Dit is waarom je vaker moet pauzeren

Fotografie Tekst: Nadine Eugenie Ancher
Dit is waarom je vaker moet pauzeren Dit is waarom je vaker moet pauzeren Dit is waarom je vaker moet pauzeren

In plaats van alleen te gaan zitten op een meditatiekussentje vind je met de Insight Dialogue-methode juist rust tijdens een goed gesprek – en ontdek je zo samen het belang van pauzeren.

De Insight Dialogue meditatie kent zes stappen: pauzeren, ontspannen, openen, vertrouwen, aandachtig luisteren en de waarheid spreken.

De Amerikaan Gregory Kramer, die de methode begin jaren negentig ontwikkelde benoemt het belang van de eerste stap, pauze nemen: ‘Normaal gesproken, wanneer het niet de bedoeling is om samen ‘stil te staan’, vult iemand de ontstane ruimte ogenblikkelijk met eigen woorden op. Er bestaat voortdurend een soort druk; de drang om te spreken in plaats van te luisteren, maar ook de angst om stil te vallen. Pauzeren onderbreekt die spanning.’

Wanneer je even stopt met je bezigheden, zorg je automatisch voor opmerkzaamheid. Je stapt als het ware uit een trein en kijkt rustig om je heen. Pauzeren gaat niet over tijd, maar over aandacht. Je herinnert jezelf eraan om bewust te zijn van je lichaam, emoties en gedachten.

Nieuw: Happinez Planner

  • Manifesteer jouw dromen en doelen

  • Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren

  • Maak je vision board

  • Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…

5 x beter voelen door pauzeren

1. Pauzeren – als je alleen bent
Neem nu, terwijl je leest, een moment pauze. Voel de sensaties in je lichaam. Wat is de houding van je lichaam? Hoe voel je je? Let op fysieke spanning en sensaties.

2. Pauzeren – met iemand anders
Je kunt pauzeren vóór je tegen een ander spreekt. Vraag je in stilte af: wat ontvouwt zich op dit moment?

3. Pauzeren – na het spreken
Merk op wat je geest doet. Misschien denk je na over wat je straks wilt zeggen, of ben je emotioneel door een eerdere uitspraak.

4. Pauzeren – terwijl je spreekt
Je hoeft niet daadwerkelijk te stoppen met praten, hoewel dit in het begin eenvoudiger is. Hoe korter de pauzes zijn, des te kleiner de kans dat iemand je vragend aanstaart. Het helpt je de kwaliteit van je opmerkzaamheid te verbeteren en kan automatische patronen doorbreken.

5. Pauzeren – als je luistert
Stap uit de identificatie met het onderwerp of het verhaal. Maak er geen ander, eigen verhaal van. Probeer contact te maken met je lichaam: opmerkzaam te luisteren én je lijf te voelen. Luister met vriendelijke aandacht, en laat al je zintuigen meedoen.

Meer lezen?

In de nieuwe Happinez vind je alle zes stappen van Insight Dialogue en leer je meer over deze bijzondere meditatie-oefening.

Volgend artikel
Leer jezelf (en je lijf) te omarmen met deze spiegelmeditatie
Leer jezelf (en je lijf) te omarmen met deze spiegelmeditatie