Kunnen we ons nog verbinden met het huishouden? Journaliste Sara Domogala heeft er moeite mee: het klinkt zo ongeëmancipeerd.
Ik herinner me de vakanties bij mijn opa en oma. Mijn oma zette het ontbijt van stokbrood met boter en zelfgemaakte frambozenjam klaar. Ik hielp mijn oma met de afwas. Het was een feest om mee te mogen doen in hun dagelijkse routine.
Het huishouden zie ik nu vooral als een vervelend klusje dat nooit af is en teveel tijd en energie wegkaapt. Paradoxaal genoeg voelt het huishouden als luxe en als ballast tegelijk. Waarom lukt het me niet om zonder frustratie voor mijzelf en mijn gezin te zorgen? Zou ik iets terug kunnen vinden van de voldoening die ik voelde als ik mijn oma hielp?
Verbinding met de elementen
Het boek ‘Huishouden van het leven’ werd mij aangeraden toen ik vertelde over mijn huishoudelijke strijd. De schrijfster, Monique Wortelboer, noemt het huishouden ‘de zorg voor het leven’. Het omvat alle taken die het leven en de levensenergie stimuleren, die zorgen dat het leven voortgang vindt. In een tijd waarin stress en overbelasting zo prominent aanwezig zijn, klinkt dit me als muziek in de oren. Het huishouden als antwoord op de chaos. Ik besluit om Monique op te zoeken. Ik ben benieuwd welke vrouw er schuilgaat achter deze onverwachte theorie.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
Dé manier om jezelf op te laden
Voorzichtig uit ik mijn zorgen: ‘Is het huishouden niet eigenlijk een beetje ouderwets?’ ‘Ouderwets?!’ Ik zie het vuur in haar ogen oplaaien. ‘Het huishouden zal nooit ophouden, want als we met het huishouden stoppen, dan stopt het leven.’ ‘Niemand wil vegen en schrobben, dus laten we eerst eens even kijken naar wat het huishouden eigenlijk is,’ zegt Monique lachend.
‘Het huishouden is de zorg voor je lichaam, voor je ziel, voor je eigen energie. We hebben als mens allemaal een energieveld waar onze levenskracht doorheen stroomt. Daar haal je kracht en moed en een goed humeur uit. Het huis is daarmee de plek waar we ons kunnen opladen en de dagelijkse dingen hun waarde terug kunnen geven.’
Het antwoord op vermoeidheid
Door de voorspelbaarheid en regelmaat van het huishouden en door de verzorgende aard ervan, kun je jezelf opladen. Het is het onderhoud van je eigen ( pure ) levenskracht, aldus Monique. Dit opladen spreekt me bovenal aan. Ik voel me namelijk regelmatig ‘leeg’.
Nieuw: Happinez Agenda 2025
-
Personaliseer je eigen omslag
-
Indeling per week
-
12x astrologische maandvoorspelling
-
Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen
De meeste activiteiten in mijn dagelijks leven knagen juist aan mijn vitaliteit: door het drukke verkeer haasten, achter de computer werken, de supermarkt in, telefoon beantwoorden. Allemaal dingen die we in onze cultuur als ‘goed’ bestempelen, want ze leveren ons iets op. En daar gaat het ook mis met het huishouden: we hebben het gevoel dat het ons niets oplevert. ‘Allemaal ego’, zegt Monique resoluut. ‘Dat dingen snel moeten gaan, dat ze iets moeten opleveren. We zijn zo gericht op carrière, efficiëntie, goedkeuring, dat we de waarde van zorg niet meer zien. Want juist door het herhalende ritme van het zorgen krijgen we meer energie en gaan we ons krachtiger voelen. Juist nu, in ons drukke bestaan, in het teveel en in de zoektocht naar bezinning ligt het antwoord onder onze neus: in ons huishouden.’
Schoonmaken is ruimte scheppen
‘Het is jammer dat ‘huisvrouw’ zo’n negatieve associatie heeft, zegt Monique. ‘Het is onzin dat het huishouden er alleen voor vrouwen of moeders zou zijn, het is er voor iedereen.’ Volgens Monique gaat het huishouden in de eerste plaats over liefde. Liefde voor anderen maar vooral voor jezelf. ‘Want waar je van houdt, daar wil je voor zorgen’, zegt ze.
Even stoffen in plaats van Appen
Ik ga naar huis om het te proberen, deze nieuwe manier van huishouden. Op zondagochtend bak ik brood met mijn dochter. We kneden het deeg wel twintig minuten lang en spreken het deeg bemoedigend toe. De rest van de ochtend verbazen we ons over hoe goed het rijst en over de heerlijke geur in huis. Op een rustig moment waarop ik gewoonlijk naar mijn telefoon zou grijpen, pak ik nu een doek om de boekenkast af te stoffen. De extra taken waar ik bang voor was, blijken er niet te zijn, het zijn er eerder minder. Ik kan meer rommel om me heen verdragen, omdat ik innerlijk rustiger geworden ben. Het is waar dat als je met plezier poetst en ordent, je ook je ziel poetst en ordent. Als je goed voor jezelf en je omgeving zorgt, geniet iedereen daarvan mee. Mijn man begint spontaan achterstallig onderhoud te doen.
Als een Franse vakantie
Door mijn levenssfeer met meer liefde te benaderen en mijn oordeel over het aanrecht te laten varen, is er een rust neergedaald in ons huishouden die verbazingwekkend veel lijkt op de vakanties bij mijn Franse familie. Het is een overgave, maar wat ik ervoor terug krijg is een diepe, liefdevolle verbondenheid die ervoor zorgt dat het gezelliger is thuis, ik me minder belast voel en meer energie heb. Zo buiten, zo binnen.
Tekst: Sarah Domogala
Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cleo Scheulderman
Meer lezen
Lees meer in ‘Huishouden van het leven’ door Monique Wortelboer.
Meer lezen over het huishouden doen en volhouden?
Schoonmaken is ruimte maken – ook voor je ziel.