Als je in Noord-India geweest bent, ken je ze zeker. Maar ook in Nederland wemelt het ervan. De Tibetaanse gebedsvlaggetjes. Blauw-wit-rood-groen-geel gekleurde vlaggen die de Himalaya, die hippe winkelstraat of je huiskamer opvrolijken. Van het Boeddhisme, ’s werelds meest toegankelijke religie, blijkt iedereen een graantje mee te willen pikken. Wat is de betekenis van deze Tibetaanse gebedsvlaggen?
Vijf kwaliteiten
Elke gekleurde vlag heeft betekenis. De kleuren staan voor de vijf elementen: blauw voor hemel, wit voor wind, rood voor vuur, groen voor water en geel voor aarde. Bij elk element hoort een eigenschap van de vijf Boeddha’s van Wijsheid. Deze Boeddha’s geven de vijf kwaliteiten van de Boeddha weer: blauw is zelfkennis, wit is gelijkheid, rood is zelfbeheersing, groen is goed handelen en geel is aanwezig zijn in het moment. De tekst op de vlaggen zijn de mantra’s (gebeden) voor de Boeddha’s van Wijsheid.
Zelf maken
Vrede, compassie, kracht en wijsheid; daar staan de vlaggen voor. Tibetanen geloven dat deze boodschappen verspreid worden door het wapperen van de vlaggen in de wind. Hoe hoger je de slinger hangt, hoe zuiverder de zegening bij jou en je dierbaren terecht komt. Let wel op dat je ze goed ophangt, blauw uiterst links en geel rechts. Wil je er zeker van zijn dat je met het ophangen positiviteit voor jezelf realiseert, check dan de Tibetaanse astrologie voor een verantwoord moment om ze op te hangen. ’s Morgens op een zonnige, winderige dag is sowieso goed.
Witte vlaggetjes
De vlaggetjes verliezen met de tijd hun kleur door de zon, daarom zie je vaak een slinger met alleen witte vlaggen hangen. Vanuit het geloof in de cyclus van dood en wedergeboorte hangen Tibetanen de nieuwe felgekleurde vlaggetjes naast de witte. Een bijzondere plek om de veelheid aan vlaggetjes te bekijken is de woonplaats van de Dalai Lama in Noord-India: McLeod Ganj.