We kennen allemaal dat gevoel van onrust in ons lichaam, van nervositeit. Je ademhaling verplaatst zich gevoelsmatig van je buik naar je ribben of nog hoger en je ademhalingsfrequentie schiet omhoog. Je spreekt jezelf toe om rustige, gecontroleerde teugen lucht te nemen. Adem in, drie tellen vasthouden, en langzaam weer uit. Dat voelt goed. Echter lukt het niet iedereen om zelfstandig weer ‘op adem’ te komen. In zulke gevallen biedt ademtherapie uitkomst.
Ademen, dat gaat toch vanzelf?
Zonder eten kunnen we gemiddeld zo’n zes weken voortleven en ook water kunnen we wel een aantal dagen laten staan. Maar stoppen met ademen wordt ons na een paar minuten al fataal.
Ademhalen wordt – verrassing! – gezien als ‘het belangrijkste van het leven’. We doen het zo’n 12 keer per minuut en in een etmaal zien onze longen zo’n 8000 liters lucht in en uitgaan. Voor de meesten is ademhalen een automatisch proces. En dat is maar goed ook: stel je voor dat we ook nog eens zouden moeten nadenken over elke teug lucht die onze longen verwelkomen.
Toch is het goed om je in sommige situaties wél bewust te zijn van je ademhaling. Het mooie is namelijk dat wanneer je bewust ademhaalt, je zelf kunt bepalen wat je ermee doet.
Ademtherapie: hoe, wat en waarom
Bij landurige stress raakt je lichaam ontregeld. Voor je ademhaling geldt niets minder. Lang aanhoudende spanning kan leiden tot een minder efficiënte ademhaling. Dit kost onnodig veel energie en kan voor vervelende spanningsklachten zorgen.
Ademtherapie leert je hoe je op de juiste manier gebruik maakt van buik-, flank- en borstademhaling. Een belangrijk aspect van de therapie is het leren herkennen van en omgaan met stresssignalen van je lichaam. Dit maakt ademtherapie voor ieder mens zinvol.
Momentje rust
Veel mensen die gebruik maken van ademtherapie kampen bijvoorbeeld met angstklachten, vermoeidheid, depressie, burn-out klachten, paniek of slaapproblemen. Echter kunnen ook problemen met lichamelijke oorzaken als chronische pijnklachten, stemproblemen, houdingsproblemen en rugklachten een reden zijn om een ademtherapeut te bezoeken.
De variatie binnen deze klachten geeft eigenlijk al aan hoe functioneel een gezonde, gereguleerde ademhaling is op vele fronten. Benieuwd wat een goede focus op je ademhaling jou kan opleveren? Try it yourself en gun jezelf een momentje rust met de volgende oefening.
Even op adem komen
Een goed stel longen en een rustige ruimte, meer heb je niet nodig voor deze simpele maar effectieve oefening. Met deze oefening focus je op je buikademhaling en ben je – bij regelmatig herhalen – beter in staat om overdag te ontspannen.
Klaar voor? Komt ‘ie:
Ga comfortabel staan, zitten of liggen (wat voor jou het prettigst voelt óf wat er in de ruimte waarin je je bevindt mogelijk is) en leg beide handen op je lichaam. Eén ter hoogte van je borst, de ander op je buik. Neem een flinke teug lucht door je neus, houd je adem gedurende enkele seconden vast en adem vervolgens uit via je mond. Bij het inademen voel je dat je longen zich uitzetten. Focus je 10 minuten lang op niets anders dan op datgene wat er met je lichaam gebeurt tijdens het in- en uitademen. Voel je dat? De spanning wordt bij elke uitademing minder.
Wil je echt resultaat boeken? Doe deze oefening dan iedere dag, enkele weken lang. Het zal je meer rust in je hoofd, in je lichaam en uiteindelijk in je leven opleveren.
Meer Happinez?
- 5 onmisbare elementen voor een bijzonder badritueel
- Zo kom je op briljante ideeën
- Stressvrij de dag beginnen: zo doe je dat