Oké, na het lezen van deze tips zet je ‘presenteren’ misschien nog niet in het rijtje ‘lekker eten – dansen – fijne serie kijken onder een dekentje’. Maar echt, het hoeft niet naar te zijn. Je kunt er zelfs een beetje van genieten. Ontspannen presenteren: zo doe je dat.
Bereid je goed voor…
Hoe beter je weet wat je gaat vertellen, hoe meer zelfvertrouwen je hebt en hoe relaxter je dus je verhaal kunt doen. Zet de hoofdpunten van je verhaal op papier, zodat je weet dat je daarop terug kunt vallen. En oefen van tevoren, op collega’s, familie of vrienden.
…maar laat het ook weer los
Een perfecte presentatie bestaat niet. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, in het echt gaat het toch altijd nét anders. Je slaat per ongeluk iets over, iemand stelt een onverwachte vraag of je kunt pas later beginnen dan gedacht. Vertrouw op je kennis en je voorbereiding, en vertel zo ontspannen mogelijk je verhaal. Je toehoorders vinden het veel prettiger om te luisteren naar iemand die hen op conversatietoon toespreekt (met af en toe een verhaspeling of vergissing) dan naar een perfect voordragende automatische piloot.
Wees jezelf
Voor sommigen voelt presenteren als een rol spelen. Maar presenteren is geen acteren. Je staat daar als jezelf, je hoeft niemand anders te zijn: het is jóuw verhaal. Trek dus iets aan waar jij je comfortabel in voelt, maak gerust eens een grapje en vertel een leuke anekdote als je die paraat hebt.
Omarm je zenuwen
Wat zou het heerlijk zijn hè, om zonder zenuwen te kunnen presenteren! Toch moet je dat eigenlijk niet willen. Een beetje spanning maakt je alert, en die scherpte komt je presentatie alleen maar ten goede. Probeer je stress niet uit alle macht te negeren, want het tegenovergestelde heeft veel meer effect: zie je zenuwen onder ogen, en accepteer ze. Je zult zien dat het gevoel daardoor wat afzwakt. Wat ook helpt: van tevoren een paar keer diep ademhalen.
Genieten mag
Als je heel veel spanning voelt, klinkt dit misschien als een idiote tip. Genieten? Je bent aan het afzien! Maar het is echt waar: presenteren kan leuk zijn. Het is jouw moment om je verhaal te vertellen, iedereen hangt aan je lippen. En door er anekdotes in op te nemen en af en toe een grapje te maken, hebben je publiek én jijzelf er meer lol in.