Op reis ben je vaak op zoek naar een gevoel. Verwondering, avontuur, inspiratie, of een gevoel van ontzag voor hoe groot en mooi de wereld is. De dingen waar in de rumoer van het dagelijks leven vaak zo weinig plaats voor is, maar die je nodig hebt om je gelukkig en compleet te voelen.
Mooi idee dus van Lonely Planet, om juist gevoel en emotie eens als invalshoek te nemen voor een reisgids. In The place to be vind je bijna 250 bijzondere bestemmingen, ingedeeld naar de emoties en gevoelens die ze oproepen. De titel ‘The place to be’ heeft hier eigenlijk twee betekenissen. Het is de plek waar je gezien wilt worden en geweest wilt zijn omdat iedereen vindt dat het er bijzonder is. Maar in dit geval komt er nog iets bij: The place to be is de plek waar je wilt zijn, op een diepe, spirituele manier.
Wil je voorbeelden? Hier komen ze!
Waar vind je plezier, rust, een gevoel van verbondenheid?
Verbondenheid
Plekken die ontzag inboezemen, waar je je klein voelt en toch een deel van het universum, zijn bijvoorbeeld de bossen met sequoiabomen in Californië. Of een plek waar je het beste de flonkerende sterrenhemel kunt zien, zoals in de Atacamawoestijn in het noorden van Chili.
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
-
Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
-
Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
-
En nog veel meer
Plezier
kun je beleven in de oude tempels van Kyoto, waar kyogen wordt beoefend, een oude comedy-vorm met veel slapstick en fysieke grappen. Je schiet ook vast in de lach als je een papegaaiduiker ziet landen, bijvoorbeeld op het eiland Staffa (in de Hebriden) waar die ‘clowns van de zee’ veel voorkomen.
Spirituele verlichting
kun je vinden bij de heilige rots Uluru in Australië, maar ook als je naar kunst kijkt in Florence, of in Rishikesh, de Indiase plaats die sinds het bezoek van de Beatles in 1969 synoniem is met ‘verlichtingstoerisme’.
Geluk
Schaatsen op natuurijs in de Amsterdamse grachten is in The place to be opgenomen in het hoofdstuk ‘Geluk’. Grappig idee: dat iemand uit, pak hem beet, Japan nu zit weg te dromen bij de gedachte een keer Amsterdam te bezoeken in de winter…
Je eigen plek zoeken – ver of dichtbij
Dat geeft eigenlijk al aan dat de link tussen plek en gevoel natuurlijk niet zo vast ligt. Er zijn talloze plaatsen die een gevoel kunnen oproepen, maar vaak is dat niet voor iedereen hetzelfde gevoel, en je kunt het bovendien ook omgekeerd bekijken: of je plezier of verbondenheid ervaart is natuurlijk niet afhankelijk van grootse dingen of dure reizen.
Uiteindelijk draait het niet om het werkelijk bezoeken van al die plekken die genoemd worden. The place to be is vooral een boek om je door te laten inspireren – en om dan vervolgens zelf op zoek te gaan naar de plekken waar jij bent. Waar voel je je rustig? Waar ga je heen als je passie zoekt? Wat zijn de plekken waar je het gelukkigst bent, waar je het meeste plezier hebt?
En daar hoef je eigenlijk helemaal niet voor naar het andere eind van de wereld. Natuurlijk, je kunt in Ecuador ademloos kijken naar een roodkuifkoketkolibrie, maar een musje observeren op het terras van de snackbar, kan ook een gevoel van verwondering geven. En voor plezier hoef je natuurlijk niet helemaal naar het carnaval in Rio, je kunt ook gewoon naar een concert gaan met vrienden.
Zoals de auteurs zelf schrijven, in het hoofdstuk Ontzag: ‘Je kunt ontzag voelen als je een vlucht kraanvogels boven een boeddhistische tempel in Bhutan ziet, maar ook tijdens een wandeling door een park, zelfs als het vlak bij je huis ligt. Als je maar openstaat voor ervaringen, ze tot je laat doordringen en ze weet te waarderen.’
Zo zie je. Geluk, inspiratie en plezier vind je ook gewoon om de hoek.
Al is een droomreis naar Bhutan natuurlijk ook helemáál niet verkeerd…
Lezen:
Lonely Planet, ‘The Place to Be’
Meer reizen:
Hier lees je vijf tips om gelukkig te worden van je reizen (tip 3: erger je niet aan dingen die mis gaan!)
Wil je even wegdromen naar Bhutan?
Bekijk een van de vlogs van Mieke en Pieter uit de serie Thuis in Bhutan).
En hier lees je tips van fotografe Domin Meinema om zen te blijven op reis (met kinderen!).