Wat is geluk, en waar vind je het? Samen met hoogleraren van de Vrije Universiteit Amsterdam deed Happinez er onderzoek naar.
Top 3
Wat blijkt? Het merendeel van de ondervraagden is gelukkig, ruim twee derde maar liefst. En wat maakt ons zo gelukkig? Onze gezondheid staat bovenaan, direct gevolgd door vriendschap. Een goede band met je familie en spiritualiteit zijn ook belangrijk. Bezit en status bungelen ergens onderaan – om gelukkig te zijn gaat het niet om hebben, maar om zijn.
Count your blessings
Geluk is niet te koop en daar schijnen we ons van bewust te zijn: de meeste ondervraagden zeggen er niet actief mee bezig te zijn. Omdat ze al gelukkig zijn. Of omdat het ze overkomt: geluk als geschenk. En betekent gelukkig zijn dat je altijd blij bent? Dat niet. Maar wel tevreden zijn over je leven, en daar doe je soms even over. Want een opvallende uitkomst is dat de ouderen vaker gelukkig zijn dan jongeren. Terugkijken en je zegeningen tellen, maakt blijkbaar gelukkiger dan vooruitkijken naar een toekomst die nog onzeker is.
Dat ene doel
Drie hoogleraren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam werkten mee aan het onderzoek, onder wie Joke van Saane, hoogleraar godsdienstpsychologie aan de VU. Vanuit haar eigen expertise geeft ze hieronder antwoord op vragen over dat ene levensdoel waar bijna iedereen naar streeft: gelukkig zijn.
Is je geest te trainen voor meer geluk?
‘Twee dingen zijn belangrijk: een open mind, en je eigen doelen en beperkingen kennen. En beide dingen kun je goed oefenen. Bijvoorbeeld door open te blijven staan voor je omgeving en voor nieuwe ervaringen. Blijf vooral leren, en oefen in zelfkennis: weet wat je zwakke en sterke punten zijn. Want als je je daarnaast bewust bent van je eigen doelen en belangen, kun je op basis van die zelfkennis inschatten wat haalbaar is en waarin je waarschijnlijk teleurgesteld zult worden.
Maakt bewust leven je gelukkiger?
Joke van Saane: ‘Als je geluk ziet als een levenshouding, en niet als een zoektocht, kan dat weleens dé manier zijn om jezelf te helpen de moed erin te houden en jezelf niet te hoeven afrekenen op je ‘geluksresultaat.’ Als geluk een doel is, zou je het op gegeven moment moeten kunnen bereiken – maar misschien ga je het nooit halen. Erg ontmoedigend. Maar geluk als levenshouding zien, betekent dat je kiest voor een toestand waarin je kunt blijven.’
Zijn mensen met een gezin gelukkiger?
‘Kinderen hebben kan heel bevredigend zijn. Het is wel degelijk een geluksfactor. Je zorgt voor de komende generatie en ziet jezelf terug in je kinderen. Maar het kan ook weleens zorgen of verdriet veroorzaken. Kinderen kun je nu eenmaal niet meer wegsturen. Dus als het ouderschap toch eens wat zwaar is, zal je benadrukken dat je er geluk aan ontleent. Dat compenseert de zorgen. Wie geen kinderen heeft, denkt bij kinderen misschien juist wat meer aan de negatieve dan aan de positieve dingen.’
Wat is jouw definitie van geluk?
‘Ik zou zeggen dat je een toestand van geluk bereikt als de realiteit past bij je verwachtingen, en je het gevoel hebt dat je je persoonlijke doelen kunt nastreven.’
Geluks-top 8
1. Gezondheid: 94,7%
2. Vriendschap: 93,7%
3. Familie: 82,5%
4. Spiritualiteit: 2,5%
5. Hobby: 78,6%
6. Zelfcompassie: 75,7%
7. Werk: 62,6%
8. Kunst: 46,5%