Dat wordt nog moeilijk kiezen. Al deze traktaties zijn lekker, gezond en vooral heel leuk om te zien én te maken – natuurlijk samen met de (bijna) jarige.
Komkommercactus
Ingrediënten
- 3 komkommers
- 2 snackkomkommers
- 100 gram zonnebloempitten
Maak van 3 komkommers en 2 snackkomkommers een cactus. Je kunt de verschillende delen aan elkaar vastmaken met cocktailprikkers – vergeet niet om die er vlak voor het aansnijden uit te halen. Prik 50 à 100 gram zonnebloempitten in de komkommer voor een extra cactuseffect. Je kunt de cactussen neerleggen, maar wil je ze laten staan, sla dan lange spijkers door een houten plank en spiets de komkommers hierop.
Gepofte rijstrotsjes met tahin
Ingrediënten
- 5 eetlepels kokosolie
- 50 gram pure chocolade
- 1 deciliter ahornsiroop
- 350 gram tahin
- 175 gram gepofte rijst
- 200 gram krenten
- 50 gram cacao nibs
Smelt 5 eetlepels kokosolie en 50 gram pure chocolade au bain-marie. Voeg 1 deciliter ahornsiroop en 350 gram tahin toe. Roer goed en laat 5 minuten afkoelen. Doe 175 gram gepofte rijst, 200 gram krenten en 50 gram cacao nibs in een ruime kom en giet het chocolademengsel eroverheen. Roer tot alles bedekt is met een laagje van het mengsel. Leg een stuk bakpapier op een plank die in de vriezer past. Maak met twee lepels kleine bergjes van het mengsel en laat tenminste drie uur in de vriezer opstijven. Bewaar de rijstrotsjes in de koelkast. Gaan ze mee naar school, laat ze dan in de vriezer staan tot vlak voor vertrek. Een mooi doosje en vloeipapier maken het af.
Worteltaart uit de moestuin
Ingrediënten
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram amandelmeel
- 1,5 theelepel baking soda
- 2 eetlepels kaneel
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 2 theelepels nootmuskaat
- 0,5 theelepel zout
- 500 gram geraspte wortel
- 100 gram rozijnen
- 5 eieren
- 1,5 deciliter zonnebloemolie
- 1 deciliter ahornsiroop
- 1,5 deciliter ongezoete appelmoes
- geraspte schil van 1 sinaasappel
Verwarm de oven voor op 180 ̊C.
Doe 350 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram amandelmeel, 1,5 theelepel baking soda, 2 eetlepels kaneel, 1 eetlepel gemberpoeder, 2 theelepels noot muskaat en 0,5 theelepel zout in een kom en meng goed. Doe in een andere kom 500 gram wortel, geraspt, 100 gram rozijnen, 5 eieren, 11⁄2 deciliter zonnebloemolie, 1 deciliter ahornsiroop, 11⁄2 deci liter ongezoete appelmoes en de gerapte schil van 1 bio sinaasappel. Meng ook dit goed door elkaar.
Voeg de droge ingrediënten deel voor deel toe aan de natte ingrediënten en roer steeds goed door. Bekleed een springvorm van 19 cm Ø met bakpapier. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in de voor- verwarmde oven in 30 à 40 minuten mooi goudbruin. Het is de bedoeling dat de cake hoog rijst en een beetje scheurt aan de bovenkant. Laat de cake in de vorm helemaal afkoelen. Vul een brandschone terracotta bloempot van 20 centimeter Ø deels met proppen bakpapier. Haal de cake uit de vorm en hevel ’m over in de bloempot. Past het niet helemaal, snijd dan de zijkanten iets bij met een scherp mes.
Spoel eventueel zand van een bos worteltjes en laat ze goed drogen. Schrap er zoveel schoon als er kinderen in de klas zitten, maar laat het loof zitten. Steek de wortels voorzichtig in de cake zodat het eruit ziet als een moestuintje.
Veel kinderen in de klas? Maak er twee!
Kokos-limoen waterkefir
Ingrediënten
- 2 liter kokoswater
- 2 zakjes kefirstarter (onder andere verkrijgbaar bij EkoPlaza)
- 6 limoenen
Doe 2 liter kokoswater samen met 2 zakjes kefirstarter voor water in een grote schone kan. Dek af met kaasdoek en laat 48 uur staan op kamer- temperatuur. Een warme kamer zal het proces van fermenteren iets versnellen. Giet de kokoskefir af en bewaar de korrels voor een volgende keer. Voor een licht bruisende kefir laat je het drankje nu nogmaals fermenteren. Meng daarvoor de kokoskefir met het sap van 6 limoenen en giet dit door een trechter in schone flessen die je luchtdicht kunt afsluiten. Laat ze tot 48 uur op kamertemperatuur staan, of tot de kokos-limoenkefir licht bruist. Bewaar de flessen daarna in de koelkast.
Verdeel de kokoskefir over brandschone kleine flesjes (of potjes). Hoe meer vormen en kleuren flesjes, hoe leuker. Zet er een rietje in en schone takjes (of satéprikkers) met blaadjes van gekleurd papier, vastgezet met gekleurde tape en serveer.
Wandelende zoethout-takken
Neem 1 stokje zoethout per kind in de klas.
Geef ‘m pootjes van metaaldraad door dit om het stokje te winden en het einde van de draad om te buigen. Zet een zwarte stip op rondjes witte ouwel (gebruik een perforator) en plak ze erop als oogjes met wat losgeklopt eiwit als lijm. Presenteer de wandelende takken op papieren blaadjes.
Tekst: Saskia van Osnabrugge, beeld: styling door Maaike Koorman, food styling en receptuur door Ajda Mehmet
Meer lezen over het ouderschap?
De kracht van een compliment: zo geef je je kind positieve aandacht.