Een rijker droomleven in 7 stappen (zo onthoud je je dromen)

Een rijker droomleven in 7 stappen (zo onthoud je je dromen) Een rijker droomleven in 7 stappen (zo onthoud je je dromen) Een rijker droomleven in 7 stappen (zo onthoud je je dromen)

Dromen zijn een bron van wijsheid en kennis. Ze bieden immers inzicht in de diepste verlangens of blokkades van ons onderbewuste. Maar wie een droom wil verklaren, moet ‘m wel eerst onthouden – en dat vraagt wat aandacht en oefening.

Iedereen droomt. Toch kan de één die avonturen de volgende ochtend haarscherp vertellen terwijl de nacht voor de ander één groot zwart gat is. Dat laatste betekent niet dat er niet gedroomd is, maar puur dat de dromer het zich niet kan herinneren. Jammer, want dromen zijn een ontzaglijke bron van wijsheid en kennis. Ze bieden inzicht in ons onderbewuste en de wensen, twijfels, onzekerheden en ambities die daar sluimeren. Dankzij de wetenschap weten we dat iedereen zo’n drie keer per nacht droomt. ‘Dromendokter’ Bas Klinkhamer leert ons dat we onszelf bovendien kunnen oefenen in het onthouden van die nachtelijke belevenissen. Sleutelwoord hierbij is aandacht.

Stap 1: Verzin een slaapritueel

‘De inzichten die je opdoet tijdens een droom zijn te vergelijken met de spiegelingen in het wateroppervlak. Wanneer het water stilstaat zijn de vormen goed te zien, maar als er golven zijn raken de spiegelingen vervormd en kun je niets meer zien’, zei Aristoteles ooit.

Een rijk droomleven is gebaat bij een rustige geest voor het slapen. Ban schermen met fel blauw licht uit de slaapkamer en laat alcohol en koffie ook voor wat het is. Zorg voor een opgeruimde slaapkamer waar je niet teveel prikkels krijgt. Het is belangrijk dat je je op de plek waar je rust veilig en geborgen voelt. In plaats van gewoon in slaap te vallen is het belangrijk dat je je aandacht op de nacht richt. Brandt een kaarsje, mediteer, spreek hardop een gebed of mantra uit of noteer ergens waar je die dag dankbaar voor bent.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

Stap 2: Spreek je voornemen hardop uit

‘Het voornemen om dromen te onthouden is de drijvende kracht die een brug slaat naar de dromenwereld’, stelt Klinkhamer. Breng daarom vlak voordat je gaat slapen het onderbewuste op de hoogte van jouw wens. Dit doe je door jouw voornemen hardop uit te spreken vlak voordat je gaat slapen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Als ik morgen wakker word, herinner ik mij duidelijk mijn droom’.

Stap 3: Blijf stil liggen

Wanneer je ontwaakt, ben je geneigd meteen ‘aan’ te staan. Om dromen te onthouden, is het juist belangrijk de dag nog even van je af te houden. Blijf doodstil liggen en houd de ogen nog even gesloten. Waarschijnlijk schieten flarden van jouw droom door je gedachten. Of je herinnert je alleen een gevoel of kort beeld. Dat lijkt misschien niets, maar door stil te blijven liggen, geef je je associatieve geest de ruimte om steeds meer beelden uit de nacht terug te krijgen.

Stap 4: Draai je op een andere zij

Soms kan het helpen om in de positie te liggen waarin je de droom hebt beleefd. Mocht je je helemaal niet herinneren, draai je dan eens om. Doe dit wel heel rustig, zonder schokkerige bewegingen. Het is belangrijk om in die sluimerende slaapmodus van ontspanning en dromerigheid te blijven.

Stap 5: Spreek je droom hardop uit

Schaf een mooi notitieboekje aan om de geschenken van de nacht in op te schrijven. Leg deze samen met een pen vlak naast de plek waar je slaapt. Je gaat de droom daarin opschrijven, maar niet voordat je hem eerst hardop hebt uitgesproken. Laat dit jouw eerste handeling van de dag zijn. Je partner zal misschien gek opkijken als je uit het niets jouw nachtelijke belevenis begint te prevelen. Toch doen, het helpt namelijk enorm bij het onthouden van de droom.

Stap 6: Noteer jouw droom in een dromenschrift

Schaf een mooi notitieboekje aan om de geschenken van de nacht in op te schrijven. Leg deze samen met een pen naast de plek waar je slaapt. Schrijf na het hardop uitspreken je droom gedetailleerd uit, maar doe dit in de tegenwoordige tijd. Zo haal je de belevenis van de nacht naar het hier en nu. Je zult merken dat er tijdens het schrijven nog meer naar boven komt. Oh, en het hoeft echt geen prachtig verhaal te zijn. Maak het jezelf makkelijk en doe het op een manier die het minste moeite kost. Herinner je je alleen een beeld, gevoel of flard? Noteer het toch.

Stap 7: Wees aandachtig en hou vol

‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’, zegt Aristoteles. Wie een tijdje heel bewust probeert dromen te onthouden, zal merken dat dit na verloop van tijd steeds beter lukt. Geef dus niet meteen op als je na een week nog niet verder komt dan ‘ik kon vliegen’ (ook heel veelzeggend trouwens). Het is een zichzelf versterkende spiraal. Wie meer met dromen bezig is, eraan denkt, erover leest en dromen van anderen hoort, zal de eigen dromen ook beter onthouden.

Bron: ‘Dromen en nachtmerries. Wat ze betekenen en wat je ervan kunt leren’ van Bas Klinkhamer, Uitgeverij Spectrum

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over dromen?

Zo leer je je dromen (en je nachtmerries) sturen.

Volgend artikel
Morning prayer: zo zet je je dag naar je hand
Morning prayer: zo zet je je dag naar je hand