Al eeuwenlang bekend in China, maar nu ook in het Westen bezig met een opmars: de gua sha massage (of, zonder spatie: guasha). Het woord ‘Gua’ betekent letterlijk ‘schrapen’, terwijl ‘Sha’ iets betekent als: ‘vastzittende energie’. Oftewel: het schrapen van energie die in verschillende delen van het lichaam vastzit.
Een gua sha steen wordt gebruikt om energetische blokkades in je lichaam op te lossen, en vastzittende afvalstoffen het lichaam uit te masseren. Een guasha massage kun je uit laten voeren, maar zélf kun je ook aan de slag met een (gezichts)massage. In dit artikel leggen we je uit wat (een) gua sha is, wat de (gezondheids)voordelen zijn, en tot slot een stappenplan om zelf je gezicht te masseren met een gua sha steen.
Gua sha: een traditionele medische behandeling uit China
Om te begrijpen waarom gua sha massages zo geliefd zijn, moet je het moderne, westerse beeld over gezondheid een beetje loslaten. In de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) wordt er namelijk op een heel andere manier naar gezondheid gekeken dan hier. Dat betekent overigens niet dat TCG behandelingen hier niet populair zijn, integendeel; denk aan aan acupunctuur, cupping, de Chinese kruidenleer en voetrefloxolgie. Bij al deze behandelingen staat er één ding centraal: Qi, levensenergie.
Qi; levensenergie
Je kent ‘qi’ (of: chi) misschien al wel uit de Feng Shui. Volgens deze Chinese filosofie is het belangrijk om deze energie vrijelijk door je huis te laten stromen. Want als de levensenergie die overal aanwezig is kan gaan waar het wil gaan, zorgt dat voor harmonie, geluk en innerlijke rust. Zo werkt dat eigenlijk ook in het lichaam, volgens de TCG. Als energie vrij kan stromen in je lichaam, dan zorgt dat voor rust, balans en verlichting van je klachten. En precies dáár zijn veel oude Chinese behandelingen op gebaseerd; het losmaken van vastzittende, opgestopte energie, zodat alle levensenergie in je lichaam weer door je lichaam kan stromen.
Lees ook: Feng shui: nieuwe energie voor je huis
Voordelen gua sha therapie
Spanningen, stress en emoties kunnen ervoor zorgen dat levensenergie ergens in je lichaam vast komt te zitten. Deze energie zou klachten veroorzaken; met een gua sha massage zorg je ervoor dat de energie- en bloedsomloop weer soepeltjes verloopt. Een gua sha massage zou:
- Een positieve invloed hebben op je bloedsomloop;
- De opgehoopte afvalstoffen in het lichaam afvoeren;
- Je gezicht een ‘liftend effect’ geven;
- Emoties in evenwicht brengen;
- Je lichaam ontspannen;
Gua sha schrapers: gevaarlijk?
Als je op internet zoekt op guasha massages kan het zijn dat je de foto’s vindt waar er griezelige rode strepen zijn ontstaan op de rug. Dat ziet er eng uit, maar volgens de Chinese leer zijn dit de afvalstoffen die vrij komen. Hoe roder de plek, hoe meer vastzittende energie (Sha) er los is gekomen. De rode plekken trekken binnen enkele dagen/weken weer weg en laten geen permanente schade achter. Laat een dergelijke massage op je lichaam het liefst door een erkende therapeut uitvoeren.
Geen zorgen: een dergelijke lichaamsmassage met een guasha is iets heel anders dan een gezichtsmassage die je zelf kunt doen. Een zelfmassage op je gezicht zou nooit pijn moeten doen, en geeft ook geen rode strepen een hele dag blijven zitten.
Bekijk ook: Alle guasha’sStappenplan: zo geef je jezelf een gua sha massage
Een gua sha gebruiken is geen routine als tandenpoetsen of je haren wassen. Het is echt een ritueel, een zelfmassage, een momentje om lief te zijn voor jezelf. Zorg er dus voor dat je er tijd voor vrijmaakt, misschien even een fijn aroma in je huis verspreidt, zodat je echt kunt ontspannen.
Zo geef je jezelf een gezichtsbehandeling met een gua sha:
Stap 0: Absoluut geen must, maar als je het fijn vindt kun je de gua sha in de koelkast leggen. Het verkoelende effect kalmeert de huid nog een beetje extra.
Stap 1: Kies een gezichtsolie of -serum, en breng een paar druppels met je handen aan op je gezicht. Een geoliede huid maakt het makkelijker om de gua sha schraper vloeiend en soepel over je gezicht te bewegen.
Stap 2: Tijd om de gua sha op je huid te zetten. Over de allerbeste gua sha techniek verschillen de meningen, maar het doel is om de doorbloeding te stimuleren en vastzittende energie af te voeren. Je kunt je dus voorstellen dat je vastzittende energie uit het gezicht wil ‘schrapen’. Beweeg dus van binnen naar buiten, en van onder naar boven.
Tip: Zet je gua sha op een hoek van ongeveer 45 graden. Zet je ‘m direct, loodrecht op je huid, dan wordt de druk die je uitoefent te hard.
Stap 3: De gua sha heeft meerdere kanten. Gebruik de inkeping van de gua sha voor de contouren van je gezicht, zoals je kaaklijn, je slaap, en je wenkbrauwen. Maak een vloeiende beweging van binnen, naar buiten. Je werkt als het ware de vastzittende energie naar buiten, het gezicht ‘uit’. Herhaal dit een aantal keer, afhankelijk van wat jij fijn vindt.
Stap 4: Gebruik de lange holle kant van de gua sha voor de grotere delen van het gezicht: je voorhoofd, wangen, kin en hals. Beweeg bij je wangen en kin de de gua sha steen van binnen naar buiten, en bij je hals en voorhoofd van beneden met een opwaartse beweging naar boven.
Stap 5: Sommige gua sha’s hebben ook een bolle kant, deze is fijn voor de kleine delen van je gezicht. Rond de ogen, of het gebied rondom je neus bijvoorbeeld.
Fijn om te weten: wordt je gezicht rood? Dat is normaal, en trekt na een tijdje weg.
Vergeet niet om je gua sha goed schoon te maken na gebruik met water en eventueel een zacht afwasmiddel.