Het verlangen naar liefde kan zo sterk zijn dat het alles lijkt te overschaduwen. We zoeken een vriend of vriendin en worden wanhopig als we deze maar niet vinden. Waarom valt het vrijgezel zijn ons zo zwaar? Hoe kunnen we het gevoel in de wachtkamer te zitten kwijtraken en de tijd ‘alleen’ vruchtbaar inrichten?
Status: vrijgezel
Liefdeshonger is de diepste, krachtigste honger die er is. Als je eenmaal eten in je maag hebt en een dak boven je hoofd, dan wil je iemand in je leven die om je geeft. Die er voor je is, voor wie je speciaal bent én blijft. Het verlangen naar een partner kan hevig en allesoverheersend zijn.
Vrienden en familieleden die voor ons klaarstaan, kunnen een gevoel van eenzaamheid niet wegnemen, hoe lief, attent en geïnteresseerd ze ook zijn. Na de breuk zoeken we weer verder. We kijken nog beter om ons heen, maken afspraken, raken vaak steeds gejaagder en wanhopiger. Waarom lukt het maar niet? Waarom hebben anderen wel een partner, en ik niet? Straks blijf ik nog de rest van mijn leven alleen…
Waarom zijn we toch zo bang om alleen te zijn?
Waarom zijn we toch zo bang om alleen te zijn? Carolien Roodvoets, relatietherapeut en co-auteur van Nu alleen de liefde nog: ‘Het alleen zijn voelt voor veel vrijgezellen als een soort blamage, alsof ze ondanks een drukke, boeiende baan, uitgebreide vriendenkring en uitdagende hobby’s toch nog ‘mislukken’ in het leven. Hierover wordt niet gemakkelijk gepraat, want schaamte speelt een rol.
Er is bovendien een diepgevoeld, krachtig verlangen om het leven te delen met een partner. Het verlangen om lief en leed te delen, het verlangen naar de intimiteit van alledag, naar samen oud worden maakt mistroostig, omdat de vervulling ervan zo ver weg en soms onbereikbaar lijkt. Als dat verlangen langdurig gefrustreerd wordt, is dat psychisch gezien een zware belasting.’
Vrijgezel zijn is geen ‘wachttijd’
Als je daarentegen gelooft dat ‘wat er nu gebeurt exact is wat er moet gebeuren om je iets te leren’, dan ben je waarschijnlijk een stuk rustiger en meer ontspannen. Van daaruit maak je zuiverdere keuzes in de liefde en ben je, ironisch genoeg, aantrekkelijker voor mogelijke liefdespartners.
Dat betekent niet dat je de liefdeshonger moet negeren en de ‘happy single’ moet uithangen als je dat niet zo voelt. Het verlangen naar een partner is menselijk, er is dus helemaal niets mis mee.
De kunst is om de perioden zonder partner niet als een soort tweederangs ‘wachttijd’ te beschouwen, maar als een vruchtbare en waardevolle periode. ‘Breng kwaliteit in de tijd dat je alleen bent. Hoe je dat doet? Door opmerkzaam te zijn. Vergelijk het met wachten in een café op iemand met wie je een afspraak hebt. Dan kun je met je vingers trommelen, op je horloge kijken en je gefrustreerd voelen. Maar je kunt ook besluiten om daar in je eentje in dat café met je volle besef te zijn, bedachtzaam om je heen te kijken naar de pruimenbomen die in bloei staan en je denken even heerlijk op nul te zetten’, zegt Duindam.
Wat je kunt leren van alleen zijn
Alleen zijn kan ons dingen leren. Het is een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen, zoals ook elke relatie je deze kans geeft. In ontmoeting met anderen kom je jezelf tegen, maar in afzondering ook. Juist omdat je je niet hoeft te richten op een partner, gaat alle aandacht automatisch naar jezelf. Dat kan confronterend zijn: oude pijn komt bovendrijven, er zijn projecties, herinneringen, onvervulbare verlangens die zich aan je opdringen.
Je kunt je eigen geschiedenis tegenkomen. Als je die niet afstoot, maar juist aandacht bekijkt, kun je bijvoorbeeld een helder beeld krijgen van de gezinssituatie tijdens je jeugd en hoe deze je partnerkeuze beïnvloedt. Je kunt in het reine komen met de pijn die geliefden jou hebben aangedaan – en die jij anderen hebt aangedaan. Je kunt uit je slachtofferrol stappen en anderen én jezelf vergeven. Kom, met andere woorden, je persoonlijke demonen onder ogen.
Je kunt geen ware liefde vinden als je jezelf niet kent
De Zwitserse psychologe Mira Kirshenbaum schrijft in Vrouwen & liefde dat een tijdje alleen zijn en zelfonderzoek verrichten de beste manier is om uiteindelijk weer lief te hebben. ‘Je kunt geen ware liefde vinden voor je je ware ‘ik’ hebt ontdekt. Hoe meer je over jezelf weet, hoe groter de kans dat je uiteindelijk de ware vindt.’
Wie kalm en vreugdevol alleen kan zijn, zal realistischere verwachtingen hebben van de romantische liefde. Het ‘maak me gelukkig, maak me compleet, vertel me wie ik ben’ is naar de achtergrond gedrongen. Je belast je toekomstige geliefden niet langer met het opvullen en aanvullen van je tekortkomingen en gebreken. In de boeddhistische visie is een liefdesrelatie een sadhana: niet primair een situatie die je gelukkig maakt, maar een situatie waarin je je kunt ontwikkelen. Die ontwikkeling zal je uiteindelijk gelukkig maken.
Meer lezen over single zijn?
Dit zijn 5 dingen die je niet wilt horen als je single bent.