Dansen met je kind: dansspelletjes om samen vreugdevol te bewegen

Dansen met je kind: dansspelletjes om samen vreugdevol te bewegen Dansen met je kind: dansspelletjes om samen vreugdevol te bewegen Dansen met je kind: dansspelletjes om samen vreugdevol te bewegen

Bewegen is goed voor je, want door te bewegen maak je het gelukshormoon endorfine aan. Dat geeft een instant vrolijk gevoel en gaat pijn tegen. Samen met je kind bewegen, vergroot het gevoel van verbinding en door te bewegen bouw je uithoudingsvermogen, spierkracht en souplesse op. Het bijzondere aan dansen is dat het ervoor zorgt dat bewegen bijna vanzelf gaat. Met deze dansspelletjes kun je samen vreugdevol bewegen.

Duizend bewegingen

Dans- en theaterdocent Paul Rooyackers heeft een bundel gemaakt met 50 dans- en bewegingsspelletjes voor kinderen en jongeren. Een voorbeeld is het spelletje ‘duizend bewegingen’. Ga in een kring staan en maak slow-motion bewegingen vanuit één hand. Gebruik je onder- en bovenarmen nog niet. Kijk hoeveel bewegingen je kunt maken. Vervolgens mag je je onderarm ook gebruiken. Wat kun je nu allemaal? Daarna ook de bovenarm. Je andere arm. De schouders. Je nek. Je hoofd. Uiteindelijk kun je wel duizend sierlijke bewegingen maken zonder bepaalde lichaamsdelen te gebruiken.

Balansdans

Een ander voorbeeld uit de bundel van Paul Rooyackers is het samenwerkingsspelletje ‘balans’. Ga met z’n tweeën tegenover elkaar staan, strek je armen en houd je handpalmen tegen die van je partner. Houd de handen tegen elkaar gedrukt en probeer allerlei houdingen uit. Hoog, laag, door je knieën, dicht bij de grond. De een kan zijn armen buigen. Beweeg mee met wat de ander aangeeft. Wissel van tempo.

Als een vlinder

Dansdocent Marieke Trienekens maakt graag gebruik van materialen zoals ballen, bellenblaas of sjaaltjes. Dat kun je zelf ook doen met je kind. Bellenblazen, de muziek aan en dan rondjes tussen de bellen door draaien, ze met je voeten of handen aanraken, zorgen dat ze mee gaan dansen… Een bal kun je op de maat overgooien of op de maat laten stuiteren. Met een sjaaltje kun je een vlinder nadoen of je hangt ’m aan je billen en doet alsof je een staart hebt.

Dansen met je baby

Ook met je baby kun je samen dansen. Deins met je baby in de draagdoek mee op de muziek. Door het wiegen ontspannen de meeste baby’s, je krijgt er zelf een goed humeur van en je lijf blijft er soepel bij. “Een dag niet gedanst, is een dag niet geleefd”, zegt dansende dokter Cuna Knegt. Ze is arts en onderzoeker, en toert samen met neuroloog Erik Scherder door het land om iedereen te over­tuigen van het belang van dansen. Ze begint elke dag zingend, wiegend en klappend met haar acht maanden oude zoontje. Cuna: “Ik dans met hem door het huis. Hij trappelt mee met zijn beentjes als hij in de stoel zit, of met zijn hele lichaam als hij zich heeft opgetrokken aan de tafel.”

Meer lezen over dansen met je kind?

In Happi.kids 3-2020 vind je nog meer ideeën om samen te bewegen. Over buikdansen, dansen met pubers en verlegen kinderen los laten komen. In dit nummer vind je ook een uitgebreid dossier over gezinsdynamiek, een interview met relatie- en gezinstherapeut Roefke Carmiggelt en lees je hoe je met je kind kunt aarden. Happi.kids 3-2020 is te bestellen in de Happinez webshop.

Meer Happinez?

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.
Volgend artikel
Susan Smit over de gouden les die onze kinderen in corona-tijd leren
Susan Smit over de gouden les die onze kinderen in corona-tijd leren