Volhouden en doorzetten is belangrijk – maar je verlies nemen en opgeven als het nodig is, is ook een levenskunst. Hoe doe je het?
Stap 1: Neem de verantwoordelijkheid
Weloverwogen opgeven en je verlies nemen is geen impulsieve beslissing, heeft niets te maken met een gebrek aan doorzettingsvermogen. Het is een afweging. Juist als het gaat om levensdoelen en het opgeven ervan, is eerlijkheid nodig. De verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Voor wat je nodig hebt, voor wat bij je past. Makkelijk is dat niet – zoals de boeddhistische leraar Pema Chödrön schrijft: er is moed en respect voor nodig om eerlijk en vriendelijk naar onszelf te kijken.
Stap 2: Sta stil bij je verlies
Het geld dat je kwijt bent, de liefde die niet wordt beantwoord, de moeite die niet wordt beloond… Stap er niet zomaar overheen. Erken je verlies. Erken dat het moeilijk is. De tijd die je doorbracht, hunkerend naar vervulling voor een onvervulbaar verlangen. Werkend naar een doel dat, bij nader inzien, onbereikbaar was, dat niet bij je paste. Volhoudend voor iets dat er, om wat voor reden, niet mocht zijn. Erken ook dat het niet voor niets was – het maakt deel uit van wie je bent en op z’n minst houd je er zelfkennis aan over. Hier is liefdevolle vriendelijkheid voor nodig. Blijf niet hangen in spijt. Erken dat het zo gelopen is. Wees mild.
Stap 3: Begin opnieuw
Als je een doel opgeeft, stop dan ook écht. Ofwel: blijf niet dralen op een doodlopend pad. Wat je hebt geïnvesteerd, ligt achter je. Neem vandaag als een nieuw beginpunt. Waar ben je nu, wetend wat je nu weet, met de ervaring die je hebt? Hoe ga je verder? En vooral: welke nieuwe doelen kun je bedenken?
Want dat is uiteindelijk wat het oplevert, en wat zorgt dat je weer in beweging komt: ruimte voor iets nieuws. Je verlies nemen is moeilijk, maar het is ook een kans. Elke keer dat je je verlies neemt, heb je meer inzicht in wat bij je past, in wie je bent en wie je wilt worden.
Het is niet wat je achterlaat, maar wat je meeneemt, als je de donkere bioscoop uitloopt, het daglicht in.
Zo zet je ergens een streep onder (4 tips)
Weloverwogen stoppen en je verlies nemen is een optie als je doel onbereikbaar is, of als je er niet gelukkig van wordt.
1. Breng voor jezelf onder woorden – opschrijven helpt – wat je verlies precies is. Wat was je doel of je wens of je behoefte en wat heeft het je al gekost om het te bereiken?
2. Als je doorgaat op dit pad, wat zijn dan de investeringen die je nog zult moeten doen de komende jaren, in tijd, in energie? Is het doel je dat waard? Kún je het inderdaad bereiken?
3. Wat is het alternatief? Als je dit doel loslaat, welke nieuwe doelen en mogelijkheden zie je dan?
4. Besluit je een doel op te geven, doe het dan ook definitief. Sluit het af, en richt je op nieuwe doelen.
Meer Happinez?
- Susan Smit over vervlogen tijden
- Drie oefeningen om jezelf op te laden
- Waarom je gelukkig wordt van paarden