De kimono is in Japan een gewaad van zuiver zijde waaruit we veel kunnen aflezen. Wat de relatiestatus is van de draagster bijvoorbeeld.
Visitekaartje
Symboliek is de Japanse cultuur niet vreemd. Veel van de zinnebeelden zijn te herleiden naar de natuur. Dat vindt zijn oorsprong in de oudste religie van Japan, het shintoïsme, waarin respect voor de natuur toonaangevend is. In het huidige Japan zie je nog steeds elementen terug van deze natuur-verering. Versieringen in huis worden aangepast aan het seizoen en de patronen en kleuren van de Japanse kimono passen in het jaargetijde.
Ook op andere vlakken is de kimono een bron van informatie, met name over degene die hem draagt. Oneerbiedig gezegd is het een Japans visitekaartje. Om dat kaartje te ‘lezen’ heb je wel wat inzicht nodig in de Japanse symboliek.
Rode zijde
Bij de vrouwen vertelt kleur en decoratie van de kimono iets over de leeftijd. Hoe jonger de vrouw, des te meer decoratie en felle kleuren er worden gebruikt.
De kimono’s van ongetrouwde vrouwen hebben een lange mouw, waarvan de uiteinden tot op de grond hangen. De binnenkant van de mouw is dan bekleed met bijvoorbeeld rode zijde. Dan kun je als jonge huwbare vrouw door lichtjes met de armen te wapperen laten merken dat je nog ‘zu haben’ bent. Bij getrouwde vrouwen zijn de mouwen kort en valt er weinig te wapperen.
Stoffensymboliek
Kiku
Oorsprong: chrysant
Symbool voor: herfst, bezinning, vergankelijkheid
Tsuru
Oorsprong: kraanvogel
Symbool voor: geluk, gezondheid, trouwceremonies, nieuwjaar
Kawa
Oorsprong: water
Symbool voor: bron van (levens)kracht, de stroom des levens, zomer
Sakura
Oorsprong: kersenbloesem
Symbool voor: vroege lente, tere jonge schoonheid
Meer lezen over symboliek?
Droom je vaak over een specifiek dier? Dit is de achterliggende betekenis.