Verlies hoort onlosmakelijk bij het leven. Eens in de zoveel tijd moet je iets of iemand loslaten: je tienerjaren, je eerste geliefde, een fijne baan, je ouders. Op die momenten kan het lijken alsof alles wegvalt. Toch vind je vroeg of laat altijd weer nieuwe betekenis – soms op plekken waar je het niet had verwacht.
Wanneer je een geliefde moet laten gaan
Er zijn miljoenen liedjes geschreven over het verlies van een geliefde. Of je relatie nu voorbij is of iemand van wie je veel houdt overlijdt: deze pijn snijdt door je ziel. Toch kan het breken van je hart je ook iets brengen, zoals Aryana Rose in dit filmpje op hartverscheurend mooie wijze met de wereld deelt. Als je de pijn aanvaardt en er dwars doorheen durft te gaan, zul je een kracht in jezelf ontdekken die je nog niet kende. Je zult nog beter weten wie je bent en wat voor jou van waarde is. En een nieuwe liefde zal, wanneer het er tijd voor is, gebouwd zijn op alles wat je geleerd hebt.
Als je een droom vaarwel moet zeggen
‘If you can dream it, you can do it’, zeggen ze, maar helaas is niet alles in het leven maakbaar. Het kan moeilijk zijn te accepteren dat je droom geen werkelijkheid zal worden. Bijvoorbeeld wanneer je er altijd van gedroomd hebt om moeder te worden, maar na jaren proberen moet concluderen dat het niet gaat lukken. Dat is een enorm verdriet. Maar ook dan is het mogelijk om je leven op een nieuwe manier betekenis te geven. Zangeres Candy Dulfer vertelde onlangs in Volkskrant Magazine dat het haar niet gelukt was om een kindje te krijgen. Ze zei: ‘Het kwam voor dat ik ‘s ochtends een rottige ingreep in het ziekenhuis had, omdat het weer mislukt was, maar ‘s middags al dacht: mmm, lekker niks te doen vandaag, laat ik een boterham met een dikke laag Nutella eten. Ik bleef de mooie dingen in mijn leven zien. Dat is mijn geluk. (…) Je mag verdrietig zijn over dit soort dingen, maar het is geen reden om je hele leven meteen als mislukt te zien.’
Als je afscheid moet nemen van je baan
Had je het naar je zin op je werk, en moet je toch vertrekken, dan doet dat pijn. Het kan je zomaar ineens behoorlijk aan jezelf doen twijfelen. Weet dat iedereen in jouw situatie dat zou doen, en dat het niets zegt over wie je bent en wat je kunt. Er is een plek waar jij meer op je plaats bent, die moet je alleen nog zien te vinden. Aan het verlies van je werk zit ook een zonnige kant: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Alle gelegenheid om eens goed naar jezelf te kijken: waar ligt jouw kracht nu echt, wat zou je willen leren (hét moment voor een cursus of flink bijlezen), wat zou je echt gelukkig maken? Deze TED-talk van Laura Bergman Fortgang nodigt je uit om daar naar op zoek te gaan.
Als je je thuis kwijtraakt
Misschien denk je er wel eens over na: wat als je door omstandigheden je huis kwijtraakt, bijvoorbeeld doordat je fysiek achteruit gaat en dus kleiner moet gaan wonen? Die prachtige jaren-dertigwoning met openslaande deuren en tuin, of dat fijne appartement – het maakt eigenlijk niet uit wat voor huis het is, als je eraan gehecht bent doet het pijn de deur achter je dicht te moeten doen. Dat gevoel hoef je niet te ontkennen. Maar probeer het te zien als een mooie herinnering, en weet dat jij het uiteindelijk bent die een plek tot jouw huis maakt, ook als die plek niet ideaal is. Dus mis je die fijne tuin, wat houdt je dan tegen om binnen een groene oase te maken?
Wanneer je gezondheid je in de steek laat
Als we straks oude besjes zijn, kunnen we er niet omheen: we krijgen last van kwaaltjes en kunnen niet meer de lange wandelingen van vroeger maken. Maar ook als je jong bent kan het gebeuren dat je gezondheid je in de steek laat. Voor veel mensen is dat een schrikbeeld, want kun je nog wel gelukkig zijn als je ziek bent? Onderzoek laat zien dat je veerkrachtiger en weerbaarder bent dan je denkt. Toen het geluksniveau van loterijwinnaars en dwarslaesiepatiënten met elkaar werden vergeleken, bleek dat beide groepen – een jaar na de dwarslaesie en het winnende lot – weer terug waren op hun oude geluksniveau. Wat je daarvan kunt leren? Dat je nadat je gezondheid ingrijpend verandert, ongetwijfeld een periode down bent – maar dat je daarna weer terug kunt veren. Al voelen we ons soms helemaal niet buigzaam, wij mensen zijn net elastiekjes.