Alex Pang kwam erachter dat de beste performers ter wereld intensieve geconcentreerde periodes afwisselen met periodes van bewuste rust. Dat helpt om energie te houden, het boost creativiteit en het helpt om carrières te verlengen. Dit zijn de tien geboden van rust.
1. Neem rust serieus
We zien rust te vaak als periodes waarin we niet aan het werk zijn, of iets dat ons in de weg zit bij het bereiken van onze doelen. In werkelijkheid zijn hard werk en bewust uitrusten innig in elkaar vervlochten; de een houdt de ander in stand. Het helpt ons om geestelijk en fysiek op te laden en het zorgt dat we productiever zijn. In deze periodes van rust hebben creatievelingen vaak hun meest originele ideeën.
2. Behandel rust als een vaardigheid
Goed nietsdoen is iets waarin je beter kunt worden en dat je kunt trainen. Rust zien als een vaardigheid helpt je de waarde ervan in te zien, om het serieuzer te nemen, en om er meer uit te halen. Het is net als hardlopen: we leren het allemaal als kleuter, maar professionele hardlopers zoals Usain Bolt en marathonloper Mary Keitany hebben haast hun hele leven besteed aan het perfectioneren van hun techniek. Veel creatieve mensen ontdekken de waarde van bewuste rust nadat ze een burn-out kregen, of wanneer ze inzien dat continu overwerken onhoudbaar is. Het kost ze vaak jaren om de perfecte balans te vinden tussen werk en rust.
3. Actieve rust is altijd beter dan passieve rust
Bewuste rust is niet alleen non-stop tv kijken. Het is rust die psychisch uitdaagt, die je met je hoofd uit je werk haalt, en die je fysiek en mentaal oplaadt. Een fysieke activiteit helpt je om creatief denken te stimuleren. Zo helpt wandelen heel goed om je onderbewuste de tijd te geven om over problemen na te denken. Charles Darwin liet naast zijn huis zelfs speciaal een wandelpad aanleggen voor middagommetjes: hij noemde het zijn “denkpad”.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
4. Loskomen is essentieel
De tijd nemen voor rust is belangrijk: maar het is nog belangrijker dat je aandacht hebt voor de kwaliteit van je rust. Mensen die bezig blijven in hun vrije tijd, die ’s avonds en in het weekend niet hun e-mail checken en die hun werk achter zich laten als ze op vakantie gaan zijn blijer, productiever en veerkrachtiger op hun werk.
5. Neem elk seizoen een week vrij
De enige slechte vakantie is de vakantie die je niet neemt. Maar het ideale vakantieschema is om elke drie maanden een week vrij te nemen. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat we de piek van het gevoel van geluk en ontspanning van vakantie na een week ervaren, en dat de effecten ervan tot een maand of twee erna doorwerken.
6. Verlies jezelf in een hobby
Mensen met lange, productieve levens beoefenen ‘diep spel’. Ze beoefenen hobby’s of sporten die dezelfde psychologische beloning bieden als hun baan, maar op een ander gebied, en zonder de frustraties van werk. Wetenschappers die bergbeklimmen zeggen dat het de focus en de probleemoplossende eigenschappen combineert die ze nodig hebben in hun werk, met daarbovenop nog de fysieke uitdaging. Ook heeft het – net zoals wetenschap – een helder doel en is de mate van succes meetbaar. Voor mensen die van hun werk houden maar die geneigd zijn te hard te werken, is ‘diep spel’ heel waardevol, omdat het een aanlokkelijk alternatief biedt voor werk.
7. Zorg voor voldoende slaap
Slaap zorgt niet alleen voor fysieke rust: het geeft je hersenen de tijd om herinneringen en vaardigheden te versterken, en het voert gifstoffen af die later in je leven verantwoordelijk zijn voor dementie. De beste studenten ter wereld die studeren in periodes met heel bewuste focus slapen gemiddeld meer dan de gemiddelde student. Ze doen middagdutjes en zorgen ervoor dat ze ’s nachts genoeg slaap krijgen.
8. Beweeg
Diep nadenken vergt fysiek veel van je: je hersenen zijn de grootste voedsel- en zuurstofslurpers van je lichaam. Hoe beter je in vorm bent, hoe beter je hersenen kunnen presteren. Genoeg bewegen maakt je ook veerkrachtiger als je fysieke of emotionele stress ervaart, en helpt je om een langer, gezonder leven te leiden.
9. Wissel werk en rust af
Super-creatieve mensen wisselen periodes van intensief werk – meestal niet meer dan vier uur – af met periodes van bewuste rust. Je hard concentreren op een probleem verleid je onderbewuste om er ook mee aan de slag te gaan; als je onmiddellijk rust neemt na een periode van hard werken (in plaats van het beantwoorden van je mail) geef je je onderbewuste de tijd om op de oplossing van een probleem te komen.
10. Begin vroeg
Veel creatievelingen beginnen met hun belangrijkste taken in de vroege ochtend. Zelfs avondmensen zijn vaak productiever in de ochtend. Er is minder afleiding, dus het is makkelijker om je te concentreren. En als je vroeg begint met werken heb je meer tijd gedurende de dag om uit te rusten, en het maakt dat je vindt dat je sneller een moment van pauze hebt verdiend.