routine is geworden, dat je dagelijkse dankbaarheidslijstje gaat voelen als de zoveelste to do die je van je lijstje moet afstrepen.
Heb je daar last van? Dit kun je doen om er weer met plezier bij stil te staan:
Ga de diepte in
Een dankbaarheidslijstje dat bestaat uit alleen wat steekwoorden is prima, maar reflecteren op wat je opschrijft maakt het makkelijker om ook te vóelen waarom je ergens dankbaar voor bent. Wat doet het bijvoorbeeld met je als je lief je een complimentje geeft? En waarom vind je het zo fijn om ’s ochtends een half uurtje tijd voor jou alleen te hebben als je wakker wordt?
Kijk verder terug
Je kunt nog zo je best doen, op sommige dagen en in sommige weken is het moeilijk om ervaringen aan te wijzen waar je dankbaar voor bent. Forceer dan niets, maar kijk eens wat verder terug. Welke dingen zijn er in het verleden gebeurd waar je nu nog oprechte dankbaarheid voor kunt voelen? Misschien kun je dankbaar zijn voor die ene keer dat een vriendin het voor je opnam, of voor de collega die vorig jaar een goed woordje voor je deed bij een promotie.
Geniet van het moment
Dat dankbaarheidslijstjes voor veel mensen werken, betekent niet dat er geen andere manieren zijn om bewust met dankbaarheid te oefenen. Als je het lastig vindt om naderhand betekenisvolle momenten op te roepen, probeer dan of je dankbaar kunt zijn in het moment zelf. Wees aanwezig en aandachtig als er iets fijns gebeurt. Gun jezelf een pauze, adem diep in en gebruik al je zintuigen om het moment in je op te nemen.
Verander je routine
Schrijf je nu dagelijks op waar je dankbaar voor bent, doe het dan voortaan eenmaal of een paar keer per week. Zo geef je jezelf de tijd om meer bijzondere momenten en ervaringen te ‘verzamelen’ voordat je ze opschrijft. Maak er ook vooral geen verplichting van, want dat werkt juist averechts. Voel je het even niet vandaag, die dankbaarheid? Misschien is morgen of overmorgen een betere dag.
Wil je toch dagelijks blijven oefenen met dankbaarheid, dan kun je ook proberen of een ander moment van de dag beter werkt voor jou. ’s Avonds klinkt logisch, maar ’s ochtends kan net zo goed. Bonus: zo begin je de dag meteen lekker positief.
Meer lezen over dankbaarheid?
7 tips voor meer dankbaarheid (en geluk) in je dagelijks leven.