Het gebeurt steeds vaker dat boksen en het boeddhisme elkaar raken. Er schuilt verstilling in boksen, hoe vreemd dat misschien ook klinkt. Bij boksen kom je jezelf tegen, je eigen schaduwkant. Of je het nu doet mét of zonder tegenstander.
Tao-boksen
“Ik geloof heel erg in alle vormen van lief zijn voor jezelf en voor de wereld,” zegt Martijn Engelbregt, oprichter van Tao Boxclub in Bergen, “maar er zijn momenten in je leven dat je moet ingrijpen en opstaan voor wat rechtvaardig is. In de yoga- filosofie is loslaten en overgave een belangrijk concept, in de oosterse vechtsport staat het idee van actief verdedigen van het goede centraal. Het gevecht kan namelijk ook uit liefde voortkomen en dat gegeven, samen met het omarmen van je angsten en ontspanning vinden in de confrontatie, is de basisgedachte van tao-boksen.”
Sluit vrede met jezelf
Elke woensdagavond geeft Martijn tao-boksen aan een groeiende groep mensen. Elementen uit taikiken, stemexpressie, lichaamswerk, qigong en tao-training komen in de twee uur durende training voorbij. Martijn: “Bij ‘normaal’ boksen leer je ver- schillende stoottechnieken, maar bij tao-boksen gaan we op zoek naar een natuurlijke, vloeiende manier van bewegen die helemaal uit jezelf komt. Niet met vuisten, maar met open handen. Er is alleen spelenderwijs fysiek contact met de persoon die tegenover je staat, maar je leert wel elkaars energie voelen en hoe daarop te handelen. Je zoekt vanuit je intuïtie naar hoe het lichaam wil bewegen, waar je grenzen liggen, in te grijpen wanneer de ander een grens overschrijdt en dat alles doe je vanuit ontspanning. Je bent bewoner van je eigen lijf, je mag er zijn met alles wat je bent en met al je angsten en grenzen. Uiteindelijk kom je tot het inzicht dat je in het gevecht jezelf ontmoet. Waar je tegen vecht, is je eigen schaduw. Wat ik met tao-boksen hoop te bereiken, is dat je je eigen schaduw in het gevecht kunt omarmen en vrede sluit met jezelf.”
Oefeningen
Met de Tao Boxclub heeft Martijn Engelbregt een eigen, unieke methode ontwikkeld waarbij je rust in inspanning en kracht in ontspanning vindt, waaronder deze twee oefeningen uit de tao levensfilosofie.
1. Om je training of dag mee te beginnen
De innerlijke glimlach is een basisprincipe uit de tao-filosofie, die Martijn toepast in zijn bokstraining: “Op het moment dat je het gevecht aangaat, met of zonder fysiek contact, ontstaat er eigenlijk vrijwel meteen spanning in het lichaam en ook in het gezicht. Het toepassen van een innerlijke glimlach, betekent dat je op dat moment juist rust en ontspanning vindt, en dat leidt vaak tot een andere uitkomst.”
Zo oefen je je innerlijke glimlach
Sluit je ogen of kijk zonder focus. Ontspan je kaken en daarna de rest van je gezicht. Denk aan iets waar je een goed, warm gevoel van krijgt. Glimlach of visualiseer dat je glimlacht. Stel jezelf voor dat je je glimlach door je hele hoofd laat gaan, daarna laat je je glimlach via je keel naar je schouders en door je armen, handen en vingers glijden. Glimlach vervolgens naar je borst, hart, buik en dan naar je benen, voeten en tenen. Laat tot slot de warme energie van je glimlach door je hele lijf stromen.
2. Om je training of je dag mee te eindigen
Een les tao-boksen eindigt Martijn met de oefening ‘staan als een boom’. “Met deze oefening maak je contact met alles wat er tijdens de les voorbij is gekomen. In deze houding richt je je handpalmen en daarmee ook je handchakra’s naar jezelf. Je handchakra’s zijn verbonden met je hartchakra, waardoor je jezelf met deze oefening compassie geeft.”
Zo oefen je het staan als een boom
Zet je voeten iets uit elkaar en houd je knieën licht gebogen. Je hoeft niet star in precies dezelfde houding te blijven staan. Probeer juist licht op je voeten te staan en zachtjes heen en weer te bewegen als bamboe in de wind. Je armen houd je op schouderhoogte voor je alsof je een dikke boom omhelst. Probeer deze oefening vijf tot tien minuten vol te houden. Je merkt al na een paar minuten dat er van alles gaat stromen. Je creëert met deze oefening ruimte om je heen en leert om die plek in te nemen. Want deze ruimte, die is voor jezelf.
Tekst: Angélique Heijligers
Meer lezen over boksen?
In Happinez 02-2021 ‘Stilte’ lees je verder over dit onderwerp. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.