Een overvloedige oogst van een fruitboom of uit de moestuin, groenten die in de aanbieding zijn – alle groenten en fruit die je niet direct kunt opeten kun je fermenteren of conserveren – langer houdbaar én lekkerder maken in een geurige azijn of suikersiroop. No waste en een zen karweitje bovendien.
Niet vergeten – de weckpotten die je gebruikt moet grondig worden schoongemaakt, liefst in de afwasmachine en nog twee uur steriliseren in een oven van 160 graden. En zijn de potten eenmaal open, gebruik dan alleen brandschoon bestek als je een deel van de inhoud uit de pot wilt scheppen om schimmelvorming te voorkomen.
Wij delen een paar fijne recepten met je:
Basisrecept inmaakazijn voor groenten naar keuze
Voor 4 potten van ½ liter
Online training Ayurveda
-
Ontdek de leefstijl die bij jou past
-
7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
-
Cadeau: koperen tongschraper
In principe kan alles ingemaakt worden. Gebruik bij voorkeur verse, biologisch geteelde groenten. De houdbaarheid verschilt per soort groente en fruit. Als algemene vuistregel geldt: eenmaal geopend, binnen vier à zes weken opmaken.
Doe 5 deciliter appelciderazijn en 2½ deciliter water in een steelpan. Voeg toe: 100 gram kristalsuiker, 1 eetlepel zeezout, 2 eetlepels fenegriekzaad, 2 laurierblaadjes, ½ rode peper en 2 tenen knoflook. Breng alles aan de kook, roer tot de suiker is opgelost en laat nog tien minuten zachtjes koken. Verdeel de schoongemaakte en in stukken verdeelde groenten over de potten, schenk de azijn erover en sluit de potten.
Ingemaakte geblakerde prei
Voor een hoge pot van 1½ liter
Snijd de kontjes en het harde buitenste blad van 2 kilo prei en snijd zoveel groen van de stronken tot ze zo lang zijn als de pot hoog is. Was de prei grondig en laat goed uitlekken. Blaker de prei op de barbecue of in een grillpan. Draai regelmatig tot ze aan de buitenkant goed geblakerd en iets zachter aan de binnenkant zijn. Zet de prei rechtop in een brandschone pot. Doe 3½ deciliter witte balsamicoazijn en 3½ deciliter water in een steelpan. Voeg 3 eetlepels zout toe, 2 eetlepels suiker, 2 laurierblaadjes, 1 eetlepel mosterdzaadjes, 1 theelepel venkelzaadjes en ¼ theelepel peperkorrels en breng dit aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes doorkoken, haal de pan van het vuur en voeg ¾ deciliter extra vergine olijfolie toe. Schenk het mengsel over de prei – de groente moet helemaal onder staan – en sluit de pot.
Mandarijnen met rozen-pepersiroop
Voor een pot van 2 liter
Neem van 1¼ kilo biologische mandarijnen twee stuks en rasp de schil daarvan boven een steelpan. Pers het sap van de twee mandarijnen erover uit. Voeg de rasp en het sap van 1 biologische citroen toe en 300 gram kristalsuiker, 1 theelepel Szechuan-peperkorrels en 7½ deciliter water. Roer tot de suiker is opgelost en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Pel de schil van de rest van de mandarijnen en verwijder zoveel mogelijk witte velletjes en draadjes. Doe de mandarijnen in een brandschone pot en voeg de gewassen rozenblaadjes van 4 onbespoten rozen toe of gebruik gedroogde rozenblaadjes.
Giet de warme siroop over het fruit, sluit de pot en bewaar 2 maanden in de koelkast voor gebruik. Geopend vier weken houdbaar.
De siroop en de zachte, zoete mandarijnen zijn heerlijk bij vanille-ijs, bestrooid met geroosterde sesamzaadjes. De siroop kun je over desserts of taarten sprenkelen, maar ook voor cocktails gebruiken.
Beeld: fotografie door Saskia van Osnabrugge, styling door Maaike Koorman