Als ‘huisheks’ van Happinez sijpelen er ongemerkt nogal eens heksengebruiken en heksenkennis door in mijn stukjes. De uitgangspunten van moderne hekserij, die zich baseert op de oude Europese natuurreligie van vóór het christendom, zijn de afgelopen twintig jaar zo bij me gaan horen dat ik ze nauwelijks uit mezelf los kan maken.
De levensfilosofie van hekserij is niet bedoeld als ‘zelfverbeteringstraject’, maar om het wilde in jezelf wakker te schudden; om het instinct, het ontvankelijke deel van jou tot leven te wekken en je band met de verborgen wereld achter de fysieke werkelijkheid en met het heilige te vernieuwen. De kennis en kunde achter dat proces beschouw ik als ‘de wijsheid van de heks’ en daarover schreef ik onlangs een gelijknamig boek.
Alles wat leeft belichaamt het goddelijke
De kracht van de heks schuilt in haar gerichtheid op haar innerlijke wereld die in nauwe verbinding staat met de levende wereld om haar heen, zoals dat bij alle natuurreligies het geval is. Ieder van ons en alles wat leeft belichaamt het goddelijke, dus elke levensvorm verdient respect. Intellectuele, spirituele en creatieve vrijheid staan voorop, maar dit is de basisregel: ‘Doe wat je wilt, mits het niets of niemand schaadt’. Wat trouwens nog een hele kluif blijkt te zijn als je het ver genoeg doorvoert, dus beschouw ik het als een leidraad. Meer verlicht dan een ander zijn we niet.
Geen ranglijsten, certificaten en eisenpakketten alsjeblieft; in die valkuil zijn al te veel religies getrapt. Geen gewichtigdoenerij en geheimzinnigheid. Je bent een heks als jij je zo voelt, of je jezelf in het openbaar nu zo besluit te noemen of niet. Of misschien zie je jezelf wel helemaal niet als heks, maar kies je ervoor om de heks in jezelf voorzichtig te leren kennen en haar een stoel aan je tafel te gunnen. Kijk maar eens wat ze je te bieden heeft.
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
-
Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
-
Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
-
En nog veel meer
Ik bekijk de wereld door heksenogen
Als mij wordt gevraagd ‘wanneer ik aan hekserij doe’, is het antwoord ‘nooit niet’. Ik bekijk de wereld áltijd door heksenogen, het is geen bril die ik op- en afzet. Natuurlijk zijn er momenten waarbij mijn religie zich meer opdringt, bijvoorbeeld als ik bij het wisselen van een seizoen een altaar opnieuw inricht, als ik in mijn tuin papiertjes in een keteltje sta te verbranden of als ik mijn stenen in het licht van de volle maan oplaadt, maar voor mij zijn dat niet de dingen die mij tot heks maken. Het zijn de basisprincipes, de hermetische natuurwetten en de ethiek die me het meest hebben gevormd. Het is de verbinding met het grotere web, mijn relatie met het onzichtbare in het alledaagse leven die mij me heks doen voelen. De levensbeschouwing.
Hekserij is als parelduiken
Als de heks in je tot je spreekt, richt ze zich tot je wilde natuur, tot het hartstochtelijke, het creatieve, het intuïtieve, het destructieve (als het nodig is), het zinnelijke en het onderzoekende in jou. Als je naar haar stem luistert, word je sterker en eigenzinniger. Hekserij is als parelduiken, niet zonder ongemak, maar met de grootst mogelijke beloning: het kennen van je hele zelf en dat aan de wereld durven tonen; het herstellen van de vitaliteit van de vrouw (of de vrouw in jezelf) door haar oorspronkelijke kracht en weerspannigheid op te diepen; het naar de oppervlakte brengen van haar ongetemde natuur, die speels en onderzoekend is. Werkelijk vrij worden.
Beeld: fotografie door Ernie Enkelaar, styling door Cyn Ferdinandus
Meer lezen van Susan Smit?
Susan Smit over vrouwelijke buikkracht.