Kintsugi is een oude techniek, die volgens de overlevering werd ontwikkeld in de 15de eeuw, toen een Japanse shogun een kostbare theekom naar China stuurde voor reparatie en hem terugkreeg met een paar lelijke ijzeren krammen erin. Dat kon mooier, vonden Japanse pottenbakkers. Hoe? Ze benadrukten de barsten door de kom te repareren met het kostbaarste dat voorhanden was: goud.
Het effect bleek zó mooi, dat later welgestelde families hun kostbare serviezen soms expres kapot smeten, zodat het op de kintsugi-manier gerepareerd kon worden.
Kintsukuroi (‘gouden reparatie’) is niet alleen een techniek om borden te lijmen, het is ook een manier van kijken. Want als een bord of kopje waar je van houdt kapot valt, en je lijmt het, waarom zou je die beschadiging dan eigenlijk willen verbergen? Ze horen bij de geschiedenis van een voorwerp, en maken het daardoor eigenlijk juist waardevoller.
Als je ziel in scherven ligt
De Spaanse psycholoog Tomas Navarro gebruikt in zijn boek ‘Kintsukuroi’ de Japanse techniek als voorbeeld van hoe je ermee om kunt gaan als er een deel van je leven stuk is. Bijvoorbeeld als je toekomstbeeld aan diggelen is, door iets dat je zelf deed, door botte pech of doordat het noodlot vanuit het niets op je afkwam en de bodem onder je bestaan vandaan sloeg. Of wanneer je (deze bedenken we zelf even), in een vlaag van woede, zelf eens lekker met de borden smeet en nu bij de pakken neer zit, tussen de resten van wat ooit je zelfbeeld was van geduldig, weldenkend mens.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Kortom: scherven. Navarro’s boek schiet snel heen en weer tussen anekdotes en voorbeelden (baan kwijt, liefde kwijt, gezondheidsproblemen) waardoor het soms wat lastig is er een helder ‘recept’ uit te halen. Als je leven aan diggelen ligt, en je wilt het op de kintsugi-manier repareren, waaruit bestaat dan de lijm, wat is het goud, hoe ga je te werk?
Tegelijkertijd is dat ook logisch. Er is niet één oplossing. Elk kopje breekt op z’n eigen manier, langs de ingebakken zwakke plekken die je van een afstandje niet ziet. Hoe je de boel repareert, is altijd een oplossing op maat.
Eén ding is in elk geval duidelijk: het gaat om aandacht. Neem er de tijd voor. Raap de scherven van je leven bij elkaar, maak ze schoon. Kijk wat je in handen hebt. Doe het rustig.
En nog een mooie, heel concrete tip als je echt niet meer weet wat je met jezelf aan moet: maak een lijstje van mensen die je liefhebt of bewondert. Benoem hun goede eigenschappen, spiegel daar jezelf aan, en lijm volgens naar hun voorbeeld de scherven van je identiteit aan elkaar tot de persoon die je wilt zijn.
Nieuw: Happinez Agenda 2025
-
Personaliseer je eigen omslag
-
Indeling per week
-
12x astrologische maandvoorspelling
-
Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen
Leven in de porseleinkast
Dit is de kerngedachte van kintsugi: beschadigingen horen erbij. Je kunt ook je hele leven netjes in de porseleinkast blijven zitten. Dan kan je in principe niks overkomen (al heb je het nooit helemaal in de hand). Maar als je de wereld ingaat, als je dingen doet, dromen najaagt, van mensen houdt, leeft, je ontwikkelt, fouten maakt – dan ontkom je er niet aan dat je af en toe stuk gaat. En als je dan toch tussen de scherven zit, lijm ze dan niet met wat roestige krammen, maar doe het liefdevol en zorgvuldig en met het mooiste wat je tot je beschikking hebt (liefde en zo).
Het is een troostrijke manier van kijken en het doet denken aan die prachtige en wijze dichtregels van de vorig jaar overleden zanger en dichter Leonard Cohen, uit ‘Anthem’, regels die je op een papiertje in je tas wilt bewaren om altijd bij de hand te houden, als handleiding voor hoe je verder moet als je denkt dat alles onherstelbaar stuk is:
Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack in everything
That’s how the light gets in.
Gouden randjes
De oude theekopjes die met kintsugi werden gerepareerd, zijn prachtig. Die grillige gouden lijntjes laten zien zien dat er iets aan kapot was, maar dat er zoveel van gehouden werd, dat het met zorg en liefde werd gerepareerd, met het kostbaarste en duurzaamste materiaal dat voorhanden was. Liefde. Aandacht. Zorgzaamheid. De lijntjes zijn gouden randjes.
Meer hierover
Tomas Navarro, ‘Kintsukuroi. Accepteer je imperfecties en word een gelukkiger mens’ (uitgeverij Xander Uitgevers). Beluister deze prachtige live uitvoering van ‘Anthem’ door Leonard Cohen. Hier lees je meer over de levenslessen van wabi-sabi, die bij dit onderwerp aansluiten. Of google op ‘kintsugi repair kit’, als je lievelingsmok is kapotgevallen op de keukenvloer en je de scherven wilt lijmen met goud.