Leven met een open mind – zo doe je dat

Fotografie Aiala Hermando
Leven met een open mind – zo doe je dat Leven met een open mind – zo doe je dat Leven met een open mind – zo doe je dat

De wereld open tegemoet treden, onbevangen, als een kind. Het klinkt zo eenvoudig. Maar terwijl je je een weg door het leven slaat, beslaan de brillenglazen waardoorheen je naar diezelfde wereld kijkt – ongemerkt maar onherroepelijk. Dus je geest weer openstellen, écht openstellen – hoe doe je dat?

Een werkelijk open geest, zou dat niet heerlijk zijn? Dat je ’s morgens verrukt als een puppy naast je bed staat, achter de vogels aan rent, in de sneeuw hapt, en vol verwondering jezelf aankijkt in de spiegel: Ben ik dat? Is dat mijn neus? Mijn oren, mijn ogen? Moi? Dat meen je niet!

Cocon van vanzelfsprekendheden

Het zou heerlijk zijn, maar ook vermoeiend. In werkelijkheid zijn we allang niet meer het onbeschreven blad dat we waren als kind. Het leven is eroverheen gegaan en nu ben je een vat vol verlangens, een mens vol dromen, van liefde voor mensen en dingen, van opvattingen en ideeën over hoe de wereld werkt en hoe je daar een beetje soepel door beweegt, met je oordelen en vooroordelen en al, ook al vinden we dat we ze niet hebben.

Geeft niet, op zich. Het enige nadeel is dat na een tijdje de bril beslaat waardoor je naar de werkelijkheid kijkt. Je neemt de wereld waar zoals je denkt dat die is. Wat je hoort, bevestigt wat je toch al wist. De filterbubbel leek doorzichtig, maar het wordt steeds meer een cocon van vanzelfsprekendheden.

Happinez Krachtdieren deck

  • Welk krachtdier is jouw gids vandaag?

  • Trek een (dag)kaart ter inspiratie of doe een legging

  • Ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren

Omweg

’Ik heb een open geest’ is dat niet óók een vooroordeel? Is er iemand die durft te zeggen: ‘Nou, ik weet het niet hoor, ik ben geloof ik toch diep van binnen heel bekrompen, en mijn denkbeelden zijn totaal vastgeroest!’? Natuurlijk niet. Dat maakt het lastig om er wat aan te doen, maar er is een list. Een open mind bereik je via een omweg. Via nieuwsgierigheid, vriendelijkheid en onbevangenheid. 

1. Nieuwsgierigheid

Er is maar één manier om te ontdekken in welke filterbubbel je zit: breek hem bewust open. Ga naar een sneak-preview, waarbij je een film ziet zonder dat je van tevoren weet wélke film. Bekijk de Facebook timeline van iemand met wie je het niet eens bent. Lees een boek in een totaal ander genre dan waar je van houdt. Kijk níet naar wat Netflix voor je heeft geselecteerd op basis van je voorkeuren, maar juist iets anders. Vraag aan mensen met onbegrijpelijke hobby’s waaraan ze het meeste plezier beleven. Bedenk bij welke vereniging je je nóóit aan zou sluiten – en ga daar vervolgens naar een introductie-avond. 

2. Vriendelijkheid

Dit klinkt zo eenvoudig, maar ware vriendelijkheid vereist een open mind. Wees vriendelijk, zodat mensen zich op hun gemak voelen, en hun geest open stellen, zodat je daar een kijkje kunt nemen. Wees ook vriendelijk voor jezelf. Je eigen vastgeroeste denkbeelden ontdek je pas met een beetje vriendelijkheid.

3. Onbevangenheid

Onbevangenheid wil zeggen: je oordeel opschorten. Ga er niet van uit dat je het wel weet. Luister eerst echt naar wat iemand zegt, probeer ook te luisteren naar wat de ander níet zegt. Vraag niet of het wat zachter kan, maar naar de reden waarom de muziek hard staat. Ga tegen je instincten in. Ga koffie drinken met de collega waarvan je denkt dat die je niet ligt. Vraag de weg aan de hangjongeren die je onbewust uit de weg gaat. Keur dingen niet af, maar ook niet automatisch goed. Stel vragen. 

Verschillende kanten van de waarheid

Nieuwsgierigheid, vriendelijkheid en onbevangenheid zorgen dat de kalkaanslag van je wereldbeeld verdwijnt. Maar waarom zou je dat eigenlijk wíllen, een open geest? Het eenvoudige antwoord: omdat je er gelukkig van wordt. Mensen zijn lerende wezens, we bloeien op van uitdagingen, nieuwe indrukken, contact met anderen. De wereld wordt er beter van, dat ook. Het is voor anderen beslist prettiger om met een open geest benaderd te worden dan met vooroordelen en aannamen. En als we met die open geest tegenover elkaar staan, zou je daartussenin misschien zomaar de verschillende kanten van de waarheid kunnen zien. 

Maar het belangrijkste is misschien wel dit: een open mind is belangrijk omdat je, gaandeweg, ook jezelf weer met een open geest tegemoet kunt treden. Jezelf in de spiegel zien als iemand die je al van jongsaf aan kent, maar waaraan je tot je verbazing elke keer weer nieuwe kanten ontdekt.

En verder is het gewoon ook leuk op een nieuwe dag, zomaar een nieuwe dag, dat de zon maar weer opging of het niks is, jezelf in de spiegel te bekijken alsof je jezelf voor de eerste keer ziet. Is dat mijn neus, mijn ogen, mijn oren? Kan ik daarmee horen, zien, ruiken? Wow! Als je een staart had, ging je kwispelen. En dat is toch ook iets waarvan je was vergeten dat je het in je had. Diep van binnen ben je toch nog een beetje een puppy.


Meer Happinez?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Susan Smit vertelt over een andere wereld
Susan Smit vertelt over een andere wereld