Grote groepen zijn gezellig, maar in sommige gevallen ook best vermoeiend. Zeker als je introvert, heel empathisch of hooggevoelig bent. Herkenbaar? Dit is hoe je de drukte overleeft.
Adviezen
‘Trek je er gewoon niet zoveel van aan.’ ‘Kweek een wat dikkere huid.’ Het zijn zulke adviezen die gevoelige mensen regelmatig te horen krijgen. Hartstikke goedbedoeld natuurlijk, maar ook volstrekt nutteloos. Het hele idee van hooggevoeligheid is namelijk dat je emoties en energieën absorbeert als een spons. Wanneer jij een kamer vol mensen binnenloopt, voel je direct wat voor sfeer er hangt. Je voelt het niet alleen. Het beïnvloedt je ook. Doodleuk proberen je er ‘niets van aan te trekken’ heeft dan geen zin.
Vis in het water
Zet een hooggevoelig iemand in een harmonieuze omgeving en hij of zij voelt zich als een vis in het water. Vrolijk, geliefd, gewaardeerd en vredig. Slaat de sfeer echter om of ben je in de buurt van negativiteit? Dan gaat dit ten koste van je eigen innerlijke vrede. Ben je hier gevoelig voor? Dan kun je je al snel heel moe en somber voelen. Zeker na een feestje, verjaardag of bijeenkomst wil je dan eigenlijk alleen maar onder een dekentje in bed liggen en slapen.
Vijf praktische manieren om jouw gevoeligheid te beschermen
Wat nu? Moet je al die gezelligheid gaan mijden? Of alleen nog naar bijeenkomsten gaan waarvan je precies weet wie er ook aanwezig is? Nee, gelukkig niet. Het vraagt alleen om een andere manier van ermee omgaan. Een omgangsvorm waarin jouw gevoeligheid niet als een tekortkoming of probleem wordt gezien, maar gewoon als iets wat bij jou hoort. Iets wat óók een kracht kan zijn, mits je er goed mee om weet te gaan. Dat zegt de Amerikaanse Judith Orloff, bestsellerauteur, psychiater én hooggevoelig. Zij schreef het boek ‘The empath’s survival guide’ waarin ze uit eigen ervaring deelt hoe mensen zoals zij zich binnen sociale situaties het beste kunnen opstellen om dichtbij zichzelf te blijven. Dit zijn haar tips.
Nieuw: Happinez Planner
-
Manifesteer jouw dromen en doelen
-
Inclusief uitleg over hoe je deze planner gebruikt + de 5 stappen van manifesteren
-
Maak je vision board
-
Met goalsetters, meditatiedagboek en meer…
1. Hou afstand (letterlijk)
Heb je een idee wie of wat de bron van negatieve energie is? Hou waar mogelijk minimaal vijf meter afstand. Hoe groter de fysieke afstand, hoe meer opluchting je waarschijnlijk zult voelen. Gaat het om een dinertje of verjaardag waar veel verschillende mensen aanwezig zijn? Juist dan is het makkelijk om die fysieke afstand groot te houden. Ga aan de andere kant van de tafel of ruimte zitten. Dat klinkt onaardig, maar onthou dat het óók belangrijk is om aardig te zijn tegenover jezelf. Bovendien is de kans groot dat degene om wie het gaat zelf niet eens doorheeft dat jij liever afstand houdt. Mensen zijn vaak veel minder met jou bezig dan jijzelf.
2. Focus op je ademhaling
Heb je het idee dat andermans energie bezit van je neemt? Concentreer je dan even heel hard op je eigen ademhaling. Loop desnoods even naar het toilet om daar een paar minuten tot jezelf te komen. Door je aandacht te verleggen van je omgeving naar je eigen ademhaling, kom je als het ware weer thuis in je eigen lichaam. Daar waar jij je veilig voelt. Blaas negativiteit en stress het lichaam uit terwijl je kalmte en rust inademt.
3. Haast je niet
Wanneer je gestrest en gehaast op een bijeenkomst verschijnt, sta je eigenlijk al 1-0 achter. Op zo’n moment ben je namelijk nóg gevoeliger dan normaal voor de energieën en emoties van anderen. Zorg dat je vóór een sociale bijeenkomst wat tijd hebt gehad om tot jezelf te komen. Desnoods kom je gewoon iets later aan op het evenement. Dat is niet egoïstisch of asociaal, maar iets wat jij nodig hebt om de beste versie van jezelf te zijn. Waar mogelijk, gebruik die quality time met jezelf om te mediteren. Op deze manier kom je volledig in je kracht aan.
4. Bewaak jouw grenzen
Mensen voelen zich vaak snel op hun gemak bij gevoelige, empathische personen. Je bent een goede luisteraar en oordeelt niet snel. Mensen voelen dit aan en delen vaak hun sores met jou. Hartstikke mooi natuurlijk, maar je zit er niet altijd op te wachten als menselijke klaagmuur te fungeren. Zeker niet als je voelt dat andermans stress jou ook niet in de koude kleren gaat zitten. Merk je dat je het even niet aankan om iemands verhaal aan te horen? Maak je even niet druk om vriendelijk zijn, aardig gevonden willen worden of iemand kwetsen. Erken je eigen grens en kap het gesprek subtiel af. Dat hoeft heus niet meteen met veel bombarie, maar excuseer jezelf gewoon vriendelijk. De wc-smoes doet ‘t altijd goed.
Nieuw: Happinez Agenda 2025
-
Personaliseer je eigen omslag
-
Indeling per week
-
12x astrologische maandvoorspelling
-
Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen
5. Denk vooruit
Weten wie je bent, in welke situaties jij je prettig voelt én in welke juist niet is essentieel voor hooggevoelige mensen. Het maakt het makkelijk om een balans te vinden en zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Maak daarom een lijst van vijf situaties die jouw energielevel aantasten of veel van je vragen op emotioneel gebied. Bedenk vervolgens een plan hoe je daar mee om zou kunnen gaan. Op het moment dat een situatie zich voordoet, kun je daarop terugvallen. Dat is makkelijker dan in het moment zelf – terwijl je je al niet op je gemak voelt – een goede reactie bedenken (iets dat voor gevoelige mensen juist lastig is).
Merk je bijvoorbeeld dat je na drie uur ‘onder de mensen zijn’ écht op bent, zorg dan dat je altijd met eigen vervoer bent zodat je niet afhankelijk bent van andere mensen die ergens wel langer willen blijven. Of raak je gestrest als je bent omringd door een zee van mensen? Zorg dat je altijd aan de zijkanten van stoelenrijen zit of dichtbij de uitgang in plaats van in het midden van een ruimte. Eis geen dingen van jezelf die niet goed voelen, maar geef jezelf de ruimte. Het leven wordt echt veel leuker als je een beetje lief bent voor jezelf.
Meer lezen over introvert zijn en hoe daar mee om te gaan?
Krijg je een paniekaanval van grote groepen? Dit is wat je kunt doen.