Over de training
(Bijna) in de overgang? In de westerse wereld kijken we vaak naar deze periode als een fase van verlies en ongemak, maar we nodigen je uit om dit nieuwe hoofdstuk juist te verwelkomen met vriendelijkheid en nieuwsgierigheid. In deze proefles (onderdeel van de training ‘Menoshift‘) leer je hoe je hormoonhuishouding verandert tijdens deze transitie in je leven. Experts en ervaringsdeskundigen staan je bij om je alles te vertellen wat de menopauze fysiek, emotioneel, spiritueel en seksueel met je kan doen, en wat je zélf kunt doen om deze levensfase te omarmen.
We nemen je in deze proefles mee in een deel van Les 1, ‘Inleiding’
Hormonen
In deze les leer je hoe je hormoonhuishouding verandert tijdens deze transitie in je leven. Nora Hendriks legt uit welke hormonen een sleutelrol spelen bij het langzaam afscheid nemen van je vruchtbare jaren en welk effect dat heeft op je algehele welzijn.
Ons lichaam maakt zelf hormonen aan in de klieren van verschillende lichaamsdelen. In je hoofd scheiden de hypothalamus en hypofyse hormonen af, in je hals de schildklier en bijschildklieren, in je buik de bijnier en alvleesklier en in je geslachtsorganen de eierstokken. Hormonen kun je zien als krachtige boodschappers die via je bloedbaan je organen aansturen om verschillende lichaamsfuncties in werking te zetten of juist af te remmen.
Tijdens de overgang maak je steeds minder progesteron en oestrogeen aan. Je merkt dit bijvoorbeeld aan je huid. Door de afname van oestrogeen neemt je collageenproductie af en daarmee de soepelheid van je huid. Ook je haar wordt dunner en je nagels brozer.
Je cyclus, groei, libido, voortplanting, stofwisseling, slaapritme, eetlust en het reguleren van je emoties en de conditie van je huid, haren en nagels – bij al deze lichaamsfuncties en -processen (en meer!) spelen de vrouwelijke hormonen een belangrijke rol. Het is dan ook niet gek dat de verschuivingen die nu plaatsvinden in je hormoonhuishouding lichamelijk, emotioneel en spiritueel voelbaar zijn.
De drie fases van de overgang
De meeste vrouwen krijgen tussen hun 40e en 60e hun laatste menstruatie. Die laatste menstruatie wordt gemarkeerd als de menopauze. In de jaren voor en na de menopauze zoekt je hormoonhuishouding naar een nieuw evenwicht. Deze hele periode noemen we de overgang.
De overgang kan vijf tot tien jaar duren en kent drie fases:
- Premenopauze: in deze fase menstrueer je nog wel, maar je hormoonspiegel is al aan het veranderen ook al heb je nog geen last van symptomen die gerelateerd zijn aan de menopauze.
- Peri-menopauze: in deze fase kun je last krijgen van stemmingswisselingen, een onregelmatige menstruatie, meer bloedverlies, meer last van PMS en nachtzweten.
- Postmenopauze (ook wel menopauze genoemd): de menopauze is het moment van je laatste menstruatie. Als je een jaar niet meer ongesteld bent geweest, heb je de menopauze bereikt en is er geen productie meer van vrouwelijke hormonen in de eierstokken. Je menstrueert niet meer en je lichaam is nog op zoek naar een nieuwe balans. Aan het einde van de postmenopauze zijn je vruchtbare jaren ten einde gekomen en breekt er een nieuwe levensfase aan.
Veranderingen in elke fase van de overgang
Iedere fase van de menopauze staat voor een nieuwe verandering in je lichaam. In deze video vertelt Nora Hendriks per fase wat er hormonaal verandert, over de symptomen die daarbij horen en hoe je lichaam uiteindelijk een nieuwe evenwicht vindt.
De menoshift
Zoals je in de vorige video hebt geleerd, dalen tijdens de overgang de aanmaak van de vrouwelijke hormonen. De voorraad eicellen in je eierstokken neemt af, waardoor je lichaam steeds minder oestrogeen en progesteron aanmaakt.
Door de afname van vrouwelijke hormonen, neemt ook de drang af om voor anderen te zorgen. Wat daarvoor in de plaats komt, is meer daadkracht. Je durft meer voor jezelf te kiezen. Dat in combinatie met de wijsheid die bij je leeftijd hoort, geeft een heel nieuwe dimensie aan de jaren die voor je liggen.
Nora Hendriks gaf aan deze transitie de term ‘menoshift’. “De oorspronkelijke betekenis van de term menopauze is, het stoppen van de menstruatie. In de huidige maatschappij hebben vrouwen in die leeftijdsfase over het algemeen een heel actieve rol, zowel in de gezinssituatie als beroepsmatig. Maar de term menopauze heeft voor velen een negatieve betekenis gekregen, alsof het leven van de vrouw bijna beëindigd is of minder waardevol is. De term shift heeft voor velen een positievere betekenis. Dit woord is meer gelinkt aan een nieuwe, actieve fase in het leven.”
“Het doel van het leven is niet alles krijgen wat jij wilt.
– Anat Geiger (Happinez Magazine editie 2, 2022)
Het doel is liefde en schoonheid halen uit alles wat op je pad komt.”
In de volgende video vertelt Nora meer over de menoshift.
Extra: 15 minuten schrijfoefening
Nu er zoveel gaande is in je lichaam, is het misschien wel belangrijker dan ooit om in verbinding te blijven met je lichaam en je emoties. Een manier om dat te doen, is opschrijven welke signalen je van lichaam je oppikt en hoe je je voelt.
Tijdens deze training doe je na elke les een schrijfoefening van vijftien minuten, waarbij je je laat inspireren door wat er tijdens de les aan informatie voorbij is gekomen.
- Pak pen, papier en een timer en zoek een rustige, stille plek in huis.
- Ga zitten op een stoel en zet je timer op vijf minuten. Hou je rug recht, ontspan je schouders en sluit je ogen. Focus op je in- en uitademing. Je hoeft niet dieper of langzamer te ademen, volg gewoon je natuurlijke ademhalingsritme. Terwijl je dit doet, kan het zijn dat je gedachten afdwalen. Zodra je dit bij jezelf opmerkt, breng je je aandacht weer terug naar je ademhaling.
- Als de vijf minuten voorbij zijn, beweeg je even vingers, schouders en voeten. Open je ogen en pak je pen en papier.
- Zet je timer op vier minuten.
- Schrijf drie woorden op die in je opkomen als je denkt aan hoe je lichaam vandaag voelde. Denk er niet te lang over na, maar schrijf direct de woorden op die bij je naar boven komen.
- Schrijf nu bij ieder woord een korte toelichting van twee, hooguit drie zinnen. Waar associeer je deze woorden mee? Durf op je intuïtie te vertrouwen!
- Schrijf en blijf schrijven totdat de vier minuten voorbij zijn. Denk niet na over hoe je een zin mooier kan maken, spelfouten of je handschrift. Schrijf op wat er in je opkomt en wat daaruit voortvloeit.
- Als de timer gaat, stop je met schrijven.
- Zet nu opnieuw de timer op vier minuten.
- Schrijf drie emoties op die vandaag voorbij kwamen. Beschrijf bij iedere emotie in een, hooguit twee zinnen op welk moment of bij welke gebeurtenis deze emotie voorbij kwam. Ook nu geldt, schrijf en blijf schrijven. Hou je pen op het papier, laat je gedachtes de vrije loop en oordeel niet. Alles is goed, alles mag er zijn.
- Als de timer gaat, stop je met schrijven.
- Zet de timer op twee minuten. Sluit even je ogen en breng je aandacht naar je natuurlijke ademhaling. Probeer de emoties die je net hebt opgeschreven niet te herbeleven, maar laat ze bij iedere ademhaling verder van je wegdrijven.
- Als de timer gaat, open je je ogen.
Namasté,
Team Happinez
Meer leren over de menoshift?
Dit was jouw proefles, met inzichten uit de training ‘Menoshift’. In deze online training nodigen we je uit om dit nieuwe hoofdstuk juist te verwelkomen met vriendelijkheid en nieuwsgierigheid. Tijdens 6 lessen staan experts en ervaringsdeskundigen je bij om je alles te vertellen wat de menopauze fysiek, emotioneel, spiritueel en seksueel met je kan doen, en wat je zélf kunt doen om deze levensfase te omarmen. Door je bewust door deze fase heen te bewegen ervaar je de mooie kanten van deze transformatie.
Les 1: Inleiding
Les 2: Fysiek
Les 3: Emotioneel
Les 4: Spiritueel
Les 5: Intimiteit & seksulaiteit
Les 6: Empowerment
Afsluiting
Wat kun je verwachten van deze training?
– 6 inspirerende en praktische lessen over o.a. de verschillende fases van de overgang, selfcare, je hormoonhuishouding en hoe je in je kracht blijft staan.
– Inzicht in wat de menopauze fysiek, emotioneel, spiritueel en seksueel met je kan doen
– Wijsheden en tips van (ervarings)deskundigen
– Toegang tot een besloten Facebookgroep
– Cadeau: Menoshift kristallenset (gratis thuisbezorgd)