Zodra je de term ‘yin en yang’ hoort, weet je precies wat er bedoeld wordt: het is dat oosterse symbool dat bestaat uit twee vloeiende helften — eentje wit en eentje zwart. Het betekent zoiets als balans, harmonie of symbiose tussen twee tegenpolen. Twee dingen die niet minder op elkaar konden lijken, maar juist daarom elkaar perfect aanvullen.
Wat dit symbool precies betekent en waar het vandaan komt, ontdek je in dit artikel. Aan het einde kun je ook een test doen om te ontdekken of jij meer yin of yang energie in je draagt.
Het ontstaan van Yin en Yang
Yin en yang is een taoïstisch concept, en is nauw verbonden met Qi. Qi (of: levensenergie) vind je terug in bijna alle oude Chinese overtuigingen: Qi zit in je lichaam, in voorwerpen, het stroomt door je huis (Feng Shui) en danst door het universum.
Volgens de oud-Chinese filosofie manifesteert Qi zich in twee tegenovergestelde energieën: yin en yang. De verhouding tussen yin en yang is op elk moment anders, en die balans bepaalt hoe we dingen voelen, zien of ervaren in het heden.
Online training Tantra & seksuele energie
- Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
- Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
- Alleen in november 20% korting met code TANTRA20
I Tjing
Deze filosofie wordt voor het eerst genoemd in I Tjing, het eeuwenoude Chinese ‘Boek der Verandering’. De I Tjing is een soort orakelboek dat je alles mag vragen over het heden. Door munten op te gooien en één van de 64 bijpassende (vaak cryptische) betekenissen op te zoeken in het boek kun je erachter komen hoe de balans tussen yin en yang op dat moment gesteld is.
Symboliek van het Yin en Yang-symbool
Het symbool dat je kent is een visuele representatie van het idee dat alle krachten in het universum in balans moeten zijn voor ultieme harmonie. Hoe langer je blijft kijken, hoe meer symboliek je kunt ontdekken:
Cirkelvorm
De cirkel representeert het hele universum. Alles wat we kennen, maar ook alles wat we (nog) niet weten.
Harmonie
Yin en Yang zijn niet gescheiden met een harde lijn door het midden, maar met een sierlijke S-vorm. Het wit lijkt haast over te willen vloeien in het zwart, en andersom. Toch spelen ze echt hun eigen rol in het maken van de perfecte cirkel. Daar waar Yang aanzwelt, wordt Yin kleiner en daar waar Yin groot is, is Yang ingebonden.
Uitersten
In de witte helft zie je een deeltje zwart, en vice versa — een herinnering dat uitersten niet bestaan. In het donker is licht te vinden, elke vrouw draagt mannelijke energie in zich en introverte mensen hebben ook een extraverte kant.
Zwart-wit: tegengestelde energie
Het symbool symboliseert harmonie die alleen kan bestaan als twee tegenovergestelde energieën samenkomen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Passief en actief
- Introvert en extravert
- Mannelijke en vrouwelijke energie
- Licht en duisternis
Yin of Yang: het verschil
Hoe weet je nu welke energie yin is en welke yang? Omdat de filosofie van yin-yang in zóveel disciplines terug te vinden is, is het niet altijd duidelijk. Zo staat in de Chinese geneeskunde Yin voor de voorkant van het lichaam, en Yang voor de achterkant. Of, in de Feng Shui is Yang de keuken, en Yin de slaapkamer. Over het algemeen kun je het volgende aanhouden:
Yang energie
Dit representeert de lichtzijde, de zonnige kant van het leven. In het yin-yang symbool is dit de witte kant. Het staat voor mannelijke energie, extravert, actief en krachtig naar buiten gericht. Meer symbolisch staat het ook voor dingen als dag, logica, zon en beweging.
Yin energie
Dit representeert de schaduwzijde van het leven, de zwarte helft van het yin-yang symbool. Het staat voor vrouwelijke energie, passief, introvert en naar binnen gericht. Ook de nacht, emoties en meditatie zijn bijvoorbeeld yin-energie.
Doe de test
Ook jij bestaat uit Yin en Yang energie, volgens de oud-Chinese filosofie. Wil jij weten welke energie overheerst? Doe dan hieronder de test: