Een opgeruimder huis, een schonere wereld en iedere keer dat je boodschappen doet het heerlijke gevoel van een goede daad: zo krijg je het voor elkaar.
Een zero waste lifestyle – een lifestyle waarbij je zo min mogelijk afval produceert – is leuker en makkelijker dan je denkt. Laat je inspireren door de zusjes Jessie en Nicky – pioniers met Emma + John, de eerste zero-waste-lifestyleblog van Nederland.
Waarom moeten we een zero waste lifestyle overwegen?
Nicky: Iedereen kan er z’n eigen motivatie voor vinden – je kan het doen voor het milieu, voor dierenwelzijn, je leefomgeving, de volgende generatie, je eigen gezondheid. Zero waste raakt al die aspecten.
Jessie: Het is ook makkelijker. Als wij een beslissing moeten nemen kunnen we altijd kiezen voor de zero waste-optie, waardoor veel andere keuzes gelijk afvallen. Dat is prettig in een wereld waarin de keuzemogelijkheden soms haast oneindig lijken. En je wordt ook niet meer zo beïnvloed door reclame en marketing. We gingen terug naar de basis en dat geeft een goed gevoel.
Hoe anders is jullie leven nu jullie bewust weinig afval produceren?
J: In grote lijnen nog hetzelfde – we gaan nog steeds naar feestjes en op vakantie – maar als je kijkt naar onze boodschappen, de keuken, onze kledingkast… Dat is allemaal heel erg veranderd.
Hoe zijn jullie als persoon veranderd?
J: Ik denk dat we kwalitatiever leven. We geven best veel geld uit aan ervaringen in vergelijking met het geld dat we uitgeven aan spullen. Dat was eerst wel anders – toen was zo veel mogelijk kleding hebben het hoogste doel. Ons bestedingspatroon is totaal veranderd – onze prioriteiten zijn verschoven.
N: Als ik nu een kledingwinkel binnenloop is die ervaring ook heel anders. Vijf jaar geleden dacht ik ‘ik wil dit allemaal hebben’. Dat gevoel heb ik helemaal niet meer. Ik denk ook nooit: was dit maar duurzaam, dan kon ik het kopen – ik voel er gewoon helemaal niks meer bij. Dat geeft rust.
Is al jullie kleding duurzaam?
J: We proberen op alles te letten. We kopen bijvoorbeeld veel tweedehands omdat je impact dan het kleinst is. We letten daarbij ook op de grondstoffen die gebruikt worden, en kopen niks meer van polyester of plastic-based materialen.
N: Daardoor eindig je ook met veel mooiere stukken.
Kan je zero waste leven als je geen verpakkingsarme supermarkt in de buurt hebt?
N: Ja! Natuurlijk is het minder makkelijk, maar veel grote stappen kan je al zetten bij de verkooppunten in jouw buurt. Dan is het wel makkelijker om naar bijvoorbeeld de markt en bakker te gaan in plaats van de supermarkt. Toen ik nog in Amsterdam woonde – waar ze wel een verpakkingsarme supermarkt hebben, maar die is hartstikke duur – ging ik eens in de zoveel tijd naar Super Fair in Utrecht. Daar vulde ik dan mijn eigen tassen, potjes en zakjes met grote hoeveelheden havermout, kikkererwten en pasta, en daar doe je dan maanden mee. Als je niet in de buurt van zo’n supermarkt woont, dan kun je groot inkopen. Als je elke keer 500 gram pasta koopt heb je veel meer verpakkingsmateriaal dan wanneer je één keer 25 kilo koopt.
J: En als je er geen plek voor hebt, kijk dan eens of je mensen kunt vinden die met je mee willen doen.
Is het niet ontzettend tijdrovend?
N: In het begin zeker, als je alles nog moet uitzoeken, maar nu niet meer. Misschien kost het zelfs wel minder tijd – voorheen liep ik elke avond naar de supermarkt, nu doen we één of twee keer per week boodschappen.
J: Voor ons zijn veel dingen routine geworden. Als de deodorant op is maken we in minder dan vijf minuten nieuwe deodorant.
Is het kopen van al die biologische producten niet heel duur?
J: We kopen inderdaad alles biologisch en lokaal. Sommige dingen zijn dan wel duurder, zoals noten, maar aan de andere kant kopen we nooit meer dingen waarvan je niet zo door hebt dat ze eigenlijk heel duur zijn – saus in een potje, een Snicker uit de automaat. Daardoor zijn we uiteindelijk ongeveer evenveel kwijt.
Het klinkt alsof jullie automatisch ook gezonder eten.
J: We gaan nog wel vaak buiten de deur een biologisch taartje eten, haha.
Halen jullie nooit meer een chocoladereep in de supermarkt?
N: Af en toe doen we dat nog wel hoor. Soms hebben we ook gewoon zin in Ben & Jerry’s. We denken dan wel eerst: ‘kunnen we niet toch een schepijsje nemen?’ maar we voelen ons ook niet schuldig als we eindigen op de bank met een bak Ben & Jerry’s op schoot. Juist door dit soort dingen af en toe wel te doen is het vol te houden.
Heb je een tip voor de beginner?
J: Ga op Plasticdieet! 1 juli beginnen we weer met een nieuwe ronde en kan iedereen aansluiten. Het richt zich vooral op de wegwerpplastics, denk flesjes water. Die kan je heel makkelijk vervangen. Als je dat onder controle hebt, kan je bijvoorbeeld naar dingen als je tandenborstel kijken.
N: Maak het jezelf niet meteen te moeilijk. Kijk eerst eens wat je kunt veranderen zonder je dagelijkse ritme aan te passen. Als je altijd je boodschappen bij de supermarkt doet, kijk dan eens wat je daar kunt doen – je groenten en fruit niet in een plastic zakje stoppen bijvoorbeeld. En als je shampoo een week later op is, verdiep je dan eens in de alternatieven. Zo hebben wij het ook gedaan, stapje voor stapje, en zo hou je het ook vol. Je moet jezelf de tijd geven om nieuwe gewoontes aanleren.
Tekst: Channa Brunt