Gebroken hart? Deze boeddhistische lessen helpen bij liefdesverdriet

Gebroken hart? Deze boeddhistische lessen helpen bij liefdesverdriet Gebroken hart? Deze boeddhistische lessen helpen bij liefdesverdriet Gebroken hart? Deze boeddhistische lessen helpen bij liefdesverdriet

Wat te doen bij liefdeverdriet? Was er maar een stappenplan of medicijn dat je hart onmiddellijk zou helen. Helaas werkt dat niet zo, maar volgens schrijver Lodro Rinzler vind je in het boeddhisme wel een medicijn voor liefdesverdriet.

De Amerikaanse meditatieleraar vond tijdens zijn eigen relatiebreuk troost in het boeddhisme. Hij bundelde zijn eigen ervaringen en de wijze lessen van boeddha in zijn boek ‘Heel je hart’, waarin hij boeddhistisch advies geeft bij liefdesverdriet.

Een quick fix voor hartenpijn vond hij niet: ‘De enige manier om over een gebroken hart heen te komen is die akelige, verwoestende, ingrijpende ervaring ondergaan.’ Maar Renzler heeft ook goed nieuws: ‘het komt goed’.

Dit zijn de 6 belangrijkste lessen die je volgens Renzler uit het boeddshisme kunt leren om je gebroken hart te lijmen.

Les 1: Je zult helen

Echt. Maar op een andere manier dan je misschien had gehoopt.

De vergankelijkheid van het leven (en ook de liefde) is volgens Rinzler zowel je vriend als vijand: ‘Een leerling vroeg de boeddhistische zenmeester Suzuki Roshi eens om het boeddhisme in een zin samen te vatten. De zenmeester antwoordde: alles verandert’.

De pijn die je op dit moment ervaart zal niet hetzelfde blijven. Alles verandert. Zelfs het grootste verdriet.

Les 2: Het kost tijd

Meer tijd dan je eraan kwijt zou willen zijn

Tijd heelt misschien niet alle wonden, maar tijd verandert ze wel, aldus Rinzler. ‘Sommige wonden zullen volledig helen. Aan andere moeten we misschien dagelijks of wekelijks denken, en dan balen we dat ze nóg niet zijn genezen.’ Maar Rinzler is ervan overtuigd we er elke keer weer iets minder door geraakt worden. En uiteindelijk verandert die traan in een glimlach.

Les 3: Verlies jezelf niet

Vaak ben je tijdens diep verdriet zelfdestructief. Het is volgens Rinzler normaal om even je kop in het zand te willen steken: ‘Misschien drink je te veel. Heb je de ene na de andere seksuele uitspatting. Geef je toe aan vreetbuien of zit je te lang op Netflix.’

Maar er zijn veel gezondere manieren om met een gebroken hart om te gaan. Renzler duwt je in de goede richting met een anekdote over Sueng Sahn. De zenmeester ontving op een dag een lange brief van een van zijn leerlingen, die hierin zijn leven en meditaties uitvoerig overdacht. Hij stuurde een simpel bericht terug:

Wie ben je?
Morgen kun je dood zijn
Wat kun je doen?

Probeer je liefdesverdriet als een kans te zien om jezelf opnieuw uit te vinden: Wie wil je zijn? Wat zou je nu doen als verdriet je niet tegen zou houden? En wat kun je vandaag doen? Doe het.

Les 4: Blijf dicht bij je gevoel

Je komt deze periode het best door wanneer je zo dicht mogelijk bij je eigen gevoel blijft. Een gebroken hart hebben noemt Renzler koorddansen: ‘je weet dat je de ene voet voor de andere moet zetten om aan de andere kant te komen, maar die zelfdestructieve handelingen zijn zo aanlokkelijk. En zodra je je daardoor laat afleiden val je van het koord en neemt de pijn alleen maar toe. Hoe sneller je over dat touw gaat, hoe sneller je aan de overkant bent.’

Bij liefdesverdriet worden we vaak overrompeld door heftige emoties. En dat is oké. Renzler adviseert om je emoties altijd volledig te doorvoelen: ‘Maar pas op dat je er niet in blijft vastzitten. Zoek die sterke emotie op, breng er wat tijd mee door, maar maak het niet té gezellig. Op een gegeven moment verandert die emotie omdat jij verandert.’

Les 5: Zorg voor jezelf

Worstel je met je hartenpijn? Vergeet dan niet om goed voor jezelf te zorgen. Rinzler noemt de ‘Vier vreugden’ die hun oorsprong vinden in de boeddhistische kloosters van Tibet: goed eten, goed slapen, mediteren en bewegen. Ontzettend eenvoudig, maar stuk voor stuk dingen die we vaak vergeten wanneer pijn alle ruimte in ons hoofd opslokt.

Groot liefdesverdriet is traumatisch; het schokt het systeem. Je lichaam heeft dus veel slaap en goede voeding nodig om hiervan te herstellen.

Mediteren kan je helpen om te gaan met verdriet. Het heelt lichaam en geest en zorgt dat je de wereld openhartiger tegemoet treed. Wanneer je de focus niet kunt vinden omdat het verdriet nog teveel op de voorgrond ligt, kan het helpen om eerst te bewegen.

Les 6: Houd je koers

Rinzler noemt ons hele leven een training in liefdesverdriet. Probeer je het dus niet weg te stoppen maar maak het onderdeel van je spirituele pad. Want pas dan maakt het je authentieker en laat het je intenser liefhebben. ‘Zo wordt liefdesverdriet geen gruwelijk iets waarvoor we moeten vluchten, maar de weg naar een bestaan dat wordt gekenmerkt door liefde.’

Meer lezen?

Deze vijf edelstenen kunnen liefdesverdriet verzachten.

Volgend artikel
Een gebroken hart? Zo zie je liefdesverdriet als mogelijkheid om te groeien
Een gebroken hart? Zo zie je liefdesverdriet als mogelijkheid om te groeien