Wat is jouw zielsmissie?

Wat is jouw zielsmissie? Wat is jouw zielsmissie? Wat is jouw zielsmissie?

Zoals uit een eikel een eikenboom groeit, zo dragen ook mensen de kiem in zich van wat ze voorbestemd zijn te worden. Je ‘zielsmissie’ wordt het wel genoemd. Dat is iets anders dan een levensdoel of bucketlist.

Zielsmissie

Je zielsmissie, dat is iets anders dan een levensdoel of een item op je bucketlist. Een levensdoel is iets concreets wat je wilt bereiken, bijvoorbeeld een diploma halen, een baan vinden, een huis verbouwen. Op je bucketlist staan dingen die je gedaan wilt hebben: een plek bezoeken, een parachutesprong maken of een vaardigheid onder de knie krijgen, zoals een instrument leren bespelen. Een roeping of een zielsmissie is van een andere orde. Het gaat over een doel dat groter is dan jij – je stelt je in dienst van iets. Het is het antwoord op de vraag ‘Waartoe ben je eigenlijk op aarde?’

Aristoteles

Het idee dat ieder mens een soort individueel ‘zielsdoel’ heeft, is al heel oud. Volgens de Griekse filosoof Aristoteles (die trouwens veel over de natuur schreef) had elk levend wezen een ‘doeloorzaak’, een innerlijk beginsel dat zorgt voor groei en beweging. Zoals uit een eikel een eikenboom groeit, zo dragen ook mensen de kiem in zich van wat ze in hun leven voorbestemd zijn te worden – een taak waar ze als individu het beste voor geschikt zijn, waarin je aanleg zich openbaart en je talenten zich ontplooien.

Roeping

Sommige mensen weten van jongs af aan wat hun roeping is. Zij hadden een ‘openbaringsmoment’. Zo’n moment is ‘het moment waarop iets je nieuwsgierigheid prikkelt, je betovert, een verlangen opwekt dat op de een of andere manier al de wegwijzer vormt naar een later levenspad,’ schrijft David Brooks in zijn boek ‘De tweede berg’ dat gaat over het verschil tussen je levensdoelen (de eerste berg die je in je leven beklimt) en je bestemming, roeping of missie, dat wat werkelijk zin geeft aan je leven (de tweede berg). Hij noemt als voorbeeld E.O. Wilson, een Amerikaanse bioloog die als kind, in een periode dat zijn ouders scheidden, werd ondergebracht bij een gezin dat aan zee woonde, waar hij betoverd raakte door de zeedieren een kwal, een pijlstaartrog. Zijn hele leven wijdde hij aan het onderzoek naar natuur en biodiversiteit.

Vind je ‘bliss’

Het is dat knagende gevoel dat verstopt zit in het woordje ‘eigenlijk’. Eigenlijk mist er iets in je leven. Eigenlijk klopt er iets niet. Eigenlijk wil je wat anders – al weet je niet precies wat.

Zelf merkte ik de afgelopen jaren dat ik de natuur steeds meer miste. Ik wilde vaker de natuur in. Eigenlijk miste ik het kind dat ik vroeger was, dat in haar eentje door de duinen zwierf en later natuurbeschermer wilde worden.

Maar hoe dat vorm te geven? Babette Porcelijn gebruikt in haar boek ‘Het Happy 2050 Scenario’ Campbell’s idee van bliss om te omschrijven wat jij kunt doen voor de planeet. Teken vier overlappende cirkels die staan voor ‘Waar je goed in bent’, ‘Waar je van houdt’, ‘Wat de wereld nodig heeft’ en ‘Waar de wereld voor wil betalen’ – waar die cirkels in het midden overlappen, dáár vind je je bliss.

Diepste verlangen

Hoe kies je, in een bos, tussen verschillende paden? Je kiest het pad dat past bij je talenten – de een wil klauteren, de ander banjert liever door een moeras. Je kiest de zon of de schaduw. Je kiest op basis van wat je weet, maar ook op basis van wat je voelt. Je kiest een pad waar iets of iemand een beroep op je doet, waar jij iets te bieden hebt, maar dat ook jou iets biedt: het leven van je diepste verlangen. Je kiest het pad omdat je van binnen voelt dat het voor jou het juiste pad is.

Vind jouw pad

Terug naar Joseph Campbell. Een belangrijk aspect is dat het bij ‘bliss’ niet per se gaat om het doel op zichzelf. Het gaat over het zijn op dat pad. Je kunt het pad vinden door erover na te denken, maar je kunt het ook vinden door er bewust bij stil te staan hoe je je voelt in een omgeving, tijdens een activiteit, bij een opleiding. Je kunt je laten leiden door je intuïtie, door wat goed voelt, een combinatie van je aanleg en van de dingen waarvan je denkt dat daar behoefte aan is en waar het toe leidt, wordt gaandeweg wel duidelijk. Je hoeft het niet nú al te weten.

Dit artikel is ingekort en afkomstig uit Happinez 4-2023 ‘Vind je Zielsmissie’.

Shop dit nummer zonder verzendkosten

Happinez 4-2023
Happinez 4-2023
7,99 5,99

Meer over zielsmissie?

Ontdek je zielsmissie met een transformatiecirkel

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Als je je eenzaam voelt in de zomer, lees dan dit (je bent namelijk niet de enige)
Als je je eenzaam voelt in de zomer, lees dan dit (je bent namelijk niet de enige)