Het gebeurt: mensen die elkaar ontmoeten en direct weten dat ze voor elkaar bestemd zijn. Welke typen soulmates zijn er en hoeveel sterren geef je je zielsverwantschap?
Type 1: Vijf sterren-soulmates
Waar gaat het om tussen twee partners die elkaars zielsverwant zijn? ‘Het belangrijkste is dat je elkaars idealen en levensmissie herkent,’ zegt schrijver Geert Kimpen. ‘Dat is dat gevoel van: ik ken jou al jaren, en ik kan de rest van mijn leven met je doorpraten. Als je hetzelfde grote doel hebt in je leven, dezelfde idealen, waarden en normen deelt over het leven, weet waar je naartoe wilt, en je herkent dat in de ander, dan weet je dat het je zielsverwant is.’
De relatie tussen zielsverwanten heeft dus altijd een hoger doel. ‘Als je verliefd bent, zie je de ander al in zijn ultieme, gerealiseerde vorm, in al haar grootsheid die ze kán worden, en zij ziet dat al in jou. Dat is de befaamde roze wolk. Eigenlijk zie je elkaar dán veel scherper dan later, wanneer je relatie in rustiger vaarwater zit. Je komt samen om elkaar te stimuleren die ideale vorm te bereiken. Dat is een levenslange weg die nooit verveelt, steeds nieuwe uitdagingen stelt, waarbij je samen groeit naar dat gedeelde ideaal.’
Ook de Indiase wijsgeer Osho stelde dat je maar één zo’n bijzondere ontmoeting kunt hebben met een partner die je enige echte soulmate is. Volgens hem is het een kwestie van volledig samenvallen op elk chakraniveau: ‘Als alle zeven centra van een man op dezelfde golflengte resoneren als de zeven centra van een vrouw, dan heb je je soulmate gevonden,’ zei hij. ‘Twee personen functioneren alsof ze één persoon zijn; twee lichamen, maar één ziel. Het is absolute harmonie, liefde in ultieme vorm.’ Volgens hem komt het zeer zelden voor.
Online training Tantra & seksuele energie
- Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
- Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
- Cadeau: set tantrakaarten
Type 2: Vier sterren-soulmates
Maar er zijn ook soulmates of zielsverwanten met minder sterren. Vrienden of vriendinnen, broers of zusters, of andere koppels die zich zo verwant en verbonden voelen dat ze het gevoel hebben van dezelfde ster afkomstig te zijn. ‘Wij zijn tweelingzielen, gemaakt van dezelfde sterrenstof,’ zegt een vrouw over haar vriendin. Hoe zit dat dan?
Het begrip ‘tweelingziel’ gaat uit van het idee dat onze eigenlijke ziel iets heel groots en stralends is, een soort geestelijke zon die zich in een onstoffelijke wereld bevindt. Uit die ziel druipen als het ware telkens twee of drie druppels vuur neer op aarde om daar in een lichaam ervaringen op te doen en lessen te leren. Je hebt dus altijd, wie je ook bent, een druppel van dat gouden zielenvuur binnenin je; en ergens op aarde loopt altijd ten minste één ander iemand rond met een druppel van dezelfde ziel.
Die andere mens kun je ontmoeten, maar (zegt deze theorie), dat gebeurt pas als je op een bepaald niveau van ontwikkeling bent gekomen. Als je bijvoorbeeld helder kunt zien wat je in vorige levens hebt geleerd en weet waarvoor je deze keer op aarde bent. En als je ook in een ander mens de levensmissie kunt herkennen.
Die tweelingziel geven we vier sterren. Het kan iemand van het andere geslacht zijn, je partner, maar dat hoeft niet. Het kan ook je broer of zus zijn, of een goede vriend of vriendin. Maar wat je in elk geval hebt met die persoon is een gevoel van veiligheid, van vrijheid om te kunnen bloeien. Je stimuleert elkaar om het beste te geven wat je te geven hebt, om te groeien en te bloeien. Doorgaans heb je samen belangrijke levenslessen te leren. Dat hoeft niet altijd makkelijk of leuk te zijn. Je kunt ook samen een groot verlies ervaren of door een ernstige crisis gaan. Het belangrijkste is dat je elkaar diep respecteert en vertrouwt, dat je elkaars leven verrijkt, en dat je je door de ander gehoord en begrepen voelt.
Type 3: Drie sterren-soulmates
Nog weer een ander verhaal uit de spirituele wereld is dat wij allemaal een geestelijke familie hebben of lid zijn van een groep zielen die ooit één enkele ziel was, bij het allereerste begin van de schepping. Die werd destijds in tweeën gesplitst: dat is het verhaal van Adam en Eva en van de bolmensen. Maar het ging verder, volgens deze theorie: bij elke volgende scheppingsfase kwam er weer zo’n splitsing.
Aangezien we nu in de vierde fase of scheppingsronde zijn, bestaat elke ziel inmiddels uit zestien mensen die tot dezelfde zielengroep horen. Dat wil zeggen dat je vijftien zielsverwanten of soulmates zou kunnen tegenkomen in je leven. Dat kunnen partners zijn, maar ook ouders of kinderen, familieleden of vrienden. Er wordt gezegd dat er maar vijf van de zestien een bepaalde graad van ontwikkeling hoeven te bereiken om ervoor te zorgen dat alle zestien elkaar per definitie binnen een leven zullen leren kennen. Dan is de zielengroep compleet en versterken de leden elkaar.
Dit soort zielsverwanten geven we drie sterren. Ook hier geldt dat je een diepe band voelt met elkaar, en soms heb je sterk de indruk dat je elkaar kent uit vorige incarnaties, maar er kunnen ook wrijvingen zijn, botsingen – soms zelfs ernstige conflicten.
Een sterrenhemel vol
Ook het boeddhisme biedt een ander perspectief. Volgens de Boeddha hebben mensen helemaal geen aparte ziel en zijn we allemaal golfjes in een oceaan en is het water wat we werkelijk zijn – onze boeddha-natuur. In wezen is alles één, en als je daarmee contact maakt, ervaar je dat als een gevoel van liefde.
Zo bezien is iedereen dus je soulmate, alle ruim zeven miljard mensen op aarde en de talloze miljarden die ooit geleefd hebben of nog zullen leven. Je bent zielsverwant met al het leven, alles in de schepping, met het hele heelal, met alle sterren en planeten. Op een dag zullen we dat ook weten, voelen, ervaren. Dan zijn we compleet in onszelf, hebben we het mannelijke en het vrouwelijke in onze eigen ziel verenigd en zijn we hele mensen geworden. En dan krijgen al onze relaties net zoveel sterren als er aan de hemel staan.