Tweehonderd jaar geleden werd in Duitsland Sebastian Kneipp geboren. Hij was priester, maar werd uiteindelijk een van ’s werelds bekendste natuurgeneeskundigen. Zijn filosofie voor een gezond en holistisch leven draaide om evenwicht en is een samenspel van vijf belangrijke pijlers. Laat je inspireren door deze eeuwenoude filosofie.
Water
Water is verreweg de bekendste pijler van Kneipp’s holistische gezondheidsleer. En dat is niet voor niets, want hij ontdekte zelf de heilzame werking van water. Hij genas van tuberculose nadat hij regelmatig ging baden in de koude Donau. Daarop besloot hij de helende werking van water verder te onderzoeken en ontwikkelde onder andere de koudwatertherapie. Een therapie die inmiddels wereldwijd bekend is. Volgens Kneipp hebben koude toepassingen met water – bijvoorbeeld een koude douche – een positief effect op je immuunsysteem door de defensieve krachten te stimuleren en je op lange termijn minder gevoelig te maken voor verkoudheid. Ook stimuleert het de circulatie.
Foto: Bad Wörishofen / DZT/ Florian Trykowski
Planten
Ook kruiden zijn een belangrijk onderdeel van de Kneipp-filosofie. Volgens Kneipp groeide er in de natuur een kruid voor elke kwaal en kunnen die je gezondheid en welzijn bevorderen. Door het te drinken, maar ook om erin te baden. Zo ontwikkelde Kneipp op basis van de heilzame eigenschappen van water en kruiden de kneipptherapie, die door UNESCO tot Duits cultureel erfgoed wordt gerekend. Je kunt het in diverse kuuroorden in Duitsland ervaren. Lovend is Kneipp over de krachten van arnica. Deze bloem zou kunnen helpen bij verschillende soorten ontstekingsklachten.
Beweging
‘Deze machine, die tegelijk de woonplaats en het werktuig van de menselijke geest is, moet ook voortdurend in beweging zijn.’ Het is een bekende quote van Kneipp over het belang van bewegen. Hij raadde het iedereen aan, zodat de bloedsomloop gestimuleerd wordt en de fysieke kracht behouden en versterkt wordt. Bewegen deed je volgens Kneipp wel bij voorkeur buiten, in het volle daglicht en in zuivere lucht.
Voeding
Gezond eten, met pure, onbewerkte ingrediënten uit de regio. Het liefst rauw of gestoomd, zodat de natuurlijke voedingsstoffen behouden worden. Dat was de voedingsfilosofie van Kneipp. Daarbij was hij voorstander van regelmatig eten en kleinere porties gedurende de dag in plaats van een paar grote maaltijden.
Foto: Bad Wörishofen / DZT/ Florian Trykowski
Balans
Volgens Kneipp was de sleutel tot een gezond leven ook evenwicht. Daarbij doelde hij op bewuste rustperiodes voor de best mogelijke balans tussen werk en privé. Een mooie quote: ‘Leef redelijk en wees niet boosaardig tegen je lichaam door er meer van te eisen dan het kan doen, of met andere woorden: handel niet onredelijk tegen jezelf!’ Zo adviseerde hij om regelmatig te baden of te douchen, wat zou zorgen voor vertraging,
Ook een kneipptherapie ervaren?
In Duitsland vind je meer dan vijftig Kneipp-kuuroorden. Ze bevinden zich allemaal in een prachtige omgeving: midden in de bergen, aan een meer of midden in het bos. Sommige liggen vlak over de Nederlandse grens, waaronder Emmerich Elten. Een bekend Kneipp-kuuroord is Bad Wörishofen in de Allgäu, een geliefde bestemming voor iedereen die op zoek is naar lichamelijke en geestelijke balans.
Meer weten over een wellness-break in Duitsland? Plan je bezoek op germany.travel
Credits hoofdbeeld: FOTOGRAFIE VIOLAINE CHAPALLAZ / STYLING MARITA JANSSEN