Je staat altijd klaar om iemand te helpen, maar zelf om hulp vragen is vaak best lastig. Waarom eigenlijk? Omdat je wilt laten zien hoe stoer je bent, dat je alles zelf kunt? Eigenlijk is het een gemiste kans. Om hulp vragen is geen teken van zwakte, zoals veel mensen denken, het is juist een teken van kracht. En dit is waarom.
Vier hele goede redenen om hulp te vragen als je die nodig hebt.
1 Je doet er iemand een plezier mee
Iemand even helpen met een koffer, iets te pakken uit een hoog rek in de supermarkt, een kinderwagen de bus in- en uittillen, iets uitleggen aan iemand die voor het eerst in de sportschool is – het kost allemaal nauwelijks moeite, maar na afloop voel je je goed. Dat geldt voor jou, maar ook voor anderen. Dus bekijk het zo: door even om hulp te vragen, zorg je dat je helper zich goed voelt. Je doet er iemand een plezier mee.
2 Het is een signaal dat je nieuwe dingen leert
Het is fijn om alles te weten en te kunnen, maar meestal betekent dat ook dat je weinig nieuwe dingen meer leert. Heb je hulp nodig, dan zit je kennelijk buiten je comfort zone, en dat is de plek waar je het meeste leert. Als iemand met meer kennis en ervaring je kan helpen, gaat je leercurve steil omhoog. Bovendien vinden de meeste mensen het gewoon leuk als ze hun kennis en ervaring kunnen delen met iemand die daar echt wat aan heeft. Net als bij reden 1: je helper wordt er zelf ook blij van.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
3 Het is goed voor je
Om hulp vragen is ook een manier om voor jezelf te zorgen. Als je steeds maar weer teveel hooi op je vork neemt, raak je uiteindelijk uitgeput of zelfs burn out. Door hulp in te schakelen, kun je gas terugnemen en ontspannen als het nodig is. Daardoor functioneer je zelf beter, en dat is ook prettig voor je omgeving. Je geeft bovendien een belangrijk signaal: dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen welzijn.
4 Je maakt er vrienden mee
Door om hulp te vragen, stel je je kwetsbaar op, en mensen interpreteren dat als een teken van vertrouwen en vriendschap – waardoor ze jou vanzelf ook aardig gaan vinden. Dit werkt ook bij mensen met wie de samenwerking om onverklaarbare redenen wat stroef verloopt. Vraag bijvoorbeeld of ze je met iets kleins kunnen helpen, en wees daar oprecht dankbaar voor. Vaak gaat het daarna een stuk soepeler. Zie het zo: door elkaar te helpen, worden contacten verstevigd.
Om hulp vragen is een kracht
Iemand die daarover prachtige dingen zegt, is de Amerikaanse Michele L. Sullivan. Zij reist veel voor haar werk en zit in een rolstoel – ze kan er simpelweg niet omheen om regelmatig mensen om hulp te vragen bij allerlei praktische zaken onderweg. In haar TED-toespraak ’Vragen om hulp is een kracht, geen zwakte’, vertelt ze over de bijzondere ontmoetingen en gesprekken die dat oplevert. Het zorgt voor contact en verbinding en ze leerde ervan dat eigenlijk iedereen af en toe wel wat hulp kan gebruiken, ook de mensen waarvan je het aan de buitenkant niet ziet.
Misschien is dat wel het belangrijkste: door zelf om hulp te vragen, laat je anderen zien dat het oké is om dat te doen. Dus heb je hulp nodig? Grijp die kans en vraag erom. Geef anderen de kans om bij te springen. Want we zijn op de wereld om elkaar te helpen. Misschien worden we er uiteindelijk allemaal wat zachter en milder van.
Lezen en kijken
- De TED-toespraak van Michele L. Sullivan heet ’Asking for help is a strength, not a weakness,’ en je bekijkt hem hier.
- En lees vooral ook Dominique’s blog over hoe ze haar favoriete mantra ‘ik red me wel’ op een dag toch opzij durfde te zetten.
- In onze Gelukschallenge vind je nog 99 tips om in kleine stappen gelukkiger te worden.