Alsof je op de meest onverwachte momenten onderuit wordt gehaald. Zo kan het voelen als verdriet van vroeger een rol blijft opeisen in je leven. Met de onderstaande – verrassend haalbare – tip maak je de weg vrij voor een nieuw begin.
Een verbroken relatie van lang geleden. Eenzame herinneringen uit je kindertijd. Een onzekerheid waarvan je weet dat het niets te maken heeft met het hier en nu. We doen allemaal pijnlijke ervaringen op in ons leven; moeilijke momenten waarop we onszelf tegenkomen, maar die ons juist daardoor een kans bieden op groei.
Het is klaar
‘People grow through experience if they meet life honestly and courageously. This is how character is built,’ schreef voormalig presidentsvrouw Eleanor Roosevelt in haar autobiografie. Maar wat als je rationeel klaar bent met het verleden, en het toch voelt alsof je er nog steeds met onzichtbare koorden aan vastzit? Dan is het wellicht tijd om op emotioneel en energetisch niveau ruimte te scheppen. Deze tip kan je daarbij helpen.
Tip: vergeef jezelf en anderen
Pijnlijke gebeurtenissen die je nog niet hebt losgelaten, zijn vaak geladen met emoties en brengen je op de meest onverwachte momenten uit balans. Een onschuldige opmerking van een collega triggert je, omdat zij je doet denken aan je strenge moeder. Of je wilt je graag openstellen voor een nieuwe liefde, maar bestempelt al je dates als onbetrouwbaar, omdat je onbewust je ex die vreemdging nog met je meedraagt.
Als verdriet uit het verleden bij ons aanklopt, schieten we vaak naar ons hoofd om het ervaren van lastige emoties te vermijden. We over-analyseren ons eigen gedrag en dat van anderen. Of we houden ons bezig met de waarom-vraag. Waarom is jou of een van je geliefden iets naars overkomen? Waarom ben je op zo gekwetst en was je niet eerder in staat om in te grijpen?
Nadenken over zulke vragen kan nuttig zijn om moeilijke gebeurtenissen een plek te geven, maar het kan er ook voor zorgen dat je het verleden en de bijbehorende emoties onnodig blijft herhalen, terwijl vastomlijnde antwoorden misschien wel altijd zullen uitblijven.
‘Do you prefer that you be right or happy?’ is een bekende vraag uit ‘Een cursus in wonderen’ die je kunt inzetten om ruimte te scheppen voor vergeving. Door het koesteren van wrok, schuld of schaamte blijf je het verdriet voeden. Maar wie zichzelf en anderen vergeeft (of daartoe een poging doet), bevrijdt zich van het verleden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door te visualiseren wat de pijnlijke gebeurtenissen of relaties je hebben geleerd, ze daar vervolgens voor te bedanken en in liefde te laten gaan.
‘Een cursus in wonderen’, Helen Schucman, Uitgeverij Ankhhermes