Hoe schep je samen deze onbezorgde, veilige plek waar je kind kan groeien? ‘Geef elkaar de ruimte,’ zegt psycholoog Vincent Duindam.
Met de komst van een kind moeten de onderlinge verhoudingen opnieuw een evenwicht vinden. In de relatie tussen jou en je partner is er een derde, kleine persoon bij gekomen. Hoe creëer je als ouders een ruimte waarin je kind zich kan ontwikkelen, een fijne en veilige plek waar het zichzelf kan zijn?
Inzicht 1: Je hebt allebei een achtergrond
Ieder gezin heeft zijn eigen gewoonten, tradities en ongeschreven regels. Die gezinsregels neem je mee je relatie in, en ze worden vaak uitvergroot wanneer je zelf een gezin gaat vormen. Sommige daarvan kun je makkelijk terughalen, omdat ze je letterlijk werden verteld (‛Maak af waar je aan begint’), andere kunnen meer onbewust zijn. Maar je kind krijgt er zeker mee te maken. En je partner ook.
Eigenlijk is elke relatie ‘multicultureel’. Dat kan lastig zijn als jullie ideeën botsen, maar je kunt het ook zien als een uitnodiging om in de spiegel te kijken: hoe doe ik het, en waarom eigenlijk? En hoe kunnen we er samen een goede mix van maken?
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Bekijk de verschillen met mededogen, dat helpt. Geef je partner de ruimte zichzelf tegen te komen. Die kan alleen zelf iets aan zijn houding en gedrag veranderen, een ander kan het niet voor ’m doen.
Inzicht 2: Opvoeden doe je samen
Dan is er ook de vraag: wie doet wat in de dagelijkse opvoeding, en vooral hóé?
Voor vrouwen blijkt het vaak even wennen te zijn om mannen écht toe te laten in de opvoeding. Je kunt soms het idee hebben dat jij het best aanvoelt wat er wanneer moet gebeuren, en hoe.
Jij en je partner hebben ook ieder een andere energie. Vrouwen en mannen kunnen verschillen in waar ze de nadruk op leggen. Als je uit je werk komt, of wanneer je mama- of papadag hebt, zie je dan de afwas die nog op het aanrecht staat? Of loop je eerst met je kind de tuin in om te spelen?
Voorkom dat de discussie hierover te grimmig wordt. Je kunt ermee spelen. Vaak gaat het om een rol waarmee je partner vergroeid is geraakt, en als je daar te fel op reageert, wordt de ander defensief en houd je het patroon juist in stand. Je kunt het ook zien zoals het is en er tegelijkertijd een beetje doorheen kijken – jij hebt zelf vast ook zo je trekjes. Wat humor en elkaar ruimte geven, maakt meer mogelijk.
Inzicht 3: Geeft ruimte aan elkaar (en aan jezelf)
Elkaar de ruimte geven betekent ook dat je geen ‘pact’ sluit met een kind, waarmee je de andere ouder (vaak onbewust) buitensluit. Het voelt voor kinderen veel vrijer als ouders niet dit soort ‘trucs’ uithalen en de relatie zuiver houden.
Verder hoeft een kind jouw dromen niet waar te maken. Als ouders kun je elkaar ondersteunen bij het vinden en leven van je eigen ‛persoonlijke legende’, zoals Paulo Coelho dat noemt: dat wat je het allerliefst wilt bereiken in het leven. Hoe meer ruimte er naast het ‛zorgen voor’ voor jezelf is, hoe meer ook voor je partner en dáár gedijen kinderen bij.
Wat ook lucht geeft, is de gedachte dat je niet álles hoeft te doen en te zijn voor een kind. Je partner kan weer andere dingen dan jij, en dan zijn er daarbuiten nog veel meer mensen die een beetje meehelpen met opvoeden en leren. De een kan een kamertje timmeren, de ander is beter in het inrichten daarvan. De een leest voor, de ander voetbalt – je zou het yin en yang kunnen noemen
Een goed sociaal netwerk hebben is belangrijk, mensen op wie je een beroep kunt doen en met wie je kunt delen. Samen met wat je zelf in huis hebt, creëer je zo een gastvrije ruimte voor je kind om prettig in groot te worden.
Wil je meer artikelen lezen over bewust ouderschap?
De nieuwe Happi.kidz staat vol inspiratie en inzichten voor ouders. Lees hier alles over de verschillende abonnementsvormen.