Vanuit zijn liefde voor kruiden en natuurlijke genezing begon Sebastian Pole het thee merk Pukka. Zijn missie was niet zozeer om thee te ver kopen, maar om mensen te laten kennismaken met de kracht van planten. Twintig jaar later is daar nog niets aan veranderd.
Als je alle soorten planten in de wereld bij elkaar optelt, kom je op bijna 400.000 soorten. En al zijn die lang niet allemaal geschikt voor menselijke consumptie, een groot gedeelte is dat wel. Toch werden er tot voor kort maar een paar plantensoorten gebruikt voor onze warme dranken. In Engeland, het thuisland van Sebastian Pole, dronk men twintig jaar geleden koffie, warme chocolademelk en sloten thee altijd zwarte thee. “Ik verbaasde me daarover,” zegt de medeoprichter van theemerk Pukka. ‘Gember, kaneel, kamille, munt, steranijs, venkel… Er zijn zoveel heerlijke kruiden, die stuk voor stuk ook nog eens heel goed voor je zijn. Maar kruidenthee was amper te koop, en áls je al iets kon vinden, dan was het niet lekker.”
Ayurvedische wijsheid
Als student Indiase taal en religie reisde Sebastian naar India, in beginsel om de taal beter onder de knie te krijgen. Maar hij deed er veel meer kennis op, over ayurveda bijvoorbeeld, de traditionele Indiase geneeswijze. Over biologische landbouw want in India werd al decennia op deze wijze geboerd. En over planten. Die dingen kwamen samen als hij wandelde door de Himalaya. “Er waren in die tijd maar weinig artsen en ziekenhuizen in India. In sommige gebieden misschien één dokter per honderdduizend mensen. Tijdens mijn wandelingen hielp ik soms mensen als ze een wond hadden, of een andere kwaal. Ik experimenteerde dan met plantenmengsels, bijvoorbeeld om een infectie te verzachten.” In India bestendigt zich een plan dat hij al een tijdje in zijn hoofd heeft: hij wil ‘van waarde zijn voor de wereld’, al weet hij nog niet hoe.
Pukka is een feit
Eenmaal terug in Engeland volgt hij de opleiding voor herbalist, kruidenkundige, en helpt hij een paar jaar patiënten vanuit zijn eigen praktijk. Dan ziet hij op een dag een advertentie in een lokaal blaadje – “ik had het nooit eerder ingekeken” – het is alsof het zo moest zijn. Ene Tim Westwell biedt zijn hulp aan om bedrijven op een ‘duurzame en gezonde manier’ te laten groeien. Tim komt langs, ze drinken een kop thee, het klikt en ze besluiten: we gaan ervoor. “We zijn naar de pinautomaat gegaan, hebben tweeduizend pond opgenomen en zijn begonnen.” Pukka (Hindi voor ‘authentiek’ en ‘heerlijk’) is een feit.
Wildpluk
Sebastian maakt de theeblends in zijn keuken, in Tims logeerkamer houden ze kantoor. Die eerste tijd is vooral een periode van veel reizen. “Ik wist meteen dat ik een hoge standaard van kruiden wilde hebben.” Want je hebt kamille en je hebt kamille: kruiden zijn er in allerlei gradaties van kwaliteit en smaken. Sebastian bezoekt telers in heel Europa en stelt een standaard op voor de kruiden die gebruikt worden. “Alles moest practitioner grade zijn. Dat is het hoogste niveau, dus iedere teler moest daar de juiste certificaten voor hebben.” Niet alle kruiden kunnen van telers betrokken worden – in een groot deel van de wereld groeien kruiden juist in het wild. Dus hadden Sebastian en Tim niet alleen goede telers, maar ook goede plukkers nodig. Die vonden ze vaak in Oost-Europese landen, waar een hoop kruiden groeien. “In Georgië en Kazachstan groeit geweldig zoethout, onze linde- en vlierbloesem komen uit Bosnië. In Bulgarije wordt rozenbottel en brandnetel voor ons geplukt. Vaak door mensen in arme dorpen, die op die manier een inkomen genereren.”
Verslag van een dag
In twintig jaar is het theebedrijfje van Sebastian en Tim uitgegroeid tot een bedrijf met honderdvijftig medewerkers, onder wie ongeveer dertig herbalists – al krijgt iedere medewerker een kruidenopleiding van een jaar, dus je zou kunnen zeggen dat iedereen min of meer expert is. Pukka is de vorm die Sebastians oorspronkelijke plan – wat hij wilde bijdragen aan de wereld – heeft gekregen: een bedrijf dat alleen maar biologisch geteelde kruiden gebruikt en een deel van de opbrengsten doneert aan goede doelen. De thee is een middel, geen doel. “Pukka vertelt een verhaal: hoe ieder van ons zijn of haar potentieel kan vervullen. Oppervlakkig gezien is het gewoon een kop thee, maar het gaat over veel meer: over de natuur, hoe we voor onszelf zorgen, voor elkaar en voor onze wereld.“ Met Pukka wil Sebastian je meenemen op een journey through the day, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. “Elk moment van de dag heb je weer andere behoeftes. ’s Ochtends neem je een kop gemberthee, die je verwarmt. ’s Avonds sluit je af met een thee van lavendel en havertoppen, die je helpt om lekker in slaap te vallen. Elke kop is een micro-interventie, net zoals een korte meditatie, een ademhalingsoefening en een gezonde maaltijd: allemaal dingen waarmee je je leven beter maakt.”
Kruidendokter
Voor Sebastian is het werk dat hij als kruidendokter doet – nog steeds een dag per week, in zijn praktijk aan huis – min of meer hetzelfde als zijn werk bij Pukka. “Dokter betekent letterlijk leraar. Zo zie ik mezelf, als ik patiënten help, en zo zie ik Pukka ook. Educatie over gezondheid is zó belangrijk. Ons medische systeem laat daar steken vallen. Er is heel veel kennis over wat de natuur voor ons kan doen, maar in de westerse medische wetenschap is die kennis terzijde geschoven of wordt er met enig dedain naar gekeken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen reguliere en alternatieve geneeskunde, terwijl het wat mij betreft allemáál geneeskunde is. In elk geval verdienen planten veel meer aandacht, zeker in deze gekke tijden. Want ze kunnen veel voor je gezondheid doen, preventief of als je je niet goed voelt. De ene plant stimuleert je stofwisseling, de andere vertraagt ‘m.
Het leven ondersteunen
Een kruid kan je verwarmen of verkoeling bieden.” In zijn eigen tuin in Bristol verbouwt Sebastian ook kruiden, zo’n honderd soorten. Al heeft hij het nog zo druk, aan het einde van de dag en in het weekend duikt hij de tuin in. Hij kent elke plant, de smaak ervan, de geur. “Planten zijn als vrienden: je kent hun karakter, weet wat ze lekker vinden, van welke temperatuur ze houden.” Ayurveda, de Indiase geneeswijze die hij als student ontdekte, heeft een belangrijke basis gelegd voor zijn kennis over gezondheid, én voor de theeën van Pukka. “Onze eerste drie theesoorten heten Relax, Refresh en Revitalize. Je zou ook kunnen zeggen: vata, pitta en kapha – de drie dosha’s, of lichaams-types, volgens de ayurveda. In het begin zetten we die ook op de doosjes, maar dat doen we niet meer. We willen niet dat iemand het gevoel heeft dat er kennis nodig is om van onze thee te genieten. Maar dharma, het belangrijkste principe van ayurveda, heeft ons wel geleid. Het betekent ‘to sustain’, het leven ondersteunen. En dat is onze basis: zorg goed voor jezelf. Een wijze les die ik uit de ayurveda heb geleerd, is: als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed zorgen voor anderen. En als je goed zorgt voor anderen, kunnen zij goed zorgen voor jou.”
Maatschappelijke betrokkenheid
Sinds het begin van deze eeuw, toen Sebastian en Tim in hun keuken en logeerkamer begonnen, is er een hoop veranderd. We staan in de westerse wereld meer open voor een andere blik op voeding, op landbouw, op de natuur. Sebastian is ervan overtuigd dat deze beweging alleen maar zal groeien. “Mensen beseffen steeds meer hoe groot hun eigen invloed is. De keuzes die we maken, wat we kopen: het lijken geen grote beslissingen, maar ze hebben effect.” Een concrete invulling van het ‘bijdragen aan deze wereld’ is dat Pukka van de volledige opbrengst van elk doosje thee één procent deelt met een goed doel: 1% for the Planet. Dat kan een stichting zijn die zich inzet voor het voortbestaan van de bijen (in ons land The Pollinaters), een project tegen ontbossing in India, maar ook een onderwijs- programma dat kinderen bewust maakt van het milieu.
Trots
Het bedrijf heeft de oprichter veel gebracht. “Moet je nagaan hoe klein we zijn begonnen en nu ‘serveren’ we drie miljoen koppen thee per dag en bereiken we nog veel meer miljoenen mensen. Dat geeft ongelooflijk veel voldoening. Maar het heeft me ook heel veel geleerd. Hoe je een gemeenschap creëert, en hoe belangrijk het is dat je een taal vindt die klopt en coherent is.” Waar het heen gaat met hem en Pukka? Dat is simpel voor Sebastian. “Ik hoop dat we nog lang kunnen doorgaan met wat we aan het doen zijn. Dat we ons verhaal blijven delen en elke dag voor nog veel meer koppen thee zullen zorgen. Dat we nog meer land kunnen gebruiken om kruiden op te verbouwen, en dat Pukka nog meer bekend zal komen te staan als representant van duurzame gezondheid. Hoe meer huishoudens we met ons verhaal bereiken, hoe beter.” In Engeland wordt nog steeds een hoop zwarte thee gedronken. Maar als je nu op een terras om een kop kruidenthee vraagt, word je nergens meer gek aangekeken. Daar heeft Pukka aan bijgedragen, zegt Sebastian, en daar is hij trots op.
Nieuw: Pukka Night Time Capsules
De natuur kent veel planten met rustgevende eigenschappen. Pukka heeft speciaal met daarvoor geselecteerde kruiden, ontspannende Night Time Tea én – net nieuw – Night Time Capsules ontwikkeld. De biologische capsules bevatten valeriaan en ashwagandha, kruiden die helpen de natuurlijke slaap te ondersteunen. Beide gemaakt met Fair of Life gecertificeerde kruiden van de hoogste kwaliteit, wild geplukt of geoogst op duurzame boerderijen.
De biologische avondthee bevat een mix van lavendel – dat bekend staat om zijn ontspannende werking – haverbloem en timeflower. Heerlijk om te relaxen voor het slapengaan.
Lees hier meer over Pukka’s benadering voor een betere nachtrust